Elokuu 2017

Sähkön spot-hinta Suomessa toteutui elokuussa keskimäärin yli 2 €/MWh korkeampana kuin heinäkuussa. Syynä nousuun ja kesäajalle epätyypillisiin hetkellisesti erittäin korkeisiin hintoihin olivat useamman ydinvoimayksikön samanaikainen vuosihuolto sekä tuulivoiman tuotantoheilahtelut, sillä heikoissa tuulioloissa tuotantotilanne oli paikoin erittäin tiukka. Loppukuun aikana myös sää viilentyi, mikä lisäsi sähkönkulutusta.

Elokuun korkeat sademäärät nostivat pohjoismaisen hydrobalanssin pitkän ajan keskiarvotason yläpuolelle, mutta siitä huolimatta Nasdaqin johdannaismarkkinalla sähköjohdannaisten hinnat nousivat korkeina toteutuneiden spot-hintojen sekä kivihiilen ja päästöoikeuden vahvan hintakehityksen myötä. Kiinassa pidempään jatkuneen helleaallon ja vesivoiman tuotanto-ongelmien vuoksi hiilen kysyntä on runsasta, eikä maan oma tuotanto ole pystynyt siihen täysin vastaamaan. Myös Euroopassa hiilen kysyntä on kasvussa, sillä Ranskassa on viime talven tapaan epäilyjä turvallisuuspuutteista maan ydinvoimaloissa, mikä saattaa mahdollisten tarkastusten vuoksi aiheuttaa pidempiä tuotantokatkoksia. Hiilenkäytön kasvu on lisännyt myös päästöoikeuksien kysyntää ja oikeuksien hinta vahvistuikin elokuun aikana yli 13 prosenttia.

Spot-hinta

  • Spot-hinta Suomi
  • Systeemihinta (SYS)

(Spot-hinta on sähköpörssissä muodostuva sähkön hinta kullekkin hinta-alueelle Pohjoismaissa. Vastaavasti systeemihinta on absoluuttinen sähkön pörssihinta, joka ei huomioi hinta-alueiden rajoituksia.)

Futuurit

  • ENOFUTBLYR-18
  • ENOFUTBLYR-19

(Futuuri tarkoittaa kunkin ajanjakson ENO-alkuisen systeemihintaisen johdannaisen hintaa tulevaisuuden ajanjaksolle. Esimerkiksi sähkön hinta vuodelle 2018 lasketaan seuraavasti: ENOFUTBLYR-18 + SYHELFUTBLYR-18.)

Johdannaiset

  • Hinta vuodelle 2018
  • Hinta vuodelle 2019

(Johdannaismarkkinoilla käydään kauppaa sähkön johdannaistuotteilla, joiden avulla sähkön hinta voidaan suojata tulevaisuuden ajanjaksoille. Taulukossa olevat hinnat ovat kokonaishintoja tuleville vuosille.)

Aluehintaerotuotteet

  • SYHELFUTBLYR-18
  • SYHELFUTBLYR-19

(SYHEL-alkuinen aluehintaerotuote kertoo Suomen aluehinnan tulevaisuuden ajanjaksolle sähköpörssissä. Aluehinta tarkoittaa käytännössä Suomen alueen Spot-hinnan ja Systeemihinnan välistä erotusta.)

Sähkön hinnat pörssissä

Diagrammeissa olevat sähkön hinnat ovat yksikössä euroa per megawattitunti (€/MWH) ja ne eivät sisällä arvonlisäveroa. Johdannaisten hinnat ovat kunkin kaupankäyntipäivän ASK-hintoja (myyntilaita) ja ne eivät myöskään sisällä sähköntoimitukseen liittyviä kustannuksia, kuten Fingrid Oyj:n kulutusmaksua, kaupankäyntimaksuja tai alkuperäsertifikaattien hintoja.

Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön Lue lisää