Sähkömarkkina on muutoksessa – voittajaksi nousee lopulta kuluttaja

14.07.2023 | Blogi

Nordic Green Energy aloitti heinäkuussa ilmastoystävällisen sähkön myymisen asiakkailleen. Lanseerauksen myötä tarjoamme asiakkaillemme edullisen ja ilmastoystävällisen vaihtoehdon.

Julkisuudessa on käyty viimeisen vuoden aikana vilkasta keskustelua sähkön hinnasta. Voimakkaat hinnan vaihtelut ovat saaneet monet kuluttajat entistä vakavammin pohtimaan eri sähkösopimusten välillä.

Vilkkaana käyvä keskustelu lisää kuluttajien valveutuneisuutta, mikä parhaassa tapauksessa lisää tervettä painetta myös sähköyhtiöissä tarjota mahdollisimman avoimesti tietoa erilaisista sopimusvaihtoehdoista. Toisaalta erilaisten sopimusmallien valikoima on kasvanut, mikä on herättänyt myös hämmennystä.

Kuluttajan valinnanvapaus kasvaa

Nordic Green Energy aloitti heinäkuussa ilmastoystävällisen sähkön myymisen asiakkailleen. Lanseerauksen myötä tarjoamme asiakkaillemme edullisen ja täysin fossiilivapaasti tuotetun vaihtoehdon. Nordic Green Energyn toimittama ilmastoystävällinen sähkö tuotetaan alkuperätodennetulla ydinvoimalla.

Ilmastoystävällisen sähkön kysyntä on kasvanut, ja yhä useampi asiakkaamme on tiedustellut mahdollisuutta laajentaa hankkimansa energian valikoimaa. Ilmastoystävällinen ja uusiutuva sähkö tarjoavat esimerkiksi yrityksille mahdollisuuden saavuttaa paremmin vastuullisuustavoitteitaan.

Sähkö on ilmastoystävällistä, sillä ydinvoimalla tuotetusta sähköstä ei synny hiilidioksidipäästöjä. Hiilidioksidivapaa sähköntuotanto auttaa hillitsemään ilmastonmuutosta ja parantamaan ilmanlaatua.

Palvelemme asiakkaitamme entistä paremmin

Uusiutuvilla energianlähteillä tuotettu sähkön hinta on noussut viimeisen vuoden aikana merkittävästi, mikä on vaikuttanut myös Nordic Green Energyn toimittaman sähkön hintoihin.

Hintaan vaikuttavat sähkön alkuperätakuiden kustannukset. Sähkön alkuperätakuut ovat sertifikaatteja, joiden avulla varmennetaan, että sähkö on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä. Noin vuosi sitten alkaneen nousun aikana alkuperätakuiden hinnat ovat moninkertaistuneet.

NGE:n toimittaman uusiutuvan sähkön marginaali määrittyy pääosin alkuperätakuiden hintojen perusteella, joihin vaikuttavat niin luonnonolosuhteet, että markkinoiden kysyntä ja tarjonta. Tuomalla aktiivisesti uusia vaihtoehtoja markkinoille, haluamme palvella asiakkaitamme entistä paremmin.

Spot-hinnoittelun rooli kasvaa jatkossakin

Se, mitä sähköä kuluttajat ostavat, vaikuttaa yhä merkittävämmin sähkön hintaan. Tämä on kuluttajien näkökulmasta hyvä uutinen. Viimeaikojen turbulensseissa unohtuu helposti, että sähkön hinta ja siihen vaikuttavat tekijät ovat pysyneet vuosikymmenien ajan kutakuinkin muuttumattomina.

Nordic Green Energy oli ensimmäinen sähköyhtiö, joka lopetti kiinteästi hinnoiteltujen sopimuksen tarjoamisen Suomessa helmikuussa 2022. Sähkömarkkinan viimeaikaiset muutokset huomioiden, uskomme että, pörssisähkö tulee pitkässä juoksussa kuluttajillekin entistä edullisemmaksi.

Teknologia tulee vastaisuudessa yhä vahvemmin tukemaan kuluttajia sähkönkäytön ajoittamisessa. Sähkönkäyttö voidaan esimerkiksi ajoittaa sellaiseen aikaan, jolloin sähkön hinta on kuluttajalle suotuisa. Hyvä esimerkki teknologian tuomasta hyödystä on Nordic Green Energyn mobiilisovellukseensa kehittämä älylatausominaisuus. Sen avulla sähköauton lataus ajoittuu automaattisesti niihin aikoihin, jolloin sähkön on halvimmillaan. Voit tutustua ja ladata sovelluksen klikkaamalla tästä.

Kirjoittanut: Olli Huhta

Kirjoittanut: Olli Huhta

Operatiivinen johtaja

Olli Huhta on vastannut Nordic Green Energyn sähkökaupasta marraskuusta 2017 alkaen. Nykyään hän toimii NGE:n operatiivisena johtajana. Huhdalla on 17 vuoden kokemus sähkömarkkinoilla työskentelystä.