Valmistaudu poikkeukselliseen sähkömarkkinatilanteeseen – Aika ottaa oma sähkön kulutus haltuun

Sähkön markkinahinnat ovat olleet nousussa koko kesän ja tulevaksi talveksi ennustetaan yhä korkeampia hintoja. Syksylle on suunnitteilla kansallinen kampanja, jossa suomalaisia kannustetaan yhteisiin energiansäästötalkoisiin. Kampanjan takana ovat Suomen työ- ja elinkeinoministeriö ja valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva. Tavoitteena on jakaa kansalaisille tietoa eri tavoista säästää energiaa. Nyt, jos koskaan, on aika ottaa oma sähkönkulutus haltuun.
Kun tiedät, mistä kulutusvirroista oma energialaskusi koostuu, sinun on helpompi tunnistaa paikat, joissa voisit säästää. Nordic Green Energy tarjoaa asiakkailleen ilmaisen Oma Virta -palvelun ja -sovelluksen, joilla pystyt seuraamaan omaa sähkönkulutustasi jopa tunnin tarkkuudella. Voit esimerkiksi katsoa, kuinka paljon yksi sähkösaunan lämmityskerta konkreettisesti lisää kyseisen tunnin sähkönkulutusta tai vertailla kuinka paljon kulutus laskee, kun huoneiden sisälämpötilaa alentaa. Omaa sähkön kulutusta kannattaa seurata myös sen takia, että huomaa mahdolliset selittämättömät poikkeamat kulutuksessa ajoissa, etkä vasta saadessasi uuden sähkölaskun. Oma Virrassa näkyvät kulutustietosi ajalta, jolloin olet ollut Nordic Green Energyn asiakkaana. Kulutustiedot päivittyvät palveluun silloin, kun sähköverkkoyhtiösi ne ilmoittaa.

Kustannusten seurantaa jopa tunnin tarkkuudella

Oma Virrasta näet kaikki laskusi ja sopimustietosi. Sovelluksen käyttäjät voivat halutessaan seurata sähkönsä laskutusta takautuvasti jopa tunnin tarkkuudella. Tuntikohtaisen kustannuksen löytää sovelluksessa Kustannuspäivä-linkin alta. Kuukausitasolla kustannuksia pystyy seurata klikkaamalla Lataa kuukausi -linkkiä. Jos kuluvan kuukauden lasku mietityttää jo etukäteen, Oma Virrasta voit käydä katsomassa myös laskutusennusteen. Ennuste näyttää, kuinka paljon laskulle on ehtinyt kertyä laskutettavaa kuluvan kuukauden aikana. Laskutusennusteen löytää sovelluksessa Laskut/Laskutus-osion alta. Lisäksi kirjautuessasi palveluun verkkoselaimen kautta, voit nähdä myös arvion tulevien kuukausien laskutuksista. Ennuste perustuu valittuun sähkösopimukseen ja viimeisimpiin laskutus- sekä kulutustietoihin. Pörssi- ja indeksisidonnaisissa sähkönhankinnan ratkaisuissa hinta voi muuttua päivittäin, jonka takia ennuste on suuntaa antava.
Omien sähkökulutustottumusten selvittäminen on erityisen tärkeää, jos sähkösopimuksesi seuraa sähkön markkinahintaa (spot-hinta). Esimerkiksi Nordic Green Energyn Pörssisähkö-sopimuksessa sähkön hinta määräytyy täysin sähkön spot-hinnan mukaan. SMARTTI-sopimuksessa taas 50 % jokaisen tunnin laskutuksesta seuraa spot-hintaa. Spot-hinta määräytyy sähköpörssissä ja jokaiselle vuorokauden tunnille on oma hintansa. Seuraavan vuorokauden hinnat ovat nähtävissä aina vuorokautta edeltävänä päivänä n. klo 13-14. Kannattaa yrittää ohjata omaa sähkön kulutustaan vuorokauden halvoille tunneille ja välttää korkeimpia hintoja, jotka osuvat yleensä sähkön kulutushuippuihin.

Halvempaa sähkö on yleensä öisin sekä viikonloppuisin, kun kysyntää on vähemmän. Hinnan kehitystä voit seurata helposti esimerkiksi www.sahko.tk tai lataamalla Fingrid Oyj:n tuottaman maksuttoman Tuntihinta-mobiilisovelluksen. Sovelluksen avulla saat ajantasaiset tiedot sähkön tuntihinnoista suoraan matkapuhelimeesi. Palvelu hälyttää sinua jo etukäteen seuraavan vuorokauden kalliimmista tunneista.

Jos olet asiakkaamme ja sinulla ei ole vielä käytössä Oma Virta -palvelu, voit lukea tarkemmat ohjeet palvelun käyttöönottoon klikkaamalla tästä. Oma Virtaan pääset  kirjautumaan osoitteessa omavirta.nordicgreen.fi.

Sähkönkulutuksen seuraamisen lisäksi on tärkeää myös miettiä, missä voisin itse säästää sähköä tai optimoida omaa sähkönkäyttöäni. Lue blogikirjoituksemme, johon on koostettu kattavasti erilaisia sähkön säästövinkkejä.

Oletko etsimässä uutta sähkösopimusta. Nordic Green Energy tarjoaa 100 % uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä. Tutustu sähkösopimusvaihtoehtoihin ja hintoihin klikkaamalla linkkiä.