Sähkömarkkinakatsaus kesäkuu 2022

Kesäkuussa spot-hinnat nousivat useimmilla hinta-alueilla. Nousun taustalla on useita tekijöitä. Suhteellisen lauha ja kuiva sää on pitänyt ilmastointilaitteet kiireisinä ja vesivoimatuotannon säästömoodissa; Pohjoismainen hydrobalanssi oli kesäkuun lopulla -6,7 TWh normaalia alhaisempi. Tuulivoimatuotanto oli myös heikkoa läpi kuukauden. Suomen spot-hinnat kääntyivät kesäkuussa systeemihinnan yläpuolelle, johon vaikutti Olkiluodon 3. reaktorin (1600 MW) testivaiheen osana suunnitellun uudelleenkäynnistyksen useampi lykkäys.

Valitse määräaikaiseen sopimukseesi vaihto-oikeus.

Nasdaqin sähköjohdannaismarkkinalla nähtiin räjähdysmäistä nousua varsinkin aluehintaerotuotteiden osalta, mutta myös systeemituotteiden osalta. Esimerkiksi elokuun Suomen aluehintaerotuote nousi kesäkuun aikana 1286%. Hurjimmat nousut nähtiin nimenomaan lähituotteilla. Tähän vaikutti se, että Olkiluodon 3. reaktorin käyttöönottoa lykättiin kuun puolivälissä joulukuuhun kun havaittiin tuntematon materiaali turbiinin apujärjestelmässä. Tätä ennen suunniteltu käyttöönotto oli syyskuun loppupuolella.

Markkina oli pessimistinen myös pitkällä aikavälillä; pienin nousu systeemituotteilla 2022 – 2032 oli +28%. Suurimpiin tekijöihin kuuluu Ukrainan sodan aiheuttama globaali epävarmuus. Nord Stream 1 -kaasuputken kapasiteettia pudotettiin kuun puolivälissä 40%:iin, väitetysti logistisista syistä sanktioiden takia. Pelko putken kapasiteetin täydellisestä katkaisusta Eurooppaan kasvoi myös entisestään. Epävarmuus siitä, että tämä voisi toteutua heinäkuun suunnitellun 10 päivää kestävän huollon yhteydessä johti korkeaan hinnoitteluun. Tämä nosti jo korkealla olleen kivihiilen kysyntää, jonka hinta nousi voimakkaasti. Esimerkiksi Saksa reaktivoi kesäkuussa yli 10GW:n edestä hiilivoimalaitoksia ja Alankomaat poisti hiilen tuotantokaton kokonaisuudessaan. Ranskassa nähtiin myös kesäkuussa ennätysalhainen ydinvoimatuotanto, johtuen matalasta vesivirtauksesta ja reaktoreiden stressitesteistä.

Spot-hinta

Johdannaiset

Futuurit

Aluehintaerotuotteet