Kun sähkölämmittäjä tutkii tarkemmin sähkönkulutustaan, selviää monelle tuskallinen fakta, että noin puolet kodin energiankulutuksesta menee lämmitykseen. Erityisesti säiden viilentyessä sähkön kulutus kääntyy nousuun ja sähkölaskun suuruus talvipakkasten jälkeen pelottaa jo valmiiksi. Monesti iso sähkölasku johtuu siitä, että kotia lämmitetään yli tarpeiden ja turhaan. Mieltymykset lämpötilojen suhteen ovat hyvin yksilöllisiä yhden viihtyessä alle 20 asteessa ja toisen kaivatessa selvästi korkeampia lämpötiloja. Tärkeää onkin saada  huoneiden lämpötilat sopivalle tasolle niin, että koti on sopivan lämmin, mutta sähköä ei kulu liikaa eikä se vaadi liikaa vaivaa.

 

OptiWatti on älykäs järjestelmä, joka päivittää vanhan sähkölämmityksen nykyaikaiseksi ja huolehtii kodin oikeasta lämpötilasta huone- ja tuntikohtaisesti. Kun lämmitystä optimoidaan huonekohtaisesti, lämpötilaa lasketaan aina, kun huone ei ole käytössä. Esimerkiksi koululaisen huoneen lämpötilan voi pudottaa hänen ollessa koulussa ja vastaavasti työtä tekevien ollessa töissä, ja näin saadaan aikaan säästöjä. Myös mökin lämpötilaa voidaan säätää siten, että se on mukavalla tasolla jo heti sinne saavuttaessa.

OptiWatti oppii, miten kukin huone reagoi lämmitykseen ja varmistaa halutun lämpötilan jokaiseen ajankohtaan. Se ottaa huomioon myös ulkolämpötilan, sääennusteen sekä sähkön tuntihinnan spottisähköä käyttäville. Kaikki erikseen säädettävät suorasähköllä toimivat lämmityslaitteet kootaan yhteen ja niitä hallitaan yhden helpon käyttöliittymän kautta. Myös ilmalämpöpumpun ja lämminvesivaraajan ohjaukset saa osaksi muuta lämmitystä. Etähallinta onnistuu vaivattomasti tietokoneella, tabletilla ja älypuhelimella. Helppoa, eikö?

 

Lämmitykseen kuluvan sähkön seuranta on tehty helpoksi, sillä se raportoidaan huonekohtaisesti, mikä helpottaa säästökohteiden löytämistä. Mahdolliset ongelmakohdat, kuten lämpövuodot tai energiasyöpöt, tulevat tällöin selkeästi esiin. Usein havaitaan, että jotkut huoneet kuluttavat sähköä suhteettoman paljon. Esimerkiksi kylpyhuoneen lattialämmitys tuhlaa helposti satoja kilowattitunteja sähköä muun huoneiston lämmittämiseen, jos ovi on unohtunut auki. Uuden tiedon avulla onkin mahdollista muuttaa epätaloudellisia lämmitystottumuksia.

Lämmityskausi on täällä, joten nyt kannattaa toimia. Mikäli kiinnostuit OptiWatista, jätä tarjouspyyntö Nordic Green Energyn kautta täällä.

KIRJOITTANUT: JUHA MARJETA

Blogikirjoituksen kirjoittaja on OptiWatti Oy:n toimitusjohtaja ja osakas. Marjeta on myös työ- ja elinkeinoministeriön asettaman älyverkkotyöryhmän jäsen, jossa selvitetään älyverkkojen mahdollisuuksia. Aikaisemmin Marjeta on työskennellyt johtotehtävissä teleoperaattori- ja digitaalisen markkinoinnin yrityksissä sekä Suomessa että ulkomailla. Koulutukseltaan hän on automaatioinsinööri.