Energiansäästöviikko alkaa

 

Motivan järjestämää energiansäästöviikkoa vietetään jälleen 5.–11.10.2020. Kun energiaa käyttää järkevästi kotona, työpaikalla, liikenteessä ja vapaa-ajalla, myös ympäristövaikutukset pienenevät. Tänä vuonna huomio kiinnittyy energiasyöppöihin, jotka kuluttavat paljon energiaa kerralla. Keräsimme vinkkejä, joiden avulla säästät energiaa ja laitat energiasyöpöt kuriin!

 
 

Kulutusta seuraamalla huomaat mihin energiaa kotitaloudessa kuluu. Oma virta -palvelumme kertoo tunnin tarkkuudella kulutustietosi, joten voit tarkastella ja vertailla sitä, paljonko sähköä on kulunut ja mihin aikaan.  Palvelussa näkyvät kulutustietosi ajalta, jolloin olet ollut Nordic Green Energyn asiakkaana. Vertailemalla kulutustietoja voit pohtia, olisiko jossain tinkimisen varaa? Kodin energiasyöpöt voi paikantaa myös vertailua tekemällä, jolloin voit pienentää energiankulutusta ja sähkölaskuasi.

 

Arjen kiireellisyys ja siitä johtuva suunnittelemattomuus voivat aiheuttaa ruokahävikkiä. Myös ruokavalinnat vaikuttavat energiansäästöön. Useille tuttu ongelma on se, että ruoka-aineita jää käyttämättä esimerkiksi tietyistä resepteistä tai tuoretuotteet nahistuvat. Martat ohjeistavat suunnittelemaan ruokaostokset etukäteen ja kehottavat kauppalistan tekemiseen ja sen noudattamiseen.  Ruoantähteet on hyvä opetella hyödyntämään, esimerkiksi perunoista ja keitetyistä vihanneksista voi tehdä sosekeiton pohjan tai jatkaa sämpylätaikinaa. Olemme oppineet, että ruoka-aineiden tuoreus katoaa värin mukana, mutta käyttökelvottomaksi ruoka ei vielä mene. Esimerkiksi banaanit ovat vielä pitkälle tummuessaan käyttökelpoisia. Ylikypsästä banaanista voi valmistaa banaanilättyjä tai banaanileipää.

 

Jos kotoa tai mökiltä löytyy vielä noin viisitoista vuotta vanhoja jääkaappeja, pakastimia tai televisioita, on mahdollista, että tällainen laite on energiasyöppö. Pakastin kannattaa sulattaa säännöllisesti, sillä pakastimeen kertyvä huurre ja jää voivat lisätä laitteen energiankulutusta valtavasti.

Salakavalaa energiankulutusta syntyy myös ikkunoista ja ovista, jotka eivät ole tiiviitä. Suomessa Ikkunoita ei kannata unohtaa auki tuuletuksen jälkeen, sillä silloin lämpöä karkaa huomaamatta. Tuuletukseen riittää usein muutama minuutti, jonka jälkeen ikkuna suljetaan. Jos ikkuna on vetoisa, kannattaa silloin tarkistaa sen tiivistykset.

Sähkölämmitteinen sauna kuluttaa yksittäisenä laitteena ylivertaisesti energiaa kotitalouksissa. Saunaan tulisi mennä aikailematta kun se on lämmin, ja saunan voi kytkeä pois päältä hieman ennen viimeisiä löylyjä. Puulämmitteinen sauna lämpenee parhaiten kun saunan pesään ei laita liikaa puita kerralla. Saunomisen jälkeen myös tilan tuulettamisesta kannattaa huolehtia.