Vihreä sähkö keikuttaa markkinoita

Vihreä sähkö: miten valintani vaikuttaa?

Mystinen vihreä sähkö

Vihreästä sähköstä puhutaan paljon. Useaa tuntuu kuitenkin mietityttävän, miten vihreän sähkösopimuksen valitseminen käytännössä vaikuttaa mihinkään. Sähköverkossa liikkuvaa sähköä ei voida erotella tuotantotavan perusteella, joten kotisi pistorasioista tulee sekasähköä, olipa sähkösopimuksesi millainen tahansa. Missä vihreä sähkö ja sen valitseminen sitten näkyy?

Alkuperätakuu varmentaa vihreyden

Sähkönmyyjän on varmennettava sähkön alkuperä, mikäli sähkön sanotaan olevan uusiutuvilla energialähteillä tuotettua. Tähän on kehitetty alkuperätakuujärjestelmä. Vihreän sähkön tuotantolaitokselle voidaan myöntää sen vuosituotantoa vastaava määrä alkuperätakuita, jotka se rekisteröi alkuperätakuurekisteriin. Jos solmit kanssamme esimerkiksi Vesivoima-sähkösopimuksen, ostamme kulutustasi vastaavan määrän sähköä sähköpörssistä. Ilman alkuperätakuita tämä sähkö on ”harmaata” sekasähköä, minkä vuoksi ostamme sähkölle lisäksi alkuperätakuut niiden omasta pörssimarkkinasta. Alkuperärekisteristä poistetaan kulutuksesi verran alkuperätakuita, joten kertaalleen myytyä ja tuotettua uusiutuvaa energiaa ei voida enää myydä uudelleen.

Miten vihreä sähkö vähentää päästöjä?

Energiamarkkinat toimivat samoin kuin markkinatalous yleensäkin: Hinnat määräytyvät tarjonnan ja kysynnän perusteella ja kysyntä ohjaa tuotantomääriä. Käytännössä kuluttaja rahoittaa energiasektorin toimintaa ja kannattaa valinnallaan tulevia investointeja uusiutuvan energian tuotantoon. Päästöt vähentyvät, kun vihreän sähkön kysynnän kasvu lisää myös vihreän sähkön tuotantoa. Samalla syrjäytetään runsaasti CO2-päästöjä aiheuttavien fossiilisten polttoaineiden käyttöä sähköntuotannossa. Kun uusiutuvan energian osuus sähköntuotannossa kasvaa, laskee myös siirtoverkossa kulkevan sekasähkön CO2-ominaispäästöarvo, joka oli 264,04 g / kWh vuonna 2017. Vihreän sähkösopimuksen tekeminen on helppo tapa tukea uusiutuvan energian tuotantoa ja pitää huolta, että kuluttamasi sähkö ei aiheuta turhia päästöjä ympäristölle.

Nordic Green Energyn kuluttajamyyntipäällikkö Antti Manninen

KIRJOITTANUT: ANTTI MANNINEN

Blogikirjoituksen kirjoittaja toimii Nordic Green Energyn kuluttajamyyntipäällikkönä Suomessa ja vastaa mm. hinnoittelusta sekä tuotteiden ja kuluttajamyyntikanavien kehityksestä. Mannisella on kokemusta B2C-myynnistä yli seitsemän vuoden ajalta.

Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön Lue lisää