Onko sähkön hinta nyt historiallisen korkea?

Onko sähkön hinta historiallisen korkea?

Nousua läpi vuoden

Noussut sähkön hinta on kuohuttanut keväästä 2018 lähtien, eikä ihme. Kun sähkön tukkuhinta (spot-hinta) tammikuussa 2018 oli 4,6 snt/kWh, maksoi spot-tunti joulukuussa keskimäärin jo 6,49 snt/kWh. Korotusta on tapahtunut vuoden sisällä siis noin 41 prosenttia. Sähkölämmittäjälle nousu saattaa tarkoittaa kuukausittain kymmeniä euroja suurempia sähkölaskuja.

Hintojen nousu on näkynyt sekä spot-sopimusten hinnoissa, joissa hinta reagoi markkinoiden liikkeisiin ilman viivettä, että määräaikaisten sopimusten hinnoissa, joiden hinta seuraa markkinoiden ennustetta tulevaisuuden spot-hintojen kehityksestä. Monen sähkönkäyttäjän mielessä saattaakin pyöriä kysymys, onko sähkön hinta nyt historiallisen korkea. Lyhyt vastaus kysymykseen on: ei ole.

Täpärästi keskiarvon yläpuolella

Alla olevassa kuvaajassa on esitettynä suomalaisten suosiman vaihtoehdon eli kahden vuoden määräaikaisten sopimusten hintakehitys helmikuusta 2006 aina nykyhetkeen asti. Luvut ovat peräisin Energiaviraston hintatilastosta ja perusteena on käytetty 10 000 kWh -vuosikulutusta. Noin 13 vuoden tarkastelujakson keskihinnaksi muodostui 5,94 snt/kWh, kun vastaavasti kaikkien sähköyhtiöiden tarjousten keskiarvo tätä blogia kirjoitettaessa oli 6,65 snt/kWh. Täten nykyisen hinnan voidaan todeta olevan jonkin verran pitkän ajan keskiarvoa korkeampi, joskaan se ei ole lähelläkään syyskuun 2008 huippuhintoja, jolloin kahden vuoden sopimuksen sai keskimäärin hintaan 8,38 snt/kWh.

Miltä tulevaisuus näyttää?

Toinen ihmisten huulilla oleva kysymys on se, koska hinnat laskevat. Tähän vastaaminen vaatisi kuitenkin ennustajan lahjoja. Vesivoiman tuotanto vastaa yli puolta pohjoismaiden sähkömarkkinoilla tuotetusta sähköstä. Näin ollen vesivarastotilanne vaikuttaa keskeisesti sähkön tarjontaan ja hintaan. Sähkön erityispiirteenä on, että sähköntuotannon määrän on oltava yhtä suurta kuin vastaavan ajankohdan sähkönkulutus. Siinä missä muiden hyödykkeiden ja raaka-aineiden (esim. öljy, hiili, kaasu) kysyntä ja tarjonta voivat erota hetkellisesti toisistaan vaikuttamatta merkittävästi hintaan, on tilanne sähkössä toinen. Sähköä kun ei vielä nykyisin menetelmin voida varastoida kustannustehokkaasti. Nämä seikat vaikuttavat merkittävästi sähkön hinnan suuriin hinnanvaihteluihin, mutta myös heikkoon ennustettavuuteen. Todettakoon, että tämän hetken ennusteet povaavat hintojen laskevan loppukeväästä 2019 alkaen. Aika kuitenkin näyttää, pitikö ennuste kutinsa. Sähkömarkkinat ovat arvaamattomia ja hinnanmuutoksia voi tapahtua nopeastikin suuntaan tai toiseen. Hintojen lasku on siis todennäköistä, mutta tarkkaa ajankohtaa tälle on mahdotonta sanoa.

Nordic Green Energyn kuluttajamyyntipäällikkö Antti Manninen

KIRJOITTANUT: ANTTI MANNINEN

Blogikirjoituksen kirjoittaja toimii Nordic Green Energyn kuluttajamyyntipäällikkönä Suomessa ja vastaa mm. hinnoittelusta sekä tuotteiden ja kuluttajamyyntikanavien kehityksestä. Mannisella on kokemusta B2C-myynnistä yli seitsemän vuoden ajalta.

Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön Lue lisää