Sähkön kilpailutus

Sähkön kilpailutus, mitä ihmettä se on? Vaikka sähkönmyyjän on voinut kilpailuttaa jo kauan, harva silti tietää, että sähköä voi ostaa myös muilta kuin paikalliselta sähköyhtiöltä. Sähkön kilpailutus koskettaa kaikkia, ja jos et siis vielä ole kilpailuttanut sähkösopimusta, kannattaa ehdottomasti tarttua toimeen!

Sähkön kilpailutus Suomessa

Sähkömarkkinat avautuivat kilpailulle vuonna 1995 ja Suomessa kotitaloudet ovat voineet kilpailuttaa sähkönmyyjän vuodesta 1998 alkaen. Voit siis valita haluamasi sähkönmyyjän, asuitpa missä päin Suomea tahansa.

Sähköyhtiöissä ja niiden tarjoamissa sähkösopimuksissa on paljon eroja, minkä vuoksi sähkön kilpailutus kannattaa. Sähkönmyyjä, kuten Nordic Green Energy, laskuttaa sinua käyttämästäsi sähköstä sähkösopimuksesi mukaisesti. Laskutus perustuu käyttämäsi sähkön määrään, jonka saamme tietää sähkönsiirtoyhtiösi kautta.

Sähkön siirtoa ei voi kilpailuttaa

Sähkön kilpailutus ei koske siirtoyhtiötä eli paikallista verkkoyhtiötä, joka vastaa sähkön siirrosta alueellasi. Verkkoyhtiö omistaa paikallisen jakeluverkon ja laskuttaa sähkönsiirrosta alueensa asiakkaita siirtohinnastonsa mukaisesti.

Siirtohinta laskutetaan sinulta erillisellä laskulla, mikäli sähkönmyyntiyhtiösi on eri kuin paikallinen toimitusvelvollinen sähkönmyyntiyhtiö. Verkkoyhtiön on toimitettava sähköä yhtäläisillä hinnoilla ja ehdoilla, kilpailutitpa sähkönmyynnin mille yhtiölle vain. Katso Energiaviraston lista sähköverkkoyhtiöistä täällä.

Sähkön kilpailuttaminen on helppoa

Sähkön kilpailutus ei maksa mitään, koska kyseessähän on ajantasaisten sähkötarjousten vertailu ja viime kädessä edullisemman sähkösopimuksen tekeminen. Kilpailuttaessa suosittelemme, että kiinnität huomiota sähkön alkuperään, sähkön hintaan, kuukausimaksuun ja sähkösopimuksen kestoon. Muistathan myös, että monet sähkösopimukset eivät ole vertailukelpoisia keskenään. Kahden vuoden määräaikaista sähkösopimusta on vaikea verrata toistaiseksi voimassa oleviin sopimuksiin.

Kerrostalot
Mikäli asut kerrostalossa, kuten yksiössä tai kaksiossa, kiinnitä sähkön kilpailuttamisessa huomiota sähkösopimuksen kuukausimaksuun.  Kun sähkön vuosikulutus on 800–3000 kWh vuodessa, kannattaa valita kuukausimaksuton sähkösopimus. Pienikulutuksiselle asunnolle kuukausimaksu, kuten 3,84 € / kk, saattaa muodostaa suuren osan sähkölaskusta. Siksi jopa hieman kalliimpi energianhinta (snt/kWh) ja kuukausimaksuttomuus on usein parempi valinta kuin alhainen energianhinta yhdessä kuukausimaksun kanssa. Voit tutustua kuukausimaksuttomiin sähkösopimuksiimme täällä.

Pari- tai rivitalo
Kun kilpailutat sähköä pari- tai rivitaloon, huomiota kannattaa kiinnittää erityisesti energianhintaan. Kulutuksen ollessa 6000–11000 kWh vuodessa kuukausimaksulla ei ole samanlaista merkitystä sähkölaskuun kuin esimerkiksi kerrostaloyksiöissä tai -kaksioissa.

Pari- ja rivitaloille onkin olemassa monta hyvää vaihtoehtoa sähkösopimuksesi. Kilpailuta sähkösopimus ja tutustu tarjontaamme!

Omakotitalot ja kesämökit
Jos asut omakotitalossa, edullinen energianhinta on paras vaihtoehto. Kun sähkönkulutus on vuodessa vähintään 11000 kWh, kuukausimaksu ei käytännössä vaikuta merkittävästi sähkölaskun summaan. Sähkön kilpailuttamisessa kannattaa siis etsiä mahdollisimman pientä snt/kWh-hintaa.

Aivan kuten omakotitalon, myös mökin sähkösopimuksen voi kilpailuttaa. Mökkeihin pätevät samat säännöt kuin muihinkin asuntoihin: jos kulutuksesi on vähäistä, valitse kuukausimaksuton sähkösopimus. Jos taas kulutat paljon sähköä, alhainen energian hinta on järkevä valinta

Sähkön kilpailutus lyhyesti: Suomessa sähkölasku koostuu sähköenergian myynnistä ja siirrosta. Sähkönsiirron ja sen laskutuksen hoitaa aina paikallinen jakeluverkkoyhtiö, mutta sähkönmyynnin voi kilpailuttaa mille tahansa yhtiölle Suomessa. Kun siis kilpailutat sähköä, kilpailutat juuri sähkönmyynnin hintaa.

Miksi kilpailuttaa sähkö?

Hinnat muuttuvat, entä sähkösopimuksesi?

Koska viimeksi katsoit, vastaako nykyinen sähkösopimuksesi tämän hetken markkinatilannetta? Sähkön hinnat vaihtuvat jatkuvasti sähköpörssin mukaan, minkä vuoksi sähköyhtiöt päivittävät hintojaan aktiivisesti. Siksi esimerkiksi muutama vuosi sitten tehty sopimus ei välttämättä ole enää hinnoiltaan paras mahdollinen. Sähkön kilpailutus kannattaa myös siksi, että sähkösopimuksissa on suuria eroja eri yhtiöiden välillä. Jos siis et ole hetkeen tehnyt sähkösopimuksen kilpailutusta, maksat mahdollisesti sopimuksestasi liikaa.

Ympäristö kiittää

Sähkön kilpailutuksessa kannattaa hinnan lisäksi muistaa, että sähkösopimuksen avulla voi antaa äänensä ympäristöystävällisen energiatuotannon puolesta. Valitsemalla uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön pidät omalta osaltasi huolta, että ympäristö ei rasitu turhaan energiatuotannon vuoksi. Hiilijalanjäljen pienentäminen on meille tärkeä asia, ja siksi Nordic Green Energy myy kodeille ainoastaan uusiutuvaa energiaa. Sähkön kilpailutus ei kannata siis ainoastaan kukkarosi vuoksi, vaan myös ympäristön vuoksi. Tehdään yhdessä kestäviä valintoja!

Säästöä sähkölaskuihin

Sähkön kilpailutus on sitä tärkeämpää mitä suurempi kulutus on. Paljon kuluttavat kohteet, kuten sähkölämmitteiset omakotitalot, saattavat maksaa turhaan liian korkeasta energianhinnasta kymmeniä tai jopa satoja euroja vuodessa. Vastaavasti vähän kuluttava pieni kerrostaloasunto voi paisuttaa sähkölaskuaan tarpeettomasti kiinteällä kuukausimaksulla. Tärkeintä onkin löytää juuri sinun kulutukseesi sopiva sähkösopimus.

Arvoisesi sähköyhtiö

Jos kohdallesi on osunut joskus epäluotettava sähköyhtiö, tiedät, että lojaali sähköyhtiö on kullanarvoinen. Myös tämä kannattaa pitää mielessä sähkön kilpailutuksessa. Nordic Green Energy lupaa, että asiakkaamme voivat suositella meitä. Vuoden 2016 asiakastutkimuksen mukaan 95 prosenttia asiakkaistamme on valmiita suosittelemaan meitä ystävilleen ja tuttavilleen. Voit kilpailuttaa sähkösopimuksen koska vain – ilmaiseksi!

Etkö tiedä, paljonko sähkönkulutuksesi on? Saat sen helpoiten selville vanhasta sähkölaskusta. Voit myös halutessasi ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme, joka voi antaa arvion kulutuksestasi antamiesi tietojen perusteella.

Sähkön kilpailuttajan muistilista

Sähkön alkuperä

Huomioi sähkön alkuperä kun kilpailutat sähkösopimuksesi

Mikäli sähkön alkuperällä on sinulle merkitystä, kannattaa se huomioida myös sähkön kilpailutuksessa. Pistorasiasta tuleva sähkö on aina sekoitus eri alkuperillä tuotettua sähköä. Kun valitset uusiutuvilla energiamuodoilla tuotetun sähkön, sähkönmyyjä sitoutuu ostamaan käyttämäsi energian verran vihreää sähköä. Näin ollen vihreän sähkön osuus kasvaa suhteessa muihin tuotantomuotoihin, ja valintasi vaikuttaa ympäristöön.

Nordic Green Energyn visio on olla kestävää kehitystä edistävä toimija yhteiskunnassa ja samanaikaisesti vähentää omaa sekä asiakkaidensa vaikutusta ympäristöön. Siksi toimitammekin koteihin ainoastaan uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä. Saat asiakkaanamme itse valita, haluatko vesi-, tuuli- vai aurinkovoimalla tuotettua sähköä. Tarjoamme myös Suomen luonnonsuojeluliiton sertifioimaa EKOenergiaa, jonka valitsemalla tuet mm. EKOenergian ilmastorahastoa.

Sopimustyypit

Kaikki sähkösopimukset eivät ole suoraan vertailukelpoisia

Muista myös sähkön kilpailutuksessa, että vertailet keskenään samanpituisia ja -tyyppisiä sopimuksia. Muuten tiedot eivät ole verrannollisia keskenään. Kannattaa tutustua sekä toistaiseksi voimassa oleviin että eri pituisiin määräaikaisiin sopimuksiin. Usein määräaikaisiin sopimuksiin kuuluu kiinteä sähkönhinta, kun taas toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa energianhinta vaihtelee. Huomioi tämä, mikäli sähkön hinnan ennustettavuudella on sinulle merkitystä.

Mikäli haluat lisätietoa sähkön hinnoista ja sähköyhtiöiden hinnoittelusta, voit lukea sähkön dynaamista hinnoittelua koskevan blogikirjoituksen klikkaamalla tästä!

Vanha sähkösopimus

Sähkön kilpailutus ei ole hankalaa paperisotkua

Kun teet sähkösopimuksen Nordic Green Energyn kanssa, sinun ei tarvitse murehtia vanhasta sähkösopimuksesta. Me hoidamme kaikki käytännön asiat ja vanhan sähkönmyyntisopimuksen irtisanomisen. Toistaiseksi voimassaolevan sähkönmyyntisopimuksen irtisanomisaika kuluttajalle on aina kaksi viikkoa.

Voit tehdä sähkösopimuksen suoraan sivuillamme tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun numeroon 06 357 7750 klo 9–19 välisenä aikana. Huomaa kuitenkin sähkön kilpailutuksessa, että jos olet muuttamassa, on sinun irtisanottava itse vanha sähkösopimuksesi itse.

Sähkön kulutuksen mittaus ja laskutus

Vaikka kilpailutat sähkön, tulevat mittaustiedot aina verkkoyhtiöltä

Sähkölaskusi perustuu aina kuluttamasi sähkön määrään, joka nähdään sähkömittarin mittauslukemista. Suomessa käytetään pääsääntöisesti etäluettavaa tuntimittausta. Sähköverkkoyhtiö ilmoittaa kuluttamasi sähkön määrän sähkönmyyntiyhtiölle, joka laskuttaa sinua kulutustietojesi perusteella.

Nordic Green Energyn asiakkaana saat itse valita, haluatko vastaanottaa laskun paperisena, e-laskuna vai sähköpostilaskuna. Valitsemalla kätevän ja paperittoman e-laskun tai sähköpostilaskun säästät ympäristöä. Elektronisen laskun valinnut Nordic Green Energyn asiakas säästää keskimäärin 216 g paperia vuodessa, kun paperin standardipaino on 80 g per neliömetri.

Usein kysyttyä!

Mitä tarkoittaa tuntimittaus?
Tuntimittaus tarkoittaa sitä, että kuluttamasi sähkön määrää mitataan tunneittain etäluentana. Käytännössä vuorokauden jokaiselta tunnilta rekisteröidään sähkönkulutus. Tuntimittauksen ansiosta voit tarkastella sähkönkäyttösi entistä tarkemmin ja esimerkiksi optimoida sähkönkäytön vuorokauden edullisimmille tunneille, mikäli sähkösopimukseksi on valittu Pörssisähkö.
Mitä tarkoittaa yleissähkö?
Yleissähköä kutsutaan usein myös yksiaikamittaukseksi. Tällöin käyttöpaikassasi on mittari, joka sisältää vain yhden lukeman. Yleissähkökohteet ovat Suomessa yleisiä ja etenkin kerrostaloasunnoissa on usein yleissähkömittari. Yleissähkökohteissa laskutus tapahtuu yhden lukeman perusteella, joka tarkoittaa sitä, että myös laskutushinta on sama kaikkina aikoina.
Mitä tarkoittaa yö- ja päiväsähkö?
Päivä- ja yösähkö tarkoittaa sitä, että käyttöpaikkasi sähkönkulutusta seurataan erikseen päivällä ja yöllä. Tällaista mittaustapaa kutsutaan usein myös kaksiaikamittaukseksi. Suomessa päiväsähkön ja yösähkön kellonajoille voi olla verkkoyhtiökohtaisia eroja, mutta yleisimmin päiväaika on sähkönkulutusta kello 07–22 välisenä aikana ja yöaika sähkönkulutusta kello 22–07 välisenä aikana. Tyyppikäyrämitatuissa kohteissa noudatetaan paikallisen jakeluverkkoyhtiön aikajaotuksia.
Minkä siirtotariffin ja mittaustavan valitsen?
Se, valitsetko kotiisi yleis-, aika- vai kausisähkön, riippuu useimmiten kiinteistön lämmitystavasta. Mikäli kulutat vuodessa alle 10 000 kWh sähköä tai lämmität kaukolämmöllä tai öljyllä, kannattaa kiinteistöön valita yleissähkö. Yleissähkö on yleisin siirtotariffi, joka on mahdollinen kaikissa kiinteistössä. Yleissähkössä sähkön hinta on sama kaikkina vuorokaudenaikoina ja vuodenaikoina. Mittaustapa on yleensä 1-aikamittaus.

Jos taas asunnossa on maalämpö tai sähkölämmitys ja kulutus on suurta, aika- tai kausisähkö on järkevin valinta. Aikasähkö tarkoittaa käytännössä erillistä päivä- ja yösähköä, jossa sähkön hinta on yöllä alhaisempi kuin päivällä. Kausisähkössä puolestaan huomioidaan vuodenajat niin, että talvipäivinä sähkö on hintavampaa kuin muina vuodenaikoina. Aika- ja kausisähkön mittaustapa on 2-aikamittaus.

Mikäli kaipaat apua sähkön kilpailutuksessa ja oikean mittaustavan valinnassa, auttaa asiakaspalvelumme sinua mielellään.

Mistä tiedän paljonko kulutan sähköä?
Voit tarkistaa sähkön kilpailutusta tehdessä kulutuksesi vanhasta sähkölaskusta, jossa näkyy arvio vuosikulutuksestasi. Se, paljonko kulutat sähköä, riippuu mm. asumismuodosta, asukkaiden määrästä ja asunnon lämmitystavasta. Myös se, paljonko asunnossa on sähkölaitteita, vaikuttaa sähkönkulutukseen. Etenkin sähkökiuas näkyy vuosikulutuksessa. Ohjenuorana voidaan pitää tätä: kerrostaloasunto 800–300 kWh/vuosi, pientalohuoneisto ilman sähkölämmitystä 4000–10000 kWh/vuosi ja pientalohuoneisto sähkölämmityksellä 10000–35000 kWh/vuosi.
Mitä kiinteä sähkön hinta tarkoittaa?
Kaipaatko sähkösopimukselta huolettomuutta vai aktiivista seuraamista? Tämä vaikuttaa siihen, millaiseen sähkösopimukseen sinun kannattaa kilpailuttaessa tarttua. Määräaikaiset sopimukset pitävät sähkön hinnan kiinteänä ja ennustettavana. Sähkön hinta pysyy siis samana koko sopimuskauden ajan, eikä sähkömarkkinan vaihtelut näy sähkölaskussasi. Määräaikainen sopimus on huoleton vaihtoehto, eikä sinun tarvitse tällöin murehtia, mihin aikaan sähköä kulutat. Muista kuitenkin, ettet voi vaihtaa sähkösopimusta toiseen ennen määräaikaa. Poikkeuksen tähän tekee kuitenkin muutto uuteen osoitteeseen.
Mitä muuttuva sähkön hinta tarkoittaa?
Toisin kuin määräaikaisissa sopimuksissa, toistaiseksi voimassa olevissa sähkösopimuksissa sähkön hinta muuttuu. Esimerkiksi Pörssisähkö-sähkösopimuksessa sähkön Spot-hinta muuttuu tunneittain. Voit siis halutessasi pyrkiä keskittämään sähkönkulutustasi edullisimmille tunneille ja alentaa siten sähkölaskuasi. Pörssisähkö sopiikin mainiosti hintatietoiselle ja aktiiviselle kuluttajalle. Sähkön hintojen seuraaminen on nykyisin tehty helpoksi. Jos haluat tietää, paljonko sähkö maksaa milloinkin, voit käyttää tähän esimerkiksi Fingridin mobiilisovellusta.
Kuinka teen sähkösopimuksen muuttaessa?
Muutto on oiva tilanne kilpailuttaa sähkösopimus. Sähkösopimuksen tekeminen uuteen asuntoon hoituu helposti netissä tai asiakaspalvelun kautta. Muista vain ilmoittaa sopimusta tehdessäsi, että kyseessä on muutto, koska tarvitsemme tätä tietoa sopimuskäsittelyyn. Muistathan myös irtisanoa vanhan asuntosi sähkösopimuksen.
Miksi saan erilliset laskut siirrosta ja myynnistä?
Mikäli sähkönmyyjäyhtiö ei ole paikallinen sähköverkkoyhtiösi, saat kaksi laskua. Sähkönmyyntiyhtiö laskuttaa sinua käyttämästäsi sähköstä, kun taas sähkönsiirtoyhtiö laskuttaa sähkön siirtämisestä sen verkkoja pitkin. Vaikka siis vaihtaisit sähkösopimuksen toiselle sähköyhtiölle kun teet sähkön kilpailutuksen, sinua laskutetaan jatkossa samoista asioista kuin ennenkin: sähköenergiasta ja sen siirrosta.
Mitä uusiutuvalla energialla tuotettu sähkö on?
Saatat sähkön kilpailutuksessa pohtia eri sähkön alkuperien välillä. Kaikki Nordic Green Energyn kodeille myymä sähköenergia on 100 % vihreää sähköä, joka on tuotettu vesi-, tuuli- ja aurinkoenergialla. Suomessa sähköyhtiöiden on varmennettava kaiken myymänsä sähkön alkuperä. Sähköenergia on todennettu eurooppalaisen Guarantee of Origin -järjestelmän mukaisesti. Suomessa toimitetun sähköenergian alkuperä rekisteröidään ja todennetaan Fingrid Oyj:n alkuperätakuujärjestelmässä. Sähkön alkuperä on dokumentoitu sähköntuottajien ja Nordic Green Energyn välisissä sopimuksissa alkuperäsertifikaateilla.