Syyskuu 2016

Systeemihinta toteutui syyskuussa täsmälleen elokuun tasolla, mutta syyskuussa Suomen aluehinta toteutui elokuuta korkeampana, koska sähkönkulutus Suomessa nousi, sekä Suomen ja Ruotsin välisessä siirtoyhteydessä oli ongelmia. Myös Loviisan ydinreaktoreiden vuosihuollot saattoivat vaikuttaa Suomen aluehinnan nousuun.

Nasdaqin johdannaismarkkinalla syyskuu olikin yhtä vuoristorataa ja täysin erilainen kuin elokuu. Syyskuun alkupuoliskolla termiinihinnat pysyivät maltillisella tasolla, koska päästöoikeuksien hinnat laskivat voimakkaasti ja elokuun runsaat sateet olivat palauttaneet Pohjoismaiden vesivarantotilanteen jo lähellä vuodenajan keskiarvotasoa.

Syyskuun loppupuolella sademäärät kuitenkin laskivat ja myös sade-ennusteet muuttuivat huomattavasti kuivemmiksi, jolloin vesivarannot ovat jälleen keskiarvotason alapuolella. Myös hiilen, päästöoikeuksien ja kaasun hintojen vahvistuttua, sekä huomattavan kysynnän kasvun myötä, lähtivät Pohjoismaisten sähkötermiinien hinnat syyskuun jälkimmäisen puoliskon aikana erittäin voimakkaaseen nousuun. Esimerkiksi vuoden 2017 vuosituotteen hinta nousi noin 3,5 €/MWh.

Spot-hinta

  • Spot-hinta Suomi
  • Systeemihinta (SYS)

(Spot-hinta on sähköpörssissä muodostuva sähkön hinta kullekkin hinta-alueelle Pohjoismaissa. Vastaavasti systeemihinta on absoluuttinen sähkön pörssihinta, joka ei huomioi hinta-alueiden rajoituksia.)

Termiinit

  • ENOYR-17
  • ENOYR-18
  • ENOYR-19

(Termiinihinta tarkoittaa kunkin ajanjakson ENO-alkuisen systeemihintaisen johdannaisen hintaa tulevaisuuden ajanjaksolle. Esimerkiksi sähkön hinta vuodelle 2017 lasketaan seuraavasti: ENOYR-17 + SYHELYR-17.)

Johdannaiset

  • Hinta vuodelle 2017
  • Hinta vuodelle 2018

(Johdannaismarkkinoilla käydään kauppaa sähkön johdannaistuotteilla, joiden avulla sähkön hinta voidaan suojata tulevaisuuden ajanjaksoille. Taulukossa olevat hinnat ovat kokonaishintoja tuleville vuosille.)

Aluehintaerotuotteet

  • SYHELYR-17
  • SYHELYR-18
  • SYHELYR-19

(SYHEL-alkuinen aluehintaerotuote kertoo Suomen aluehinnan tulevaisuuden ajanjaksolle sähköpörssissä. Aluehinta tarkoittaa käytännössä Suomen alueen Spot-hinnan ja Systeemihinnan välistä erotusta.)

Hinnat pörssissä

Diagrammeissa olevat hinnat ovat yksikössä euroa per megawattitunti (€/MWH) ja ne eivät sisällä arvonlisäveroa. Johdannaisten hinnat ovat kunkin kaupankäyntipäivän ASK-hintoja (myyntilaita) ja ne eivät myöskään sisällä sähköntoimitukseen liittyviä kustannuksia, kuten Fingrid Oyj:n kulutusmaksua, kaupankäyntimaksuja tai alkuperäsertifikaattien hintoja.

Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön Lue lisää