Huhtikuu 2016

Huhtikuussa 2016 systeemihinnan kuukausikeskiarvoksi muodostui 22,12 €/MWh, joka oli noin kaksi euroa markkinoiden odotuksia korkeampi. Tuulivoimatuotanto oli odotettua vähäisempää ja melko kylmän sään vuoksi lumien sulaminen vesialtaisiin ei ehtinyt vielä alkaa. Suomen toteutunut aluehintaero, 5,13 €/MWh, oli huhtikuussa sen sijaan termiinihintojen ennustamaa tasoa noin yhtä euroa alhaisempi. Huolimatta siitä, että Olkiluodon ydinvoimalan ykkösreaktori oli noin viikon poissa käytöstä tuotannon viallisten polttoainesauvojen vaihdon vuoksi.

Pohjoismaiset termiinihinnat nousivat huhtikuussa noin 1,0–1,5 €/MWh päästöoikeuksien, polttoaineiden sekä Saksan sähkötermiinien vahvan hinnankehityksen myötä. Huhtikuun aikana varsinkin päästöoikeuksien hinnat nousivat voimakkaasti, joka johtui päästökauppasääntelyn tiukentamiseen liittyvistä huhuista markkinoilla. Polttoaineista hiili nousi öljyn vetämänä huhtikuussa, vaikka Venäjän ja Lähi-idän suuret öljyntuottajamaat eivät päässeetkään yhteisymmärrykseen ylituotannon leikkaamisesta. Tukea öljyn hinnalle tuli USA:sta, jossa tuotanto- sekä öljyvarastotasot olivat odotettua pienemmät.

Spot-hinta

  • Spot-hinta Suomi
  • Systeemihinta (SYS)

(Spot-hinta on sähköpörssissä muodostuva sähkön hinta kullekkin hinta-alueelle Pohjoismaissa. Vastaavasti systeemihinta on absoluuttinen sähkön pörssihinta, joka ei huomioi hinta-alueiden rajoituksia.)

Termiinit

  • ENOYR-17
  • ENOYR-18
  • ENOYR-19

(Termiinihinta tarkoittaa kunkin ajanjakson ENO-alkuisen systeemihintaisen johdannaisen hintaa tulevaisuuden ajanjaksolle. Esimerkiksi sähkön hinta vuodelle 2017 lasketaan seuraavasti: ENOYR-17 + SYHELYR-17.)

Johdannaiset

  • Hinta vuodelle 2017
  • Hinta vuodelle 2018

(Johdannaismarkkinoilla käydään kauppaa sähkön johdannaistuotteilla, joiden avulla sähkön hinta voidaan suojata tulevaisuuden ajanjaksoille. Taulukossa olevat hinnat ovat kokonaishintoja tuleville vuosille.)

Aluehintaerotuotteet

  • SYHELYR-17
  • SYHELYR-18
  • SYHELYR-19

(SYHEL-alkuinen aluehintaerotuote kertoo Suomen aluehinnan tulevaisuuden ajanjaksolle sähköpörssissä. Aluehinta tarkoittaa käytännössä Suomen alueen Spot-hinnan ja Systeemihinnan välistä erotusta.)

Hinnat pörssissä

Diagrammeissa olevat hinnat ovat yksikössä euroa per megawattitunti (€/MWH) ja ne eivät sisällä arvonlisäveroa. Johdannaisten hinnat ovat kunkin kaupankäyntipäivän ASK-hintoja (myyntilaita) ja ne eivät myöskään sisällä sähköntoimitukseen liittyviä kustannuksia, kuten Fingrid Oyj:n kulutusmaksua, kaupankäyntimaksuja tai alkuperäsertifikaattien hintoja.

Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön Lue lisää