Sähkön kilpailutus

Löydä kodillesi paras sähkösopimus!

Sähkön kilpailutus koskettaa kaikkia. Vaikka sähkönmyyjän on voinut kilpailuttaa jo kauan, harva silti tietää, että sähköä voi ostaa myös muilta kuin paikalliselta sähköyhtiöltä. Jos et siis vielä ole kilpailuttanut sähkösopimusta, kannattaa ehdottomasti aloittaa se nyt ja etsiä omalle kodille sopivin sähkösopimus.

Usein kysyttyä!

Mitä tarkoittaa tuntimittaus?

Tuntimittaus tarkoittaa sitä, että kuluttamasi sähkön määrää mitataan tunneittain etäluentana. Käytännössä vuorokauden jokaiselta tunnilta rekisteröidään sähkönkulutus. Tuntimittauksen ansiosta voit tarkastella sähkönkäyttösi entistä tarkemmin ja esimerkiksi optimoida sähkönkäytön vuorokauden edullisimmille tunneille, mikäli sähkösopimukseksi on valittu Pörssisähkö.

Mitä tarkoittaa yleissähkö?

Yleissähköä kutsutaan usein myös yksiaikamittaukseksi. Tällöin käyttöpaikassasi on mittari, joka sisältää vain yhden lukeman. Yleissähkökohteet ovat Suomessa yleisiä ja etenkin kerrostaloasunnoissa on usein yleissähkömittari. Yleissähkökohteissa laskutus tapahtuu yhden lukeman perusteella, joka tarkoittaa sitä, että myös laskutushinta on sama kaikkina aikoina.

Mitä tarkoittaa yö- ja päiväsähkö?

Päivä- ja yösähkö tarkoittaa sitä, että käyttöpaikkasi sähkönkulutusta seurataan erikseen päivällä ja yöllä. Tällaista mittaustapaa kutsutaan usein myös kaksiaikamittaukseksi. Suomessa päiväsähkön ja yösähkön kellonajoille voi olla verkkoyhtiökohtaisia eroja, mutta yleisimmin päiväaika on sähkönkulutusta kello 07–22 välisenä aikana ja yöaika sähkönkulutusta kello 22–07 välisenä aikana. Tyyppikäyrämitatuissa kohteissa noudatetaan paikallisen jakeluverkkoyhtiön aikajaotuksia.

Minkä siirtotariffin ja mittaustavan valitsen?

Se, valitsetko kotiisi yleis-, aika- vai kausisähkön, riippuu useimmiten kiinteistön lämmitystavasta. Mikäli kulutat vuodessa alle 10 000 kWh sähköä tai lämmität kaukolämmöllä tai öljyllä, kannattaa kiinteistöön valita yleissähkö. Yleissähkö on yleisin siirtotariffi, joka on mahdollinen kaikissa kiinteistössä. Yleissähkössä sähkön hinta on sama kaikkina vuorokaudenaikoina ja vuodenaikoina. Mittaustapa on yleensä 1-aikamittaus.

Jos taas asunnossa on maalämpö tai sähkölämmitys ja kulutus on suurta, aika- tai kausisähkö on järkevin valinta. Aikasähkö tarkoittaa käytännössä erillistä päivä- ja yösähköä, jossa sähkön hinta on yöllä alhaisempi kuin päivällä. Kausisähkössä puolestaan huomioidaan vuodenajat niin, että talvipäivinä sähkö on hintavampaa kuin muina vuodenaikoina. Aika- ja kausisähkön mittaustapa on 2-aikamittaus.

Mikäli kaipaat apua sähkön kilpailutuksessa ja oikean mittaustavan valinnassa, auttaa asiakaspalvelumme sinua mielellään.

Mistä tiedän paljonko kulutan sähköä?

Voit tarkistaa sähkön kilpailutusta tehdessä kulutuksesi vanhasta sähkölaskusta, jossa näkyy arvio vuosikulutuksestasi. Se, paljonko kulutat sähköä, riippuu mm. asumismuodosta, asukkaiden määrästä ja asunnon lämmitystavasta. Myös se, paljonko asunnossa on sähkölaitteita, vaikuttaa sähkönkulutukseen. Etenkin sähkökiuas näkyy vuosikulutuksessa. Ohjenuorana voidaan pitää tätä: kerrostaloasunto 800–300 kWh/vuosi, pientalohuoneisto ilman sähkölämmitystä 4000–10000 kWh/vuosi ja pientalohuoneisto sähkölämmityksellä 10000–35000 kWh/vuosi.

Mitä muuttuva sähkön hinta tarkoittaa?

Pörssisähkö-sähkösopimuksessa sähkön Spot-hinta muuttuu tunneittain. Voit siis halutessasi pyrkiä keskittämään sähkönkulutustasi edullisimmille tunneille ja alentaa siten sähkölaskuasi. Pörssisähkö sopiikin mainiosti hintatietoiselle ja aktiiviselle kuluttajalle. Sähkön hintojen seuraaminen on nykyisin tehty helpoksi. 

Kuinka teen sähkösopimuksen muuttaessa?

Muutto on oiva tilanne kilpailuttaa sähkösopimus. Sähkösopimuksen tekeminen uuteen asuntoon hoituu helposti netissä tai asiakaspalvelun kautta. Muista vain ilmoittaa sopimusta tehdessäsi, että kyseessä on muutto, koska tarvitsemme tätä tietoa sopimuskäsittelyyn. Muistathan myös irtisanoa vanhan asuntosi sähkösopimuksen.

Mitä uusiutuvalla energialla tuotettu sähkö on?

Saatat sähkön kilpailutuksessa pohtia eri sähkön alkuperien välillä. Nordic Green Energy tarjoaa kodeille myös 100 % vihreää sähköä, joka on tuotettu vesi-, tuuli- ja aurinkoenergialla. Suomessa sähköyhtiöiden on varmennettava kaiken myymänsä sähkön alkuperä. Sähköenergia on todennettu eurooppalaisen Guarantee of Origin -järjestelmän mukaisesti. Suomessa toimitetun sähköenergian alkuperä rekisteröidään ja todennetaan Fingrid Oyj:n alkuperätakuujärjestelmässä. Sähkön alkuperä on dokumentoitu sähköntuottajien ja Nordic Green Energyn välisissä sopimuksissa alkuperäsertifikaateilla.