Toukokuu 2017

Kylmän huhtikuun jälkeen lämpötilat nousivat kevään etenemisen myötä, mikä näkyi sähkön kulutuksen laskuna. Siten toukokuun Suomen toteutunut aluehinta, 30,67 €/MWh, laski huhtikuusta ja oli jonkin verran markkinan odotuksia alhaisempi. Lasku olisi voinut olla suurempikin, mutta vähäisempi tuulivoimatuotanto, sekä vuosihuoltojen vuoksi laskenut ydinvoimatuotanto rajoittivat laskua. Kylmä sää on viivästyttänyt lumen sulamispiikkiä, minkä vuoksi vesivarastot Pohjoismaissa ovat alkaneet täyttyä vasta parin viimeisen viikon aikana.

Pohjoismaisten sähköjohdannaisten hinnat päätyivät toukokuun päätteeksi hieman huhtikuun päätöstasoa korkeammalle. Alkukuussa pohjoismainen hydrobalanssi parani ja hiilen sekä varsinkin päästöoikeuden hintakehitys oli ylitarjonnan vuoksi heikkoa. Tämä painoi myös pohjoismaisten sähköjohdannaisten hintoja alaspäin. Toukokuun jälkimmäisellä puoliskolla tilanne oli täysin päinvastainen, jolloin heikentynyt hydrobalanssi sekä vahvistuneet hiilen ja päästöoikeuden hinnat vetivät sähköjohdannaisten hintoja ylöspäin.

Spot-hinta

  • Spot-hinta Suomi
  • Systeemihinta (SYS)

(Spot-hinta on sähköpörssissä muodostuva sähkön hinta kullekkin hinta-alueelle Pohjoismaissa. Vastaavasti systeemihinta on absoluuttinen sähkön pörssihinta, joka ei huomioi hinta-alueiden rajoituksia.)

Futuurit

  • ENOFUTBLYR-18
  • ENOFUTBLYR-19

(Futuuri tarkoittaa kunkin ajanjakson ENO-alkuisen systeemihintaisen johdannaisen hintaa tulevaisuuden ajanjaksolle. Esimerkiksi sähkön hinta vuodelle 2018 lasketaan seuraavasti: ENOFUTBLYR-18 + SYHELFUTBLYR-18.)

Johdannaiset

  • Hinta vuodelle 2018
  • Hinta vuodelle 2019

(Johdannaismarkkinoilla käydään kauppaa sähkön johdannaistuotteilla, joiden avulla sähkön hinta voidaan suojata tulevaisuuden ajanjaksoille. Taulukossa olevat hinnat ovat kokonaishintoja tuleville vuosille.)

Aluehintaerotuotteet

  • SYHELFUTBLYR-18
  • SYHELFUTBLYR-19

(SYHEL-alkuinen aluehintaerotuote kertoo Suomen aluehinnan tulevaisuuden ajanjaksolle sähköpörssissä. Aluehinta tarkoittaa käytännössä Suomen alueen Spot-hinnan ja Systeemihinnan välistä erotusta.)

Sähkön hinnat pörssissä

Diagrammeissa olevat sähkön hinnat ovat yksikössä euroa per megawattitunti (€/MWH) ja ne eivät sisällä arvonlisäveroa. Johdannaisten hinnat ovat kunkin kaupankäyntipäivän ASK-hintoja (myyntilaita) ja ne eivät myöskään sisällä sähköntoimitukseen liittyviä kustannuksia, kuten Fingrid Oyj:n kulutusmaksua, kaupankäyntimaksuja tai alkuperäsertifikaattien hintoja.

Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön Lue lisää