Energiansäästö maksaa itsensä takaisin joka suhteessa

Vaasalainen Ari Ravimo asuu 100 neliömetrin omakotitalossa, jonka sähkönkulutuksen hän on saanut laskettua alle 4000 kWh:in vuodessa. Tämä on reilusti vähemmän verrattuna keskimääräisen omakotitalon vuosikulutukseen, joka vaihtelee lämmitysmuodosta riippuen n. 5000-20 000 kWh:n välillä. Ravimo on tehnyt pitkän uran sähkön parissa niin Suomessa kuin ulkomailla erilaisissa sähköasemaprojekteissa. Nyt eläkkeellä olevalle Ravimolle sähkön säästäminen on sydämen asia. ”Säästän sähköä ensisijaisesti ympäristön takia. Tietenkin siinä säästää myös lompakkoa, mutta ympäristön kannalta sähkönkulutuksen vähentäminen on erityisen tärkeää”, hän kertoo.

Ympäristön kannalta sähkönkulutuksen vähentäminen on erityisen tärkeää

Ravimon omakotitalo on rakennettu vuonna 2012. ”Minulle oli tärkeää rakentaa mahdollisimman energiatehokas talo”, Ravimo toteaa. Lämmitysmuodoksi ainoa vaihtoehto Ravimolle oli maalämpö, joka hyödyntää maaperään ja veteen varastoitunutta lämpöä, jota maalämpökaivosta tai -putkesta saadaan hyödynnettyä rakennuksen lämmittämiseen. Maalämpöpumppu käyttää energiaa noin 50–75 prosenttia vähemmän kuin suora sähkölämmitys. Maalämpö on uusiutuvaa energiaa parhaimmillaan, joten myös ympäristöystävällisyys on otettu huomioon valinnassa. Talossa on lisäksi varaava takka, puuliesi sekä puusauna. ”Valitsin myös energiatehokkaat kodinkoneet ja lampuissa käytän LED-valoja”, Ravimo kertoo.

Ari Ravimon kodissa huonelämpötila pidetään noin 20 asteessa. ”Villasukat on keksitty”, hän toteaa nauraen. Huonelämpötilan laskeminen onkin yksi tehokkaimmista tavoista säästää sähköä. Motivan mukaan huonelämpötilan laskeminen yhdellä asteella vähentää sähkönkulutusta jopa 5 %. Suositeltu huonelämpötila oleskelutiloissa on 20-21 ºC ja makuuhuoneissa 18-20 ºC.

Ravimon mielestä energiansäästö on yksinkertaista: ”Jokaista valoa ja laitetta ei tarvitse pitää päällä samanaikaisesti, eikä varsinkaan huoneissa, joissa ei ole ketään. Sama kuin jättäisit auton käyntiin kauppareissun ajaksi.” Säästövinkkejä kysyttäessä hän innostuu kertomaan, miten ruokaa laittaessa on mahdollista säästää sähköä: ”Kodinkoneiden lisäksi kannattaa panostaa myös kunnollisiin ruoanlaittovälineisiin, kuten patoihin ja kattiloihin.” Ravimon takasta löytyy irrotettava ritilä, jonka avulla varaavaa takkaa voi hyödyntää myös ruoanlaitossa. ”Sytytän aamulla tulen takkaan. Kokoan ainekset pataan, jonka sitten nostan ritilän päälle. Pata saa hautua takan lämmössä rauhassa päivän aikana. Näin talo lämpiää ja samalla valmistuu myös päivän ateria”, Ravimo kertoo.

Ravimo on ollut Nordic Green Energyn asiakas vuodesta 2018 lähtien. Sähköyhtiötä valitessaan uusiutuva energia oli tärkeä kriteeri sähkönhinnan lisäksi. Syyskuusta alkaen hän on myös alkanut tuottaa itse energiaa aurinkopaneelien avulla: ”Sain hyvän tarjouksen, johon tartuin. Mielenkiintoista nähdä, kuinka paljon aurinkopaneelit alkavat tuottaa.” Mahdollisen ylijäämäsähkön Ravimo myy eteenpäin Nordic Green Energylle. Aurinkopaneelit kustansivat hänelle 3000 €. Takaisinmaksuaikaa Ravimo ei ole arvioinut: ”Riippuu paljon energianhinnasta, omasta kulutuksestani ja säästä.”

Koen, että elämänlaatuni paranee, kun toimin energiaa säästäen ja ympäristön huomioiden

Ravimo pyrkii ottamaan ympäristön huomioon myös muissa arjen valinnoissaan. Hän kierrättää aktiivisesti kaikki jätteensä ja pyöräilee autolla ajamisen sijaan. ”Kuljen joka paikkaan pitkälti pyörällä. Saan samalla harrastettua hyötyliikuntaa ja mieli tuulettuu raikkaassa ulkoilmassa. Autokin minulta löytyy, mutta siihen ei juuri kilometrejä vuoden aikana kerry. Koen, että elämänlaatuni paranee, kun toimin energiaa säästäen ja ympäristön huomioiden”, Ravimo kertoo.

Aurinkopaneelit tuottavat sähköä Ravimon omaan käyttöön ja mahdollisen ylijäämäsähkön hän myy Nordic Green Energylle

100 % uusiutuvaa energiaa

Haluaisitko sinäkin olla varma, että käyttämäsi sähkö on tuotettu uusiutuvalla energialla? Nordic Green Energy myy kuluttajille vain 100 % vihreää sähköä. Tutustu eri sähkösopimusvaihtoehtoihimme ja tee sopimus helposti verkkosivuillamme.

Aurinkosähkön myynti ja pientuotanto

Nordic Green Energy on kiinnostut yhteistyöstä uusiutuvan energian pientuottajien kanssa. Mikäli sinulla on mahdollisuus liittää mikro- tai pientuotantosi yleiseen sähköverkkoon paikallisen verkkoyhtiön luvalla, olemme kiinnostuneita ostamaan ylijäämäenergiasi. Aloita aurinkosähkön myynti jo tänään!