Helmikuu 2017

Suomen alueen Spot-hinta vastasi helmikuussa johdannaismarkkinan odotuksia. Hinta oli helmikuussa 35,07 €/MWh, joka oli enemmän kuin tammikuussa. Hinnan nousu johtui erityisesti helmikuun alkupuoliskon kylmemmästä, kuivemmasta sekä vähätuulisemmasta säästä. Kuitenkin helmikuun lopulla lauhtunut sää palautti hinnat tammikuun tasolle. Vuonna 2016 helmikuun kuukausikeskiarvo oli 26,09 €/MWh.

Futuurituotteiden hinnat liikehtivät maltillisesti verrattuna edellisiin kuukausiin, sillä Pohjoismaiden vesivarantotilanteessa sekä hiilen ja päästöoikeuden hintakehityksessä ei nähty merkittäviä muutoksia helmikuun aikana. Suomen aluehintaerotuotteiden hinnat sen sijaan laskivat helmikuussa jonkin verran.

Spot-hinta

  • Spot-hinta Suomi
  • Systeemihinta (SYS)

(Spot-hinta on sähköpörssissä muodostuva sähkön hinta kullekkin hinta-alueelle Pohjoismaissa. Vastaavasti systeemihinta on absoluuttinen sähkön pörssihinta, joka ei huomioi hinta-alueiden rajoituksia.)

Futuurit

  • ENOFUTBLYR-18
  • ENOFUTBLYR-19

(Futuuri tarkoittaa kunkin ajanjakson ENO-alkuisen systeemihintaisen johdannaisen hintaa tulevaisuuden ajanjaksolle. Esimerkiksi sähkön hinta vuodelle 2018 lasketaan seuraavasti: ENOFUTBLYR-18 + SYHELFUTBLYR-18.)

Johdannaiset

  • Hinta vuodelle 2018
  • Hinta vuodelle 2019

(Johdannaismarkkinoilla käydään kauppaa sähkön johdannaistuotteilla, joiden avulla sähkön hinta voidaan suojata tulevaisuuden ajanjaksoille. Taulukossa olevat hinnat ovat kokonaishintoja tuleville vuosille.)

Aluehintaerotuotteet

  • SYHELFUTBLYR-18
  • SYHELFUTBLYR-19

(SYHEL-alkuinen aluehintaerotuote kertoo Suomen aluehinnan tulevaisuuden ajanjaksolle sähköpörssissä. Aluehinta tarkoittaa käytännössä Suomen alueen Spot-hinnan ja Systeemihinnan välistä erotusta.)

Hinnat pörssissä

Diagrammeissa olevat hinnat ovat yksikössä euroa per megawattitunti (€/MWH) ja ne eivät sisällä arvonlisäveroa. Johdannaisten hinnat ovat kunkin kaupankäyntipäivän ASK-hintoja (myyntilaita) ja ne eivät myöskään sisällä sähköntoimitukseen liittyviä kustannuksia, kuten Fingrid Oyj:n kulutusmaksua, kaupankäyntimaksuja tai alkuperäsertifikaattien hintoja.

Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön Lue lisää