KIRJOITTANUT: OLLI HUHTA
Blogikirjoituksen kirjoittaja on Nordic Green Energyn Head of Trading, joka vastaa muun muassa fyysisestä kaupankäynnistä ja johdannaiskaupankäynnistä.
Julkaistu 11.3.2019
Mediat ovat uutisoineet sähkön hinnan noususta läpi vuoden. Myös sähkösopimustaan uusivat ovat saattaneet huomata, että sähkösopimusta ei saa nyt samaan hintaan kuin vaikkapa pari vuotta sitten. Nykyennusteiden mukaan on mahdollista, että hinnat jatkavat nousuaan myös jatkossa. Mistä tämä johtuu? Jotta sähkön hinnan muodostumista voisi ymmärtää, on hyvä tietää, että hinnat määräytyvät Pohjoismaissa kahdella hyvin erilaisella markkinalla. Spot-markkina elää hetkessä: sähkön hinta muodostuu joka päivä tulevan vuorokauden jokaiselle tunnille erikseen. Esimerkiksi Pörssisähkö-asiakkaat näkevät tämän markkinan muutokset nopeasti sähkölaskullaan. Johdannaismarkkinalla sen sijaan pyritään ennustamaan sähkön hintaa tuleville vuosille. Mikäli sopimuksesi on siis määräaikainen, on sähkön hinta lukittu tiettyyn johdannaismarkkinalla määritettyyn tasoon sopimuksen tekohetkellä.
Koska pohjoismaisesta sähköntuotannosta yli 50 % tapahtuu vesivoimalla, on sää tärkein tekijä sekä pohjoismaisen spot- että johdannaismarkkinan takana. Aivan kuten Suomen, myös vesivoimamaiden Ruotsin ja Norjan vuosi on ollut kuiva, mikä on saanut vesivarannot kuihtumaan. Tämä on nostanut vesivoimatuotannon hintaa Pohjoismaissa ja siten myös sähkön hintaa. Hinnannousua on tukenut myös Keski-Euroopan korkea hintataso, sillä heikossa vesitilanteessa pohjoismainen markkina on ajoittain riippuvainen myös Saksan tuontisähköstä.
Fossiilisia päästöjä aiheuttavat tuotantolaitokset joutuvat hankkimaan tuotantoonsa suhteutettavan määrän päästöoikeuksia, ja tällä kustannuserällä pyritään ohjaamaan energiantuotantoa kohti puhtaampia muotoja. Päästöoikeuden hinta on noussut viimeisen vuoden aikana räjähdysmäiset 250 prosenttia, mikä on näkynyt suoraan sähköjohdannaisten hinnoissa. Hintoja on kääntänyt nousukäyrille myös maailmantalouden kasvun myötä vahvistunut polttoainemarkkina, jossa pohjoismainen sähkömarkkina seuraa etenkin kivihiilen hintaa. Lisäksi sähkön hinnassa näkyy viimeisen vuoden aikana lähes kymmenkertaistuneet uusiutuvan energian alkuperätakuiden hinnat, mikä on johtunut muun muassa uusiutuvan energian suuresta kysynnästä sekä kuivasta säästä.
Sähkön hinta ei siis elä vain sähköyhtiöiden pillin mukaan, vaan siihen vaikuttavat monet markkinoilla tapahtuvat asiat. Koska sähkömarkkinat ovat tehokkaita ja hinnat muuttuvat nopeasti eri tekijöiden perusteella, myös sähköyhtiöiden on reagoitava muutoksiin aktiivisesti. Aina ajantasaista ja läpinäkyvää hintaa arvostavat valitsevat itselleen Pörssisähkö-sopimuksen, mutta jos hintojen heiluminen ei innosta, voi sähkön hinnan aina kiinnittää tiettyyn tasoon määräaikaisella sähkösopimuksella.
Blogikirjoituksen kirjoittaja on Nordic Green Energyn Head of Trading, joka vastaa muun muassa fyysisestä kaupankäynnistä ja johdannaiskaupankäynnistä.