Usein kysyttyä

Sähkömarkkinoilta löytyy varmasti useampi asia, joka saattaa herättää kysymyksiä. Mikä on käyttöpaikkanumero tai mitä tarkoittaa sähkönmyyjän vaihto? Usein kysyttyä on myös se, mitkä erot ovat sähkön siirto- ja myyntilaskulla?

Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin, jotka olemme koonneet juuri sinua varten. Mikäli et löydä vastausta kysymykseesi, voit ottaa toki yhteyttä asiakaspalveluumme puhelimitse, sähköisellä lomakkeella tai sähköpostitse.

MUUTTO JA SÄHKÖSOPIMUS

Tutustu ohjeisiimme muuttajalle ja tilaa sähkösopimus helposti!

SÄHKÖN PIENTUOTANTO

Tuotatko uusiutuvaa energiaa? Lue lisää pientuotannon myynnistä.

LASKUTUS

Tutustu eri laskutusvaihtoehtoihimme.

Usein kysyttyä

Mitä tarkoittaa yö- ja päiväsähkö?

Päivä- ja yösähkö tarkoittaa sitä, että käyttöpaikkasi sähkönkulutusta seurataan erikseen päivällä ja yöllä. Tällaista mittaustapaa kutsutaan usein myös kaksiaikamittaukseksi. Suomessa päiväsähkön ja yösähkön kellonajoille voi olla verkkoyhtiökohtaisia eroja, mutta yleisimmin päiväaika on sähkönkulutusta kello 07-22 välisenä aikana ja yöaika sähkönkulutusta kello 22-07 välisenä aikana.

Nordic Green Energyllä tuntimitatuissa kohteissa päiväaika on sähkönkulutusta kello 07-22 välisenä aikana ja yöaika sähkönkulutusta kello 22-07 välisenä aikana. Tyyppikäyrämitatuissa kohteissa noudatetaan paikallisen jakeluverkkoyhtiön aikajaotuksia.

Mitä tarkoittaa yleissähkö?

Yleissähköä kutsutaan usein myös yksiaikamittaukseksi. Tällöin käyttöpaikassasi on mittari, joka sisältää vain yhden lukeman. Yleissähkökohteet ovat Suomessa melko yleisiä ja useissa, etenkin kerrostaloasunnoissa löytyy yleissähkömittari. Yleissähkökohteissa laskutus tapahtuu yhden lukeman perusteella, joka tarkoittaa sitä, että myös laskutushinta on sama kaikkina aikoina.

Mikä on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus?

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on voimassa toistaiseksi 14 vrk irtisanomisajalla. Toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia ovat kaikki sopimukset, joissa ei ole erikseen sopimuksessa määriteltyä määräaikaa. Toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa sähkön hinta voi muuttua sopimuskauden aikana.

Mikä on määräaikainen sähkösopimus?

Määräaikaisen sähkösopimuksen aikana hinnat ja ehdot ovat kiinteät, ellei toisin ole sovittu. Määräaikaista sopimusta ei voi irtisanoa kesken määräaikaisen sopimuskauden, mutta sen voi poikkeuksellisesti purkaa poismuuton yhteydessä. Nordic Green Energyllä voit ottaa määräaikaisen sopimuksen myös mukaasi uuteen asuntoon, mikäli olet muuttamassa.

Kuinka teen sähkösopimuksen muuttaessani?

Sähkösopimuksen tilaaminen uuteen asuntoosi tapahtuu samalla tavalla kotisivuillamme kuin olisit täyttämässä sähkösopimusta nykyiseen asuntoosi. Ainoa ero on se, että muuttaessa tulee sopimuslomakkeessa valita valmisvalinta muuttoa koskien. Tällä tavoin saamme tiedon, että kyseessä on nimenomaan muutto ja otamme sen huomioon sopimuskäsittelyn aikana.

Miten toimin sähkökatkon sattuessa?

Sähkönsiirrosta vastaa paikallinen jakeluverkonhaltija. Mikäli sinulla tapahtuu sähkökatkos asunnossasi, tulee sinun ottaa yhteyttä suoraan verkkoyhtiöösi. Sähkökatkos on tilanne, jolloin sähkön jakelu keskeytyy jostain syystä. Sähkökatkosen voi aiheuttaa esimerkiksi oikosulku, ukkosen aiheuttama ylijännite tai esimerkiksi jos puita on kaatunut sähkölinjojen päälle. Edellä mainituista syistä aiheutuneen sähkökatkoksen aikana ei tapahdu sähkönkulutusta, josta velotettaisiin asiakasta. Sähkökatkon aikana on hyvä kiinnittää erityistä huomiota kylmälaitteisiin, ettei esimerkiksi pakastimen sisältö pääse sulamaan.

Mitä tarkoittaa tuntimittaus?

Tuntimittaus tarkoittaa sähkön käytön mittaamista ja rekisteröintiä tunneittain etäluentana. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vuorokauden jokaiselta tunnilta rekisteröidään sähkönkulutus. Tuntimittauksen ansiosta kuluttajat voivat tarkastella sähkönkäyttöään entistä tarkemmin ja esimerkiksi optimoida sähkönkäytön vuorokauden edullisimmille tunneille, mikäli sähkösopimukseksi on valittu Pörssisähkö.

Mikä on käyttöpaikkanumero?

Käyttöpaikkanumero on numerotunnus käyttöpaikkaosoitteeseesi, missä sähköä käytetään, ja se on osoitekohtainen jakeluverkkoalueilla. Käyttöpaikkanumero on tärkeä tieto sähkönmyyjällesi, koska sähköalalla myyjänvaihdot ja muutot suoritetaan käyttöpaikkanumeroihin perustuen. Käyttöpaikkanumeron löydät verkkoyhtiösi siirtolaskusta. Nordic Green Energyllä voit tilata sähkösopimuksen myös ilman käyttöpaikkanumeroa, jolloin selvitämme sen puolestasi sopimuskäsittelyn aikana.

Miksi sähköni on nyt niin kallista?

Pörssisähkön hinnat toteutuivat tavanomaista korkeampina loppuvuodesta 2021. Vastaavaa hintojen nousua ei ole aikaisemmin energiamarkkinoilla nähty, joten kyseessä on ollut hyvin poikkeuksellinen ilmiö. Pörssisähkön hintojen ennustetaan kuitenkin laskevan kevään 2022 aikana, todennäköisesti jo maalis-huhtikuussa. Voi lukea aiheesta lisää klikkaamalla tästä.

Mitä eroa on siirto- ja myyntilaskulla?

Vaikka verkkoyhtiösi ja sähkönmyyjäsi olisi sama palveluntarjoaja, saat laskun kahdesta eri palvelusta: sähkönmyynnistä ja sähkönsiirrosta. Sähkön kokonaishinta koostuu tällöin siirtolaskusta ja myyntilaskusta. Siirtoyhtiötä ei voi kilpailuttaa, mutta Suomessa kaikki kuluttajat ja yritykset voivat kilpailuttaa sähkönmyyjänsä. Sähkön siirtolaskussa veloitetaan siirtohintojen yhteydessä sähkövero ja arvonlisävero. Nordic Green Energyn sähkön myyntilaskussa veloitetaan sähkön hinnan yhteydessä arvonlisävero voimassa olevan yleisen arvonlisäverokannan mukaisesti.

Mihin laskutus perustuu?

Nordic Green Energyn sähkön laskutus perustuu paikallisen verkkoyhtiön ilmoittamiin kulutuslukemiin sähkön käyttöpaikkaa koskien.

Mitä ovat sopimusehdot?

Suomessa asiakkaiden sopimuksiin sovelletaan suomalaista lainsäädäntöä. Lisäksi sähkönmyynnissä noudatetaan Energiateollisuus ry:n suosittelemia sähkönmyyntiehtoja (SME) ja Nordic Green Energyn yksilöllisiä sopimusehtoja. Sopimusehtojen on tarkoitus turvata molempien osapuolten oikeudet sopimuksen aikana. Sopimusehdoissa määritellään mitä sopimus pitää sisällään ja mitkä ovat osapuolten oikeudet ja velvollisuudet sopimuskauden aikana.

Mikä on peruuttamisoikeus?

Kuluttajasuojalain mukaan kuluttaja-asiakkaalla on oikeus peruuttaa etämyynniksi luokitellun kanavan kautta tehty sähkösopimus 14 vuorokauden kuluttua siitä hetkestä, kun sähkösopimus on tehty. Peruuttamisoikeuden käyttämiseksi kuluttajan tulee ilmoittaa peruuttamisoikeuden käytöstä aikarajojen puitteissa Nordic Green Energyn asiakaspalveluun. Jos olet pyytänyt sähköntoimituksen aloittamista ennen peruuttamisajan päättymistä, olet tällöin velvollinen maksamaan meille peruuttamisilmoituksen tekemiseen mennessä toimitetusta sähköstä sopimusehtojen mukaisen korvauksen.

Mikä on sähköpostilasku

Sähköpostilasku on Nordic Green Energyn täysin ilmainen laskutusvaihtoehto, jonka avulla saat kaikki sähkölaskusi suoraan ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen. Lisäksi lähetämme asiakkaillemme aina tekstiviestimuistutuksen, kun uusin sähkölasku on lähetetty

Miksi kannattaa valita sähköpostilasku?

Laskutusmuoto on täysin elektroninen tapa vastaanottaa sähkölaskut, eikä se rasita ympäristöä käytetyn paperin osalta. Lisäksi asiakkaamme saavat tekstiviestimuistutuksen veloituksetta. Sähköpostilaskut ovat myös oiva vaihtoehto paljon matkustavalle asiakkaalle, koska sähkölaskuun pääsee käsiksi oman sähköpostin kautta internetyhteyden avulla, vaikka maapallon toiselta puolelta.

Kuinka sähköpostilaskut maksetaan?

Sähköpostilaskut tulee maksaa laskun tiedoilla eräpäivään mennessä. Samalla tavalla kuin esimerkiksi mikä tahansa paperilasku.

Tekstiviesti saapui, mutta en löydä sähkölaskuani sähköpostista?

Asiakkaillamme on käytössä useita eri sähköpostitilejä ja pyrimme aina varmistamaan, että sähköpostilaskutus toimii sujuvasti tiliin katsomatta. On kuitenkin mahdollista, että joissakin sähköposteissa sähkölaskun sisältänyt viesti on mennyt roskapostikansioon.

Kuinka sähköpostilasku aktivoidaan?

Sähköpostilaskun voi aktivoida lähettämällä pyynnön siitä Nordic Green Energyn asiakaspalveluun.

Saako palveluun usean käyttöpaikan tiedot?

Kyllä saa, voit koota kaikki käyttöpaikat yksien tunnusten alle. Näin pääset tarkastelemaan kaikkien sopimusten tietoja helposti yhdellä sisäänkirjautumisella.