Maaliskuu 2016

Maaliskuussa Spot-markkinoilla ei nähty turbulenssia. Systeemihinnan kuukausikeskiarvo 21,92 €/MWh oli vähätuulisuuden ja pienen sademäärän johdosta hieman markkinoiden odotuksia korkeampi. Suomen hinta-alueen toteutunut aluehintaero 5,17 €/MWh oli vastaavasti jonkin verran matalampi, mutta kokonaisuudessaan Spot-hinnat olivat maaliskuussa lähellä termiinihintojen ennustamaa tasoa.

Nykyiset ennusteet ovat luvanneet kuivempaa säätä myös jatkossa, jonka myötä vesimakasiinien keskiarvotasoon verrattava ylijäämä on jatkuvasti heikentynyt. Polttoaine-, päästöoikeus- sekä Saksan sähkötermiinimarkkinoilla pohja saavutettiin pääosin jo helmikuussa, jonka jälkeen Nasdaqin Pohjoismaisella sähköjohdannaismarkkinalla hinnat ovat vahvistuneet lähimpien kuukausi- ja kvartaalituotteiden sekä vuosituotteiden osalta maaliskuun aikana.

Nykyinen markkinatilanne huomioiden on melko epätodennäköistä, että kesällä nähtäisiin ennätysalhaisia systeemihintoja kuten vuonna 2015.

Spot-hinta

  • Spot-hinta Suomi
  • Systeemihinta (SYS)

(Spot-hinta on sähköpörssissä muodostuva sähkön hinta kullekkin hinta-alueelle Pohjoismaissa. Vastaavasti systeemihinta on absoluuttinen sähkön pörssihinta, joka ei huomioi hinta-alueiden rajoituksia.)

Termiinit

  • ENOYR-17
  • ENOYR-18
  • ENOYR-19

(Termiinihinta tarkoittaa kunkin ajanjakson ENO-alkuisen systeemihintaisen johdannaisen hintaa tulevaisuuden ajanjaksolle. Esimerkiksi sähkön hinta vuodelle 2017 lasketaan seuraavasti: ENOYR-17 + SYHELYR-17.)

Johdannaiset

  • Hinta vuodelle 2017
  • Hinta vuodelle 2018

(Johdannaismarkkinoilla käydään kauppaa sähkön johdannaistuotteilla, joiden avulla sähkön hinta voidaan suojata tulevaisuuden ajanjaksoille. Taulukossa olevat hinnat ovat kokonaishintoja tuleville vuosille.)

Aluehintaerotuotteet

  • SYHELYR-17
  • SYHELYR-18
  • SYHELYR-19

(SYHEL-alkuinen aluehintaerotuote kertoo Suomen aluehinnan tulevaisuuden ajanjaksolle sähköpörssissä. Aluehinta tarkoittaa käytännössä Suomen alueen Spot-hinnan ja Systeemihinnan välistä erotusta.)

Hinnat pörssissä

Diagrammeissa olevat hinnat ovat yksikössä euroa per megawattitunti (€/MWH) ja ne eivät sisällä arvonlisäveroa. Johdannaisten hinnat ovat kunkin kaupankäyntipäivän ASK-hintoja (myyntilaita) ja ne eivät myöskään sisällä sähköntoimitukseen liittyviä kustannuksia, kuten Fingrid Oyj:n kulutusmaksua, kaupankäyntimaksuja tai alkuperäsertifikaattien hintoja.

Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön Lue lisää