Spot-hinta

Spot-hinta on Pohjoismaisessa Nord Pool-sähköpörssissä muodostuva sähkön hinta jokaiselle vuorokauden tunnille.

Suomen alueelle muodostuu oma Spot-hinta, joka toimii esimerkiksi viitehintana Nordic Green Energyn Pörssisähkössä. Voit tutustua hintahistoriaan tällä sivulla!

Suomen alueen spot-hinta

Suomen alueen hinta määräytyy sähköpörssissä seuraavan vuorokauden jokaiselle tunnille vuorokautta edeltävänä päivänä noin kello 13.45 Suomen aikaa. Hinta muodostuu sähköpörssiin syötettyjen osto- ja myyntitarjousten leikkauspisteessä.

Spot-hinta on niin kutsutusti ”raaka markkinahinta” sähköenergialle kullekin alueelle, eikä se ota huomioon sähkönmyyjän toimintakustannuksia, kuten alkuperäsertifikaatteja, Fingridin toimitusmaksua, profiilikustannuksia tai esimerkiksi sähkönmyyjän laskutusta tai asiakaspalvelua. Nordic Green Energyn Pörssisähkösopimuksessa välityspalkkio ja kuukausimaksu ovat toimitusmaksuja, jolla kustannetaan esimerkiksi edellä mainitut myyjälle syntyvät kustannukset.

On hyvä tietää, että Nord Poolissa sähkön hintojen yksikkönä käytetään euroa per megawattitunti (€/MWH), eivätkä pörssin listalla näkyvät hinnat sisällä arvonlisäveroa. Voit tutustua ajantasaisen arvonlisäveron sisältäviin Suomen alueen kuukauden Spot-hintoihin (snt/kWh) tämän sivun taulukossa.

Suomen alueen kuukauden Spot-keskihinnat

Nordic Green Energyn mobiilisovellus. Näyttökuvassa näkyy viivadiagrammi, joka esittää sähkön spot-hintaa ja sen kehitystä.

Spot-tuntihinnat suoraan puhelimeesi

Ota käyttöösi Nordic Green Energyn mobiilisovellus ja näet vuorokauden spot-hinnat kätevästi suoraan puhelimestasi. Sovellus hakee tiedot Nord Pool -sähköpörssistä. Tämän ja huomisen päivän spot-hintojen lisäksi myös ennusteen odotettavissa olevista sähkön hinnoista seuraavan viiden päivän ajalta. Hintatietojen avulla voit vähentää sähkönkäyttöä silloin, kun sähkö on kallista sekä hyödyntää halvimmat tunnit.

Sovelluksesta seuraat ja hallitset myös omaa sähkönkulutustasi ja näet sähkölaskusi. Sähkön pientuottajat voivat nähdä tuotantonsa ylijäämän ja sähköauton omistajille on tarjolla kätevä älylataustoiminto. Älylataus ohjaa sähköauton lataamaan vuorokauden tunteina, jolloin sähkön spot-hinnat ovat halvimmillaan.