Näin säästät rahaa ja ilmastoa – parhaat vinkit sähkön säästämiseen

Suurin säästö niin rahallisesti kuin ilmaston kannalta syntyy sähköstä, jota ei käytetä. Tarjolla on monia tapoja, joilla voit vaikuttaa omaan sähkönkulutukseesi. Kokosimme alle kattavan listauksen vinkeistä, joilla voit vähentää sähkönkulutusta arjessasi.

Pörssisähkö-sopimuksella voit pienentää sähkölaskua ajoittamalla kulutusta halvoille tunneille 

Sähkön kulutuksen seuraamisesta ja optimoinnista hyötyvät kaikki, mutta erityisesti hyötyä saat, jos sinulla on pörssihintaan eli spot-hintaan perustuva sähkösopimus. Olemme lisänneet säästövinkkeihin mukaan myös erityisesti pörssisähkösopimukseen sopivia vinkkejä. 

Pörssisähkön hinta määräytyy Suomessa joka päivä Nord Pool -sähköpörssissä ja jokaiselle tunnille on oma hintansa. Sähkön hinta on yleensä alhaisin öisin ja viikonloppuisin. Jos sinulla on pörssisähkösopimus, kannattaa siirtää sähkön kulutusta mahdollisuuksien mukaan näille ajankohdille. Nordic Green Energyn asiakkaat voivat seurata omaa sähkönkulutustaan Nordic Green Energy Suomi -mobiilisovelluksesta. Sieltä näet kätevästi myös sähkön tuntikohtaiset hinnat.

Valaistus:

Valaistuksen osuus kotitalouksien sähkönkäytöstä on pienentynyt lamppujen energiatehokkuuden lisääntyessä. Muista silti nämä helpot vinkit ja vähennät sähkönkulutusta myös valaistuksen osalta.

=

Sammuta valot lähtiessäsi huoneesta tai kun olet pidemmän aikaa poissa. Hyvä ohjeistus on, että valot sammuvat, jos olet huoneesta poissa yli 10 minuuttia.

=

Valitse energiatehokas lamppu. LED-valot ovat hyvä vaihtoehto, jotka kestävät käytössä jopa vuosia. Niiden käyttöikä on parempi kuin energiansäästölampuilla ja ne ovat erittäin energiatehokkaita. Hehkulamppujen vaihto LED-lamppuihin pienentää valaistuksen energiankulutusta jopa 80-85 %.

Lämmitys:

Lämmitys vie noin puolet kotitalouksien sähkönkulutuksesta. Erityisesti sähkölämmitteisissä asunnoissa kannattaa optimoida lämmitykseen kuluva sähkö.

=

Sähkölämmitteisessä kodissa huoneiden sisälämpötilan alentaminen vähentää tehokkaasti sähkönkulutusta.  Sisälämpötilan alentaminen yhdellä celsiusasteella säästää lämmitysenergiaa noin 5 % vuoden aikana.

=

Lattialämmityksen alentaminen muutamalla asteella vähentää sähkönkulutusta. Myös monissa kerrostaloasunnoissa on kylpuhuoneessa lattialämmitys, jota pystyt itse säätämään.

=

Käytä ajastinta auton lämmityksessä. Kovilla pakkasilla lämmitykseen riittää yleensä tunti, miedommilla pakkasilla taas puoli tuntia on riittävä aika.

Vesi:

Veden lämmitys kuluttaa sähköä. Jos energian hinta on 10 snt/kWh ja veden hinta 3,4 €/m3, maksaa 15 minuutin suihku päivittäin noin 450 euroa vuodessa kun 5 minuutin suihkuvisiitillä kustannukset jäävät noin 150 euroon.

=

Valitse mieluiten suihku kuin kylpy.

=

Peseydy nopeasti. Sulje hana saippuoinnin ajaksi.

=

Veden virtauksen ei tarvitse olla täysillä peseytymisen aikana. Säästät vettä pienentämällä virtausta.

=

Pörssisähkö-vinkki: Jos käytössäsi on oma vesivaraaja, kannattaa sen lämmitys ohjata tapahtuvaksi yöaikaan, jolloin sähkö on halvempaa.

Viihde ja elektroniikka:

Televisiot, tietokoneet, puhelimet, kaiuttimet ja pelikonsolit, kotien viihde-elektroniikan määrä on kasvanut vuosien aikana huimasti. Viihde-elektroniikka viekin nykyään jopa 7 % kotitalouksien sähköstä.

=

Valitse mahdollisimman hyvän energiatehokkuusluokan laitteita. Laitteiden uusimista kannattaa myös harkita, vaikka laite olisi vielä toimiva. Vanha televisio voi kuluttaa paljon sähköä. Samoin pöytätietokoneet kuluttavat jopa 80 % enemmän verrattuna kannettaviin tietokoneisiin.

=

Sulje aina laitteet kunnolla käytön jälkeen. Esimerkiksi tietokoneiden lepo- ja valmiustilat kuluttavat yllättävän paljon sähköä.

=

Hyvä idea on ostaa katkaisijalla toimivia jatkojohtoja. Tällöin katkaisijaa painamalla on helppo sulkea jatkojohto halutessaan ilman, että tarvitsee irrottaa johtoa kokonaan pistorasiasta.

=

Extra: Kokeile keskittyä vapaa-ajalla aktiviteetteihin, jotka eivät kuluta sähköä. TV:n katselun, puhelimen selailun tai tietokoneella pelaamisen sijaan voit esimerkiksi mennä ulkoilemaan, lukea kirjaa tai pelata lautapelejä.

Kodinkoneet:

Kodinkoneet helpottavat arkea, mutta kuluttavat samalla arviolta noin puolet kodin taloussähköstä. Esimerkiksi kylmälaitteet ovat päällä koko ajan, joten niiden energiatehokkuuteen kannattaa kiinnittää huomiota.

=

Kodinkoneet kannattaa hankkia energiatehokkuusluokassa A tai A+. Induktioliesi kuluttaa jopa 40 % vähemmän sähköä verrattuna perinteiseen valurautalevyyn. Vanhan kylmälaitteen kulutus voi olla jopa kaksinkertainen verrattuna uuteen.

=

Hyödynnä ruoanlaitossa mikroaaltouunia ja tee nopeasti valmistuvia ruokia.

=

Valmista useita ruokia samalla kertaa. Uunin kuumentaminen kuluttaa enemmän energiaa kuin sen lämpimänä pitäminen, joten samalla lämmityskerralla kannattaa tehdä niin makaronilaatikko kuin vaikka sämpylät.

=

Pörssisähkö-vinkki: Valmista seuraavan viikon ruoat etukäteen viikonloppuna, kun sähkö on halvempaa.

=

Jääkaapille sopiva lämpötila on +5 ja pakastimen -18 astetta. Kannattaa tarkistaa lämpötila ja tarvittaessa laskea tehoja, jos asteet ovat suosituksia kylmemmät. Jokainen aste lisää sähkönkulutusta noin 5 prosenttia.

=

Sulata jääkaappi ja pakastin säännöllisesti (vähintään 1–2 krt/vuosi). Pakastimen seiniin kertynyt jääkerros lisää energiankulutusta. Talvipakkasilla on loistava hetki sulattaa pakastin, koska pakasteet voi siirtää sulatuksen ajaksi ulos pakkaseen odottamaan.

=

Pese pyykkiä tai tiskejä vain täydellä koneella. Jos koneessa on puoliteho-ohjelma tai muita energiaa säästäviä ohjelmia, käytä niitä.

=

Pörssisähkö-vinkki Ajasta koneiden käyttö myöhään iltaan tai yöhön, jolloin sähkö on halvinta.

=

Pyyhi pölyt säännöllisesti sähkölaitteista ja puhdista myös pesukoneen nukkasihti. Puhdas kone toimii tehokkaammin. Ilman pitää päästä kiertämään vapaasti myös kylmälaitteiden ympärillä. Jos ilma ei kierrä kunnolla, sähkönkulutus voi jopa kolminkertaistua. Hyvä olisi imuroida pölyt myös jääkaapin ja lieden takaa vähintään kerran vuodessa.

Sauna:

Suomalaiset ovat saunakansaa ja nykyisin yhä useammasta kodista löytyy sähkökiuas. Sähkösaunassa yli 50 prosenttia sähköstä kuluu saunan esilämmittämiseen ja loput lämmön ylläpitämiseen.

=

Helpoiten sähköä säästyy vähentämällä saunomista. Sauno esimerkiksi vain kerran viikossa.

=

Pörssisähkö-vinkki: Sauno viikonloppuna ja/tai lämmitä sauna vasta myöhään illalla.

=

Saunan lämmittäminen on taloudellisempaa 70–80 °C asti. Saunan lämmittäminen 100 °C:een nostaa sähkönkulutusta jopa 20–30 %.

=

Sauno nopeasti ja laita kiuas pois päältä heti saunomisen jälkeen. Hyödynnä jälkilämpöä mahdollisuuksien mukaan.

Taloautomaatio:

Laadukkaalla taloautomaatiolla voit tehokkaasti ja helposti optimoida kodin tekniikkaa.

=

Automaation avulla voidaan laskea huonelämpötiloja, hidastaa ilmanvaihtoa, sulkea pistorasiat ja valaistus poissaolon ajaksi sekä nostaa lämmöt ja palauttaa ilmanvaihto etäohjauksella ennen kotiintuloa. 

=

 Automaation avulla tarpeeton energiantuhlaus tyrehtyy, sillä tarpeenmukainen käyttö on avaintekijä energiasäästössä.

=

Taloautomaatio voi tuntua isolta rahalliselta satsaukselta, mutta se maksaa itsensä nopeasti takaisin säästetyn energian hinnassa.

 

Lähde: Motiva