Sähkömarkkinakatsaus helmikuu 2021

Helmikuun spot-hinta oli ajankohdan korkein kuukausikeskiarvoinen systeemispot-hinta kahdeksaan vuoteen. Tammikuussa alkanut kylmä jakso jatkui helmikuun puoliväliin asti, ja alhaisimmillaan päiväkohtainen lämpötila oli 9 ⁰C ajankohdan pitkän ajan keskiarvoa alhaisempi. Kylmä sää ja siten kasvanut lämmitystarve nostivat kokonaiskulutusta. Tuulivoimatuotanto oli kuukauden aikana heikompaa, joten vesivoimatuotantoa käytettiin runsaasti. Helmikuun puolivälin jälkeen korkeapaine saapui pohjoismaihin, mikä toi mukanaan lauhemmat lämpötilat ja alhaisemmat spot-hinnat. Pohjoismaat toimivat sähköenergian nettotuojana, mutta muuttuneet säätilat laskivat tuonnin määrää loppukuuta kohden.

Nasdaqin sähköjohdannaismarkkinoilla nähtiin tammikuun hintojen nousun jälkeinen korjaus, kun helmikuun puolivälin jälkeiset lämpimät ja kosteat säätilat alkoivat. Johdannaismarkkina seurasi tiiviisti säätilannetta koko kuukauden ajan. Kun alkukuukausi oli kylmempää ja kuivempaa, oli markkina nousussa. Lauhemman ja kosteamman sääkuvan saavuttua markkina lähti laskuun. Pohjoismainen hydrobalanssi on edelleen ylijäämäinen, mutta se on helmikuun korkeasta vesivoimatuotannosta johtuen kääntynyt laskuun. Säätilanteen muututtua ajankohtaan nähden normaalimmaksi, käytetyimmät polttoaineet ja päästöoikeudet näyttelevät tärkeämpää roolia jatkossa.

Spot-hinta

  • Spot-hinta Suomi
  • Systeemihinta (SYS)

Spot-hinta on sähköpörssissä muodostuva sähkön hinta kullekin hinta-alueelle Pohjoismaissa. Vastaavasti systeemihinta on absoluuttinen sähkön pörssihinta, joka ei huomioi hinta-alueiden rajoituksia.

Futuurit

  • ENOFUTBLYR-22
  • ENOFUTBLYR-23

Futuuri tarkoittaa kunkin ajanjakson ENO-alkuisen systeemihintaisen johdannaisen hintaa tulevaisuuden ajanjaksolle. Esimerkiksi sähkön hinta vuodelle 2022 lasketaan seuraavasti: ENOFUTBLYR-22 + SYHELFUTBLYR-22.

Johdannaiset

  • Hinta vuodelle 2022
  • Hinta vuodelle 2023

Johdannaismarkkinoilla käydään kauppaa sähkön johdannaistuotteilla, joiden avulla sähkön hinta voidaan suojata tulevaisuuden ajanjaksoille. Taulukossa olevat hinnat ovat kokonaishintoja tuleville vuosille.

Aluehintaerotuotteet

  • SYHELFUTBLYR-22
  • SYHELFUTBLYR-23

SYHEL-alkuinen aluehintaerotuote kertoo Suomen aluehinnan tulevaisuuden ajanjaksolle sähköpörssissä. Aluehinta tarkoittaa käytännössä Suomen alueen Spot-hinnan ja Systeemihinnan välistä erotusta.

Sähkön hinnat pörssissä

Diagrammeissa olevat sähkön hinnat ovat yksikössä euroa per megawattitunti (€/MWH), eivätkä ne sisällä arvonlisäveroa. Johdannaisten hinnat ovat kunkin kaupankäyntipäivän ASK-hintoja (myyntilaita), eivätkä ne sisällä sähköntoimitukseen liittyviä kustannuksia, kuten Fingrid Oyj:n kulutusmaksua, kaupankäyntimaksuja tai alkuperäsertifikaattien hintoja.

Haluatko pysyä kärryillä siitä, mitä sähkömarkkinoilla ja meillä Nordic Green Energyllä tapahtuu? Tilaa uutiskirjeemme!

Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön Lue lisää