Olisitko sinä valmis hyvittämään päästösi? Ilmastokompensoinnissa ideana on se, että omia päästöjä hyvitetään esimerkiksi tukemalla jotain ilmastohanketta. Esimerkiksi moni lentoyhtiö tarjoaa matkustajilleen mahdollisuuden hyvittää lentomatkan päästöjä tukemalla päästövähennysprojekteja. Käytännössä matkustaja voi maksaa vapaaehtoisen maksun hyvittääkseen lentomatkasta aiheutuvia päästöjä. Päästöjen kompensointi ei kuitenkaan ole ihan ongelmaton asia.

 

Ilmastokompensointia on kritisoitu siitä, että se kääntää katseen pois itse ongelmasta eli tarpeesta vähentää päästöjä. Jos ihmiset siis toimivat entiseen malliin ja päästöjen määrä pysyy samana tai jopa nousee, onko päästöjen hyvitys vain helppo tie puhtaaseen omaantuntoon? Siksi omien päästöjen minimoinnin on aina oltava ensisijainen tavoite. Varmaa on kuitenkin se, että jos päästöjä ei voida estää, on ne parempi kompensoida kuin aiheuttaa päästöjä tekemättä päästöhyvitystä.

Päästöjen kompensoinnin taustalla on kansainvälinen päästöoikeusmarkkina. Mitä enemmän päästöjä kompensoidaan, sitä korkeammaksi hinta päästöoikeudelle nousee ja täten korkeapäästöisen toiminnan kustannus nousee. Tämä kannustaa vähäpäästöisemmän teknologian ja toimintatapojen käyttöönottoon. Siksi myös ilmastokompensoinnilla on varmasti paikkansa taistelussa ilmaston lämpenemistä vastaan.

 

Nordic Green Energy kuuluu WWF:n Green Office -verkostoon. Pyrimme siis aktiivisesti ohjaamaan toimintaamme ympäristövastuullisempaan suuntaan ja minimoimaan hiilijalanjälkemme. Koska päästöjä väistämättä syntyy muun muassa työmatkoista ja osan asiakkaistamme toivomasta paperilaskutuksesta, haluamme hyvittää ilmastovaikutuksemme. Vuonna 2018 Nordic Green Energyn Suomen ja Ruotsin yhtiöiden aiheuttama kasvihuonekaasujen suora ilmastovaikutus oli yhteensä 67 t. CO2e. Hyvitämme päästömme osallistumalla Plan Vivon ja Gold Standardin rekisteröimään ja sertifioimaan Bolivian-projektiin, jossa tuetaan pienviljelijöitä kestämättömästi hakattujen sademetsien uudelleen metsittämisessä. Kompensoinnin avulla kannamme vastuun aiheuttamistamme päästöistä ja pidämme huolta, että rahoituksella tuetaan ympäristölle hyödyllistä hanketta.