EKOenergia-sähkösopimuksella tuet energiaremonttia

EKOenergia-sähkösopimus on ekologinen valinta

Paikallisesta kansainväliseksi

EKOenergia oli pitkään pieni, paikallinen ympäristömerkki uusiutuvalle energialle. Monien tuntemaa Norppasähköä hallinnoi Suomen luonnonsuojeluliitto ja useimmat sen ostajista olivat suomalaisia kotitalouksia.

Neljä vuotta sitten päätimme asettaa tavoitteemme kunnianhimoisemmiksi. Miksi keskittyä vain Suomeen, kun taistelemamme ongelmat ovat maailmanlaajuisia? Ilmasto muuttuu nopeammin kuin koskaan ja planeettamme monimuotoisuus kuihtuu hälyttävällä tahdilla. Suomalainen ympäristömerkkimme tarjosi kuluttajavetoisen työkalun molempiin ongelmiin, mutta vain pienelle osalle maailman väestöstä.

Päätimme luoda kansainvälisen ympäristömerkin ja kohdistaa sen kuluttajien lisäksi suuryrityksiin ja kuntiin. Samalla Norppasähkön nimi vaihtui EKOenergiaksi, joka kääntyy helpommin eri kielille.

Periaatteena riippumattomuus

Ajoitus oli hyvä. Pohjoismaissa kaavailtiin yhteisiä sähkömarkkinoita ja Euroopankin tasolla sääntelyä vahvistettiin erityisesti Sähkömarkkinadirektiivin ja Uusiutuvan energian direktiivin avulla. Myös yrityssektorilla uusiutuvilla tuotetut vaihtoehdot alkoivat nostaa päätään.

Aloitimme taipaleemme kansallisten ympäristömerkkien yhdistämiseksi Baltian maiden, Italian ja Espanjan ympäristöjärjestöjen kanssa. Nykyään EKOenergian voittoa tavoittelemattomia jäsenjärjestöjä on 45, yhteensä 35 maasta. Niiden riippumaton päätöksenteko on yksi tärkeimmistä periaatteistamme, joka erottaa meidät lukemattomista erilaisista vihreän sähkön tuotteista ja yrityskampanjoista.

Tärkein ensiaskeleemme oli luoda ympäristöjärjestöjen kesken yhteiset kestävyyskriteerit uusiutuvalle sähköntuotannolle. Euroopassa koettiin vahva tarve ohjata erityisesti vesivoimaloita ja bioenergialaitoksia ympäristö- ja ilmastoystävälliseen suuntaan.

Muutaman vuoden välein päivitettävien kestävyyskriteerien avulla niin pienet kuin suuretkin kuluttajat pystyvät erottamaan ja valitsemaan mahdollisimman ympäristöystävälliset sähkötuotteet. Kriteerit takaavat myös sen, että EKOenergian myynti kerryttää varoja kahteen rahastoomme, joilla tuetaan vuosittaisia ilmasto- ja virtavesihankkeita ympäri maailmaa.

EKOenergian suosio kasvaa

Vuosi vuodelta yhä suuremmat yritykset ja julkiset toimijat vaihtavat EKOenergiaan. Vuonna 2016 mukaan hyppäsi Schüco Saksassa, L’Oréal Venäjällä ja Finlayson Pohjoismaissa. Lappeenranta ja saksalainen Bielefeld näyttävät EKOenergia-valinnallaan mallia muille kunnille. Samalla ympäristömerkin tunnettavuus lisääntyy.

Yksi syy EKOenergian nopealle laajentumiselle on muiden ympäristöjärjestelmien antamissa tunnustuksissa. Monet yritykset valitsevat ympäristömerkityn sähkön, koska esimerkiksi Greenhouse Gas Protocol, CDP ja rakennusalan LEED suosittelevat sitä.

Samanaikaisesti julkista keskustelua herättelevät kansainvälisesti tunnetut urheilutähdet ja näyttelijät, jotka kertovat kestävyyskriteerien merkityksestä energiantuotannon muuttamisessa. Olemme tästä äärimmäisen onnellisia, sillä he tavoittavat vapaaehtoistyöllään ihmisiä, jotka eivät näitä asioita muuten seuraa.

Neljän vuoden aikana olemme oppineet paljon. Ymmärrämme yhä selkeämmin, ettei hidas ja tasainen laajentuminen riitä EKOenergialle nykyisessä maailmantilanteessa. Ilmastonmuutoksen edetessä kuluttajatietoa ympäristöystävällisistä energiavalinnoista täytyy levittää nopeammin kuin koskaan. Kiitos, että olet mukana!

EKOenergian ohjelmapäällikkö Steven Vanholme

KIRJOITTANUT: STEVEN VANHOLME

Blogikirjoituksen kirjoittaja on kansainvälisen EKOenergia-ympäristömerkin ohjelmapäällikkö. Vanholme on urallaan keskittynyt ilmasto- ja energiateemoihin ja toiminut aiemmin mm. belgialaisen luonnonsuojelujärjestön Natuurpuntin ilmastovastaavana. Vanholme toimii aktiivisesti kouluttajana uusiutuvien sähkömarkkinoiden kehittämisessä ympäri maailmaa.

Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön Lue lisää