Elokuu 2016

Sähkömarkkinoilla elokuu oli yllätyksetön. Spot-hinnoissa ei nähty suuria liikkeitä ja systeemihinnan osalta kuukausikeskiarvo toteutui täsmälleen sillä tasolla, jota johdannaismarkkinalla heinäkuun lopussa odotettiin. Päivätasolla systeemihinta saattoi vaihdella tuulivoimatuotannon määrän mukaan, mutta muuten hintakehitys oli erittäin stabiilia. Aluehintaeron osuus toteutui markkinaodotuksia alhaisempana, mutta kuitenkin korkeampana kuin heinäkuussa. Osasyynä lienee ollut Loviisan ydinvoimalan vuosihuolto, ja se, että heinäkuu ajoittui optimaalisesti viikonloppujen suhteen.

Johdannaishinnat heiluivat elokuun aikana sademäärien/-ennusteiden sekä hiilen hintakehityksen mukana, mutta lopulta hinnat olivat elokuun lopussa hyvin lähellä heinäkuun lopun tasoa. Elokuun erityishuomiona oli se, että hiilen hintakehitys oli elokuussa erittäin volatiilia. Aasiasta, Turkista ja Kolumbiasta kantautuneiden uutisten vuoksi viikkotason vaihtelut olivat peräti 3–6 $/tonni koko elokuun.

Spot-hinta

  • Spot-hinta Suomi
  • Systeemihinta (SYS)

(Spot-hinta on sähköpörssissä muodostuva sähkön hinta kullekkin hinta-alueelle Pohjoismaissa. Vastaavasti systeemihinta on absoluuttinen sähkön pörssihinta, joka ei huomioi hinta-alueiden rajoituksia.)

Termiinit

  • ENOYR-17
  • ENOYR-18
  • ENOYR-19

(Termiinihinta tarkoittaa kunkin ajanjakson ENO-alkuisen systeemihintaisen johdannaisen hintaa tulevaisuuden ajanjaksolle. Esimerkiksi sähkön hinta vuodelle 2017 lasketaan seuraavasti: ENOYR-17 + SYHELYR-17.)

Johdannaiset

  • Hinta vuodelle 2017
  • Hinta vuodelle 2018

(Johdannaismarkkinoilla käydään kauppaa sähkön johdannaistuotteilla, joiden avulla sähkön hinta voidaan suojata tulevaisuuden ajanjaksoille. Taulukossa olevat hinnat ovat kokonaishintoja tuleville vuosille.)

Aluehintaerotuotteet

  • SYHELYR-17
  • SYHELYR-18
  • SYHELYR-19

(SYHEL-alkuinen aluehintaerotuote kertoo Suomen aluehinnan tulevaisuuden ajanjaksolle sähköpörssissä. Aluehinta tarkoittaa käytännössä Suomen alueen Spot-hinnan ja Systeemihinnan välistä erotusta.)

Hinnat pörssissä

Diagrammeissa olevat hinnat ovat yksikössä euroa per megawattitunti (€/MWH) ja ne eivät sisällä arvonlisäveroa. Johdannaisten hinnat ovat kunkin kaupankäyntipäivän ASK-hintoja (myyntilaita) ja ne eivät myöskään sisällä sähköntoimitukseen liittyviä kustannuksia, kuten Fingrid Oyj:n kulutusmaksua, kaupankäyntimaksuja tai alkuperäsertifikaattien hintoja.

Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön Lue lisää