Vihreä sähkö on vastuullinen valinta

 

Kesäkuukaudet ovat suomalaisille suosittua aikaa vetäytyä lomanviettoon, ja vihdoin tuntuu siltä, että voi nostaa jalat ylös ja rentoutua. Kesällä myös energiankulutuksen tottumukset vaihtelevat, mikä johtuu usein sään lämpenemisestä. Sähkönkulutus on näin ollen automaattisesti vähäisempää, jolloin ekologinen jalanjälkikin pienenee. Energiankulutusta voi säädellä omilla kulutustottumuksilla ja tähdätä kestävämpään elämäntapaan.

 

Uusiutuvan energian valitseminen on vastuullista. Myös yritysmaailmassa on siirrytty yhä enemmän tekemään tiedostavia valintoja energian alkuperän suhteen, oli kyseessä joko suuri organisaatio tai liiketoimintaansa aloitteleva kahvila. Ympäristöä säästävästä valinnasta halutaan myös kertoa eteenpäin. Valitsemalla sähkösopimukseesi EKOenergia-merkinnän, saat Luonnonsuolejuliiton sertifioimaa sähköä, joka on tuotettu mahdollisimman kestävästi ja tarkat ympäristökriteerit täyttäen.
Yksilötasollakin voi vaikuttaa: Nordic Green Energyllä voit valita vesi-, tuuli- tai aurinkovoimalla tuotettua sähköä. Sähkön tuotantotapa näkyy siinä, että sähkönmyyjäsi sitoutuu ostamaan valitsemallasi alkuperällä tuotettua sähköä. Kun valitset EKOenergian, lahjoitetaan jokaisesta myydystä EKOenergia-merkitystä megawattitunnista vähintään kymmenen senttiä EKOenergian Ilmastorahastoon. Rahasto investoi uuteen uusiutuvan energian tuotantoon tai energiansäästöhankkeisiin.

 

Perheen nuorimmat kesälomalaiset saattavat ihmetellä talojen kattojen päällä lepääviä suorakaiteen muotoisia paneeleita. Ne ovat aurinkopaneeleita, jotka tuottavat puhdasta, uusiutuvaa energiaa ja pienentävät sähkölaskua, niin siirron kuin myynnin osalta. Aurinkosähkön käyttö vähentää riippuvuutta uusiutumattomista energialähteistä ja on hyvä investointi tulevaisuuteen. Paikallisella aurinkosähköntuotannolla parannetaan myös Suomen energiaomavaraisuutta.
Vaikka aurinkopaneelit kiinnostavat, saattaa mieleen hiipiä kuitenkin epäilys siitä, kannattaako niiden hankkiminen juuri omaan kotiin. Aurinkopaneeleita hankkiessa kannattaa muistaa, että ne kaipaavat runsaasti tilaa ja asennus kannattaa tehdä siten, että paneeleille tulevat varjostukset jäisivät melko vähäisiksi. Pyytämällä tarjouksen, asiantuntijamme tulevat kotikäynnille tekemään arvioinnin siitä, montako aurinkopaneelia on sopiva määrä kotiisi.

 

Omaa sähkönkulutusta kannattaa seurata säännöllisesti, ja myös eri kausien vertaileminen keskenään näyttää suuntaa sille, milloin energiankulutus on suurimmillaan. Kun tiedät, mihin aikaan sähköä kuluu eniten, onnistuu myös energiansäästö ja sähkölaskun pienentäminen helpommin. Nordic Green Energyn asiakkaana saat Oma Virta -palvelun käyttöösi, missä voit tarkastella sähkönkulutustietojasi ja laskujasi sekä katsoa, millainen laskutusennusteesi on. Kulutus-sivulla voit tarkastella kulutustasi valitsemallasi ajanjaksolla. Kesäloma voi jatkua huolettomasti, kun energiankulutusta ja omaa hiilijalanjälkeä on hienosäädetty pienemmäksi.