EKOenergian Ympäristörahasto uudistuu Virtavesirahastoksi

Jos kuluttaja tai yritys haluaa varmistaa, että sähkö on tuotettu mahdollisimman kestävästi ja että rahoilla tuetaan energiasektorin muuttumista ympäristöystävällisemmäksi, on EKOenergia oikea valinta. Valikoimaamme kuuluva EKOenergia-ympäristömerkillä varustettu sähkö on Suomen luonnonsuojeluliiton sertifioimaa. Se on tuotettu alkuperätakuin todennetulla uusiutuvalla energialla ja täyttää ympäristömerkin kestävyyskriteerit. Kriteerien avulla varmistetaan, että sähkön tuotannossa huomioidaan ilmaston lisäksi myös luonto.

EKOenergia-sähköä ostavat tukevat kahta EKOenergian rahastoa: Ilmastorahastoa ja Ympäristörahastoa. Kaikesta myydystä EKOenergia-sähköstä kertyy 0,10 € / MWh Ilmastorahastoon, josta tuetaan uusiutuvan energian hankkeita kolmansissa maissa. Lisäksi vesivoimalla tuotetusta EKOenergia-sähköstä kertyy 0,10 € / MWh Ympäristörahastoon, joka uudistuu nyt Virtavesirahastoksi. Tämä rahasto myöntää vuosittain varoja virtavesien tilaa parantaviin hankkeisiin.

”Vesivoimatuotannon luontovaikutukset ovat sen verran mittavia verrattuna moneen muuhun uusiutuvaan energiaan, että niitä on tarpeen kompensoida erillisellä rahastolla”, EKOenergian ympäristöpäällikkö Virpi Sahi kertoo.

Esimerkiksi vuosina 2017–2018 rahasto on tukenut 50 000 eurolla Kokemäenjoen Vapaat vesireitit -hanketta. Kokemäenjoen vesistöalueella on monia alkuperäisiä taimenkantoja, jotka kaipaavat suojelua. Eniten taimenen luontaista elinkiertoa haittaavat padot ja muut nousuesteet, joiden vuoksi taimen ei pääse vaeltamaan lisääntymisalueilleen. Kaksivuotisessa hankkeessa taimenkantaa pyritään vahvistamaan poistamalla kolme vanhaa patoa, jotka estävät taimenen kulun vesistössä. Lisäksi alueen virtavesissä tehdään kunnostustöitä, jotka parantavat taimenen elinympäristöä. Hankkeen aikana myös tutkitaan taimenen vaelluskäyttäytymistä, mikä auttaa tekemään entistä tuloksellisempaa suojelutyötä tulevaisuudessa.

”Tuen ansiosta hankkeessa on voitu tehdä juurevaa työtä kohdevesistöjen maanomistajien ja vesialueiden omistajien kanssa, mikä on välttämätön nousuesteiden ja kunnostustoimien eteenpäin viemisessä. Tehty työ luo pohjan pitkäjäiselle taimenkantojen hoidolle, jonka positiiviset tulokset näkyvät tulevina vuosina. Kun paikalliset ihmiset ottavat virtavesien ja taimenkantojen hoitotyön omaksi asiakseen, ympäristön tilaa parantavat toimet sisällytään alueella tapahtuvaan muuhun toimintaan,” kertoo hankkeessa toimiva limnologi Heikki Holsti Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry:stä.

EKOenergian Virtavesirahasto järjestää joka vuosi julkisen rahoitushaun. Tuettavat hankkeet ehdokkaiden joukosta valitsee puolueeton raati. Voit lukea lisää rahoitushausta ja lähettää hakemuksesi EKOenergian sivuilla.

EKOenergia-merkityn sähkösopimuksen tekeminen onnistuu täällä.

Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön Lue lisää