Kannattaako pörssisähkö?
Leikitään ajatuksella, että sähkösopimukset olisivat asuntolainoja. Tällöin määräaikainen sähkösopimus edustaisi kiinteäkorkoista ja pörssisähkö Euriboriin sidottua lainaa. Jos kuluttajat toimisivat sähkökaupoilla kuten asuntokaupoilla, suurin osa ottaisi määräaikaisen sopimuksen sijaan pörssisähkön: olisihan se pitkällä aikavälillä keskimäärin edullisempi vaihtoehto. Kuluttajat eivät kuitenkaan vielä valitse näin. Miksi?
Määräaikaisen sopimuksen kiinteä ja siten turvallinen hinta lienee suurin syy kyseisten sopimusten suosioon. Määräaikaisten sopimusten hinnoittelu perustuu finanssituotteisiin (johdannaiset), joilla sähköyhtiöt käyvät kauppaa sähkön tulevaisuuden hinnoista. Markkinat ottavat käytännössä kantaa siihen, miten ne näkevät sähkön pörssihinnan jatkossa kehittyvän. Kyse on siis sähkömarkkinoiden sen hetkisestä ”best guessistä”, minkä vuoksi sähkönmyyjän on suojattava itsensä, jos kulutus ylittäisikin ennusteen. Näin ollen määräaikaisen sopimuksen tekijä maksaa osittain siitä, että hinta on vakaa.
Määräaikaiset sopimukset pitävät pintansa myös siksi, että pörssisähkö on yhä melko tuntematon vaihtoehto. Pörssisähkössä sähkön hinta määritellään päivittäin sähkömarkkinoilla. Päivän jokaisella tunnilla on oma hintansa (spot-hinta), jonka päälle lisätään arvonlisävero ja myyjän marginaali. Tällainen hinnoittelu mahdollistaa sen, että sähkön hinta on täysin läpinäkyvä ja aina oikea, koska se perustuu kysyntään ja tarjontaan. Käytännössä pörssisähkö näyttää sähkömarkkinoilla tapahtuvat hinnan vaihtelut suoraan sähkön käyttäjälle. Vaikka yksittäisiä piikkejä suuntaan tai toiseen ilmenisikin, hinnan vaihtelut tasoittuvat ajan kuluessa. Sähkösopimusta tehdessä kannattaakin muistaa, että pörssisähkö on historiallisesti halvin sähkösopimustyyppi.
Pörssisähkö sopii kaikille, mutta erityisesti siitä hyötyvät suurikulutuksiset kohteet. Sähkömarkkinat muuttuvat nyt vauhdilla, ja yksi tulevaisuuden mahdollisuuksista on kysyntäjousto. Tämä tarkoittaa sähkönkäytön siirtämistä korkean kulutuksen ja hinnan tunneilta edullisempiin ajankohtiin tai käytön hetkellistä muuttamista tehotasapainon hallitsemiseksi. Pörssisähkö on ainoa sopimustyyppi, joka mahdollistaa aktiivisen kysyntäjouston. Voit jo nyt Pörssisähkö-sopimuksen avulla painottaa kulutustasi edullisimmille tunneille ja siten säästää sähkölaskussasi. Avuksi voi myös ottaa OptiWatin kaltaiset lämmityksen ohjausjärjestelmät, jotka ohjaavat lämmityksen automaattisesti edullisimmille tunneille.
KIRJOITTANUT: ANTTI MANNINEN
Blogikirjoituksen kirjoittaja toimii Nordic Green Energyn kuluttajamyyntipäällikkönä Suomessa ja vastaa mm. hinnoittelusta sekä tuotteiden ja kuluttajamyyntikanavien kehityksestä. Mannisella on kokemusta B2C-myynnistä yli seitsemän vuoden ajalta.