Muista nämä asiat, kun muutat!

 

Muuttopäivää odotetaan usein jännityksellä ja siihen valmistautuminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen kuin varsinainen muutto lähestyy. Kokosimme hyödyllisiä vinkkejä muutosta selviämiseen, sekä alun helpottumiseen uudessa kodissa.

 

Muista tehdä osoitteenmuutos hyvissä ajoin. Muuttoilmoituksen voit tehdä Postin verkkosivuilla, jolloin muutos astuu voimaan niin Postin kuin Digi- ja Väestötietovirastolle. Voit myös tehdä muuttoilmoituksen täyttämällä paperilomakkeen ja postittamalla sen. Lomakkeen saat haettua postista tai Digi- ja väestötietovirastosta. Pysyvästä muutosta ja maastamuutosta on ilmoitettava Digi- ja väestötietovirastolle, mutta myös tilapäinen muutto tulee ilmoittaa, jos asuminen kestää yli kolme kuukautta, ohjeistaa Posti.

 

Sähkösopimus kannattaa tehdä noin muutamaa viikkoa ennen varsinaista muuttopäivää, mutta viimeistään 3–4 vuorokautta aiemmin. Saat sähköpostiisi sopimusvahvistuksen, josta voit vielä varmistaa uuden osoitetiedon ja sopimuksen alkamispäivän. Alkamispäivä on sama, kuin päivä jona muutat asumaan uuteen osoitteeseen. Nordic Green Energyn sähkösopimuksen voi tilata kaikkialle Suomeen, paitsi Ahvenanmaan alueelle. Voit itse valita joko vesi-, tuuli- tai aurinkovoimalla tuotetun sähkön tai EKOenergian, jolloin sähkösi on tuotettu mahdollisimman kestävästi ja tarkat ympäristökriteerit täyttäen. Merkintä on ensimmäinen ja ainoa yleiseurooppalainen sähkön ympäristömerkki.

 

Tavaroiden pakkaaminen sekä muuttoauton lastaaminen ja purkaminen ovat yleensä muuton työläimmät osuudet, joihin kannattaa hommata tarpeen mukaan myös apua. Muutto on aina mukavampi, kun raskaimmat osuudet saa hoidettua nopeasti ja tehokkaasti, jolloin aikaa ja energiaa säästyy myös muihin puuhiin.

Astiat, tavarat, vaatteet ja huonekalut vaativat eri tavoin huomiota pakkaamisen suhteen. Pakkaaminen kannattaa aloittaa reilusti ennen muuttopäivän lähestymistä. Tavaroita käydessä läpi on tärkeää, että poisheitettävät tavarat kierrätetään oikein, jolloin niiden materiaalit voidaan käyttää uudelleen. Kuluttajan vastuulla on noudattaa oman alueen jätteiden lajitteluohjeita. Ohjeet löytyvät taloyhtiön jätekatoksesta tai kierrätyspisteestä sekä paikallisen jäteyhtiön nettisivuilta tai kunnasta. Taloyhtiön asukkaat voivat kysyä kierrätysohjeita myös isännöitsijältä, ohjeistaa Martat.

Huonekaluja voi tarvittaessa purkaa jo valmiiksi ja helposti katkeavia teippirullia ja kahvallisia pahvilaatikoita kannattaa hankkia mieluummin liian paljon kuin liian vähän. Laatikoita kannattaa pinota jo valmiiksi sitä mukaa, kun niitä täyttyy. Muuttaessa tulee tehtyä pakostakin inventaariota, jolloin on myös hyvä aika hankkiutua eroon ylimääräisistä tavaroista. On hyvä varmistua myös siitä, että muuttoauto on varmasti sopivan kokoinen, jolloin se on helppo pakata järkevästi. Muuttokuorman päälle kannattaa jättää tavaroita, joita tietää tarvitsevansa ensimmäisenä uudessa kodissa.