Heinäkuu 2017

Spot-markkinalla sekä systeemihinta että Suomen aluehinta toteutuivat heinäkuussa johdannaismarkkinan odotuksia korkeampana ja Suomen aluehinnan kuukausikeskiarvo nousikin yli 3,5 €/MWh kesäkuuhun nähden. Nousun taustalla olivat alhaisempi tuulituotanto, Olkiluoto 2 -laitosyksikön pitkittynyt vuosihuolto, laskenut sähköntuonti Venäjältä sekä rajoitukset NordBalt-siirtoyhteydessä.

Nasdaqin johdannaismarkkinalla pohjoismaisten sähköjohdannaisten hinnat olivat nousussa kivihiilen vahvan hintakehityksen sekä korkeiden spot-hintojen vuoksi. Kivihiilen hintaa on vahvistanut runsas maailmanlaajuinen kysyntä, euroon nähden heikentynyt dollari sekä mm. Keski- ja Etelä-Euroopan heikko vesitilanne. Päästöoikeuden hinta vahvistui alkukuusta kysynnän kasvun ja vahvan hiilen hinnan myötä, mutta päätyi lopulta vain maltilliseen nousuun kesäkuun päätöstasoon nähden. Pohjoismainen hydrobalanssi on edelleen pitkän ajan keskiarvotason alapuolella.

Spot-hinta

  • Spot-hinta Suomi
  • Systeemihinta (SYS)

(Spot-hinta on sähköpörssissä muodostuva sähkön hinta kullekkin hinta-alueelle Pohjoismaissa. Vastaavasti systeemihinta on absoluuttinen sähkön pörssihinta, joka ei huomioi hinta-alueiden rajoituksia.)

Futuurit

  • ENOFUTBLYR-18
  • ENOFUTBLYR-19

(Futuuri tarkoittaa kunkin ajanjakson ENO-alkuisen systeemihintaisen johdannaisen hintaa tulevaisuuden ajanjaksolle. Esimerkiksi sähkön hinta vuodelle 2018 lasketaan seuraavasti: ENOFUTBLYR-18 + SYHELFUTBLYR-18.)

Johdannaiset

  • Hinta vuodelle 2018
  • Hinta vuodelle 2019

(Johdannaismarkkinoilla käydään kauppaa sähkön johdannaistuotteilla, joiden avulla sähkön hinta voidaan suojata tulevaisuuden ajanjaksoille. Taulukossa olevat hinnat ovat kokonaishintoja tuleville vuosille.)

Aluehintaerotuotteet

  • SYHELFUTBLYR-18
  • SYHELFUTBLYR-19

(SYHEL-alkuinen aluehintaerotuote kertoo Suomen aluehinnan tulevaisuuden ajanjaksolle sähköpörssissä. Aluehinta tarkoittaa käytännössä Suomen alueen Spot-hinnan ja Systeemihinnan välistä erotusta.)

Sähkön hinnat pörssissä

Diagrammeissa olevat sähkön hinnat ovat yksikössä euroa per megawattitunti (€/MWH) ja ne eivät sisällä arvonlisäveroa. Johdannaisten hinnat ovat kunkin kaupankäyntipäivän ASK-hintoja (myyntilaita) ja ne eivät myöskään sisällä sähköntoimitukseen liittyviä kustannuksia, kuten Fingrid Oyj:n kulutusmaksua, kaupankäyntimaksuja tai alkuperäsertifikaattien hintoja.

Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön Lue lisää