12 vinkkiä vastuullisempaan vuoteen

 

Tekemillämme pienillä ja suurilla valinnoilla on vaikutus ympäristöön. Miten sinä voisit tehdä vuodesta 2018 paremman kuin edellisistä? Kokosimme 12 ideaa, joista jokainen voi valita yhden tai useamman itselleen sopivan.

 

Ostitko paidan, joka nyppyyntyi jo muutaman käyttökerran jälkeen? Materiaa ja sitä myöten myös päästöjä syntyy valtavasti, koska esineiden ja vaatteiden käyttöikä jää lyhyeksi. Oravanpyörästä pääsee eroon panostamalla laadukkaisiin tuotteisiin, jotka kestävät vuodesta toiseen. Haali siis vaatekaappiisi etenkin luonnonmateriaaleja, kuten villaa, silkkiä, puuvillaa ja pellavaa. Muista myös pitää hankkimistasi vaatteista ja tavaroista hyvää huolta ja korjata rikkinäinen mahdollisuuksien mukaan.

Toisin kuin monesti luullaan, Suomi sopii aurinkoenergian tuottamiseen mainiosti. Omat aurinkopaneelit pienentävät sähkölaskua ympäri vuoden ja etenkin kesällä, jolloin auringosta saadaan energiaa usein jopa enemmän kuin sitä kuluu. Jos hankit aurinkopaneelit Nordic Green Energyltä, lupaamme ostaa mahdollisen ylijäämäenergian sinulta markkinahintaan.

Moni rakentaa päivittäiset ateriansa lihan ympärille. Lihantuotanto on kuitenkin yksi eniten ympäristöä rasittavista asioista. Jos et halua lopettaa lihansyöntiä tyystin, kokeile vaihtaa muutama liharuoka viikossa kasvisruokaan. Uusiin resepteihin totuttelu vaatii hieman vaivaa, mutta ajan myötä taidot karttuvat ja kasvisruoista tulee osa arkeasi.

Aivan kuten kuluttajatkin, myös yritykset panostavat yhä enemmän vastuullisuuteen. Osa ostaa uusiutuvaa energiaa, osa taas satsaa tuotteidensa kierrätettävyyteen. Paras keino kannattaa vastuullisen palveluntuottajan toimintaa on tukea sitä rahallisesti ostamalla sen tuotteita tai palveluita. Tutustu yrityksien vastuullisuustekoihin ensi kerralla, kun pohdit, mistä hankkisit tietyn tuotteen tai palvelun.

Tarvitseeko sinun omistaa porakonetta, jota tarvitset kerran tai pari vuodessa? Tuskinpa. Lainaamalla tavaroita ystäviltä, sukulaisilta tai naapureilta tarpeen mukaan säästyt monilta ostoksilta, jotka vain veisivät turhaa tilaa kotona. Vastaavasti ystäväsi voivat kääntyä puoleesi, kun he kaipaavat jotain. Win-win!

Lämmitys haukkaa suuren osan kodin energiankulutuksesta. Mitä tarkemmin kodin lämpötilaa voidaan ohjata, sitä enemmän säästöjä saadaan aikaiseksi. Esimerkiksi OptiWatti-järjestelmällä voidaan ohjata lämpötilaa huone- ja tuntikohtaisesti vaivattomasti. Lämmitys voidaan ohjata pienemmäksi silloin, kun huoneita ei käytetä. Järkevästä lämmittämisestä kiittää kukkaro ja luonto.

Suomalaisten suunnitellessa lomia silmissä kajastaa usein matka lämpimään. Lentomatkustamisen vaikutus hiilijalanjälkeen on kuitenkin omaa luokkaansa. Jos uskallat, tällä laskurilla voit katsoa, millainen ilmastovaikutus esimerkiksi edellisellä matkallasi oli. Haasta itsesi tänä vuonna tutustumaa kotimaan tarjotaan! Irtiotto arjesta onnistuu nimittäin myös täällä Suomessa.

Suuri osa arjestamme kuluu paikasta toiseen liikkumiseen. Siksi myös sillä, millä kuljet matkasi, on merkitystä. Jätä siis auto kotiin aina kun mahdollista. Parasta on taittaa matka pyöräillen tai kävellen, mutta myös julkisen liikenteen hyödyntäminen on hyvä vaihtoehto. Kaikille autoton arki ei kuitenkaan ole mahdollista. Onnistuisiko kuitenkin kimppakyyti töihin?

Hiilivoimalat jylläävät silloin, kun energiantarve on kovimmillaan. Näitä aikoja ovat aamut, jolloin ihmiset tekevät aamutoimiaan, sekä illat, jolloin ihmiset ovat palanneet kotiin päivän askareista. Kulutuspiikkien aikaan myös energian hinta on korkeimmillaan. Omaa energiankulutusta kannattaakin mahdollisuuksien mukaan suunnata pois ruuhkatunneilta. Halvimmista hetkistä pääsee hyötymään tuntihinnoitellun Pörssisähkön avulla.

Suunnitteletko uuden talon rakentamista tai oletko muuttamassa? Kohtuullisuus on nyt pinnalla rakentamisessa: taloissa ei mässäillä suurilla neliöillä vaan harkitut tilaratkaisut nostavat päätään. Kompaktia rakentamista puoltaa etenkin se, että asumiskustannukset pysyvät aisoissa. Mieti siis tulevasta kodistasi haaveillessasi, paljonko oikeasti tarvitset neliöitä ympärillesi.

Pistorasiasta tuleva sähkö on kaikille samaa, koska sähkö sekoittuu sähköverkossa tuotantotavasta riippumatta. Sähkön tuotantotapa näkyy kuitenkin siinä, että sähkönmyyjäsi sitoutuu ostamaan valitsemallasi alkuperällä tuotettua sähköä. Käytännössä tuet ostopäätökselläsi valitsemaasi energiamuotoa. Tarjonnastamme löydät vesi-, tuuli- ja aurinkovoimalla tuotettua sähköä sekä Suomen luonnonsuojeluliiton sertifioimaa EKOenergia-merkittyä sähköä.

Järkikin sen sanoo: ruuan heittäminen roskiin on täyttä turhuutta. Kaikki ruokaan tuotantoketjun eri vaiheissa käytetyt resurssit valuvat hukkaan, jos ruoka päätyy roskiin. Sitoudu siis syömään se, minkä tuot kaupasta kotiisi. Myös ruuan rippeistä saa taiottua vielä hyviä aterioita. Kannattaa myös hyödyntää ravintoloiden ylijääneitä ruokia, joita myydään alennettuun hintaan.

KIRJOITTANUT: HEIDI ERVING

Blogikirjoituksen kirjoittaja toimii Nordic Green Energyn viestintäkoordinaattorina Suomessa ja hoitaa yrityksen viestintää ja markkinointia osana markkinointitiimiä.