Tammikuu 2018

Lauhan joulukuun jälkeen talvi alkoi kunnolla tammikuussa. Tuotantotilanne Suomessa oli edelleen hyvä, mutta kylmempi sää kasvatti sähkönkulutusta, minkä myötä Suomen spot-kuukausikeskiarvo nousi tammikuussa yli 16 prosenttia. Nousua tukivat myös heikentynyt tuulituotanto ja vika Etelä-Ruotsin ja Liettuan välisessä NordBalt-merikaapelissa, mikä jätti Suomen ainoaksi siirtoyhteydeksi Baltiaan ja nosti myös Suomen aluehintaeroa tammikuussa. Varsinkin heikoissa tuulioloissa nähtiin ajoittain erittäin korkeita tuntihintoja.

Nasdaqin sähköjohdannaismarkkinalla lähimpien jaksojen tuotteiden hinnat olivat tammikuussa nousussa. Kylmä sää heikensi pohjoismaista hydrobalanssia, joka on kuitenkin edelleen helmikuun alussakin pitkän ajan keskiarvoon nähden merkittävästi ylijäämäinen. Kaukaisempien jaksojen hinnat lähtivät laskuun, kun Saksan todennäköinen tuleva hallituspohja linjasi lykkäävänsä aiempaa ympäristölähtöistä tavoitettaan hiilidioksidipäästöjen leikkaamisesta 40 prosentilla vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä. Linjaus laski näkymiä tulevien vuosien sähkön hinnasta, mutta samanaikaisesti päästöoikeuden hinta on tammikuun aikana vahvistunut korkeimmalle tasolle kuuteen vuoteen, kun tarve päästöoikeuksille hiilenkäytön jatkuessa säilyy. Pohjoismaisen sähköjohdannaismarkkinan tarkasti seuraama hiilen dollareissa noteerattava hintakehitys on pysynyt vakaana, koska dollari on heikentynyt euroon nähden ja globaali kysyntä on edelleen pohjoisen pallonpuoliskon talven vuoksi runsasta.

Spot-hinta

  • Spot-hinta Suomi
  • Systeemihinta (SYS)

(Spot-hinta on sähköpörssissä muodostuva sähkön hinta kullekkin hinta-alueelle Pohjoismaissa. Vastaavasti systeemihinta on absoluuttinen sähkön pörssihinta, joka ei huomioi hinta-alueiden rajoituksia.)

Futuurit

  • ENOFUTBLYR-19
  • ENOFUTBLYR-20

(Futuuri tarkoittaa kunkin ajanjakson ENO-alkuisen systeemihintaisen johdannaisen hintaa tulevaisuuden ajanjaksolle. Esimerkiksi sähkön hinta vuodelle 2019 lasketaan seuraavasti: ENOFUTBLYR-19 + SYHELFUTBLYR-19.)

Johdannaiset

  • Hinta vuodelle 2019
  • Hinta vuodelle 2020

(Johdannaismarkkinoilla käydään kauppaa sähkön johdannaistuotteilla, joiden avulla sähkön hinta voidaan suojata tulevaisuuden ajanjaksoille. Taulukossa olevat hinnat ovat kokonaishintoja tuleville vuosille.)

Aluehintaerotuotteet

  • SYHELFUTBLYR-19
  • SYHELFUTBLYR-20

(SYHEL-alkuinen aluehintaerotuote kertoo Suomen aluehinnan tulevaisuuden ajanjaksolle sähköpörssissä. Aluehinta tarkoittaa käytännössä Suomen alueen Spot-hinnan ja Systeemihinnan välistä erotusta.)

Sähkön hinnat pörssissä

Diagrammeissa olevat sähkön hinnat ovat yksikössä euroa per megawattitunti (€/MWH) ja ne eivät sisällä arvonlisäveroa. Johdannaisten hinnat ovat kunkin kaupankäyntipäivän ASK-hintoja (myyntilaita) ja ne eivät myöskään sisällä sähköntoimitukseen liittyviä kustannuksia, kuten Fingrid Oyj:n kulutusmaksua, kaupankäyntimaksuja tai alkuperäsertifikaattien hintoja.

Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön Lue lisää