Harva tietää, että aurinkosähkö ei ole täysin uusi juttu. Aurinkosähkö oli ensimmäistä kertaa hyötykäytössä 1958, kun aurinkosähköä hyödyntävä satelliitti Vanguard 1 lähetettiin kiitoradalle. Nyt, lähes 60 vuotta myöhemmin, aurinkosähköjärjestelmät ovat syrjäyttämässä perinteisiä fossiilisia sähköntuotantomuotoja ympäri maailmaa.

 

Aurinkosähkön potentiaali on hurja, sillä auringosta säteilee 14,5 sekunnissa yhtä paljon energiaa kuin koko ihmiskunta käyttää vuorokaudessa. Näin on ainakin teoriassa. Pohjoismaissa aurinkosähkön osuus sähköntuotannossa on yhä pientä, mutta esimerkiksi Saksassa jo 7,5 % kaikesta käytetystä sähköstä oli nettona tuotettu aurinkovoimalla vuonna 2015. Ruotsissa aurinkosähköjärjestelmien asennusten määrä on kasvanut vuosina 2009–2014 lähes 800 %, kun taas Saksassa aurinkosähköjärjestelmien tasakattoasennusten keskihinta on laskenut 230 % samana ajanjaksona. Maakohtaisia eroja on varmasti, mutta kiitos teknologian kehittymisen ja hintojen laskun, aurinkovoimasta on tullut mainstreamia. Tämä trendi muokkaa sähköntuotannon rakennetta yhä ympäristöystävällisemmäksi.

 

Monet pohtivat, onko aurinkosähköjärjestelmän asentaminen kustannus vai investointi. Rahoilleen saa varmasti katetta, mutta aurinkopaneeleita hankkiessa on utopistista odottaa alle viiden vuoden takaisimaksuaikaa. Mitä isompi kohde, sitä pienempi yksikkökustannus per asennettu paneeli on. Takaisinmaksuaikaa laskettaessa otetaan huomioon kustannus, mahdolliset vähennykset ja tuet sekä tuotto tulevaisuudessa. Tyypillisesti kotitalouksille takaisinmaksuaika pyörii 14–18 vuoden välillä huomioiden kotitalousvähennyksen. Yritysten ja maatilayritysten osalta takaisinmaksuajat ovat aina 8–18 vuoden välillä, kun mahdolliset investointituet otetaan huomioon. Toki aurinkosähköjärjestelmän voi ajatella maksavansa itsensä heti takaisin myös modernisoidun kohteen arvonnousuna.

 

Tilastollisesti aurinkosähköjärjestelmien hinnat ovat laskeneet vuosi toisensa perään. Fraunhofer-instituutin tutkimuksen mukaan vuonna 2015 Saksassa keskihinta asennetulle aurinkosähköjärjestelmälle tasakatolle saavutti 1300 €/kWp tason (alv 0%). Tämä vertailuhinta on tullut esille useammissakin julkaisuissa. Mutta, miten on asian laita Suomessa vuonna 2017? Vertailuksi Nordic Green Energyn Aurinko 30-paketissa veroton keskihinta on 1113 €/kWp (29,64 kWp, 114 paneelia) ja Aurinko L-paketissa 1284 €/kWp (5,20 kWp, 20 paneelia). Oma sähköntuotanto onkin nyt kannattavampaa kuin koskaan aikaisemmin. Auringossa piilee potentiaalia, sekä kodeille että yrityksille.

KIRJOITTANUT: PETTERI HIIPAKKA

Blogikirjoituksen kirjoittaja toimii Nordic Green Energyn markkinointipäällikkönä Suomessa ja on toiminut energia-alalla vuodesta 2009. Kokemusta löytyy lisäksi mm. johdannaismarkkinoista, salkunhallinnasta sekä energiayhtiöiden toiminnasta Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.