Sähkön kilpailutus

Löydä kodillesi paras sähkösopimus!

Sähkön kilpailutus koskettaa kaikkia. Vaikka sähkönmyyjän on voinut kilpailuttaa jo kauan, harva silti tietää, että sähköä voi ostaa myös muilta kuin paikalliselta sähköyhtiöltä. Jos et siis vielä ole kilpailuttanut sähkösopimusta, kannattaa ehdottomasti aloittaa se nyt ja etsiä omalle kodille sopivin sähkösopimus.

Pörssisähkö
Ei määräaikaa

0,16

0,46

0,46

snt/kWh (Välityspalkkio) Kuukausimaksu 3,80 € TEE SOPIMUS TÄSTÄ TEE SOPIMUS TÄSTÄ TEE SOPIMUS TÄSTÄ

Pörssihinta sähkön kilpailutuksessa

Sähköä suoraan pörssihinnalla

Pörssisähkö on historiallisesti katsoen edullinen vaihtoehto, joka peittoaa kilpailutuksessa useat määräaikaiset sähkösopimukset. Pörssisähkössä et maksa turhasta, sillä viitehintana toimii julkinen Nord Pool -sähköpörssin Spot-hinta, johon lisätään välityspalkkio laskutuksessa. Sähkön hinta vaihtelee tunneittain, ja on siten aina ajantasalla.

Pörssisähkö-sopimuksessa ei ole määräaikaa, minkä vuoksi Pörssisähkön vaihto esimerkiksi määräaikaiseen sopimukseen käy helposti veloituksetta 14 vuorokaudessa.

Tutustu myös: Kvartaalitakuu

Sähkön hinta kolmen kuukauden jaksoissa

Kvartaalitakuussa sähkön hinta vaihtuu automaattisesti kolmen kuukauden välein, ja seuraavan kvartaalin hinta on aina tiedossa vähintään 14 päivää ennen kvartaalin vaihtumista.

Kvartaalitakuun etuna on sähkömarkkinoita kvartaaleittain seuraava hinta, jolloin sähkön hinta vastaa hyvin markkinatilannetta. Koska tulevan kvartaalin sähkön hinta on aina tiedossa ennen sen alkua, ei sähkön hinta pääse myöskään yllättämään laskulla. Tässä sopimuksessa saat siis ajantasaisen hinnan, mutta myös myös vakautta.

Kvartaalitakuu
Ei määräaikaa

5,99

6,29

6,29

snt/kWh Hinta 1.7. - 30.9.2021 Kuukausimaksu 3,60 € TEE SOPIMUS TÄSTÄ TEE SOPIMUS TÄSTÄ TEE SOPIMUS TÄSTÄ

Tuttu ja turvallinen kiinteä hinta

Usein yleisin valinta Suomessa

Aktiiviset sähkön kilpailuttajat etsivät usein halvinta hintaa tiettynä ajankohtana. Sähkön hinta voi tosin muuttua +/- 10 % hyvinkin lyhyessä ajassa, mikä näkyy suoraan tarjoushinnoissa. Monet haluavatkin sähkösopimukseltaan vakautta, ennustettavuutta ja huolettomuutta, minkä vuoksi kiinteähintainen sähkösopimus on suosittu vaihtoehto. Se on yksinkertaisesti tuttu ja turvallinen valinta, joka takaa kiinteän hinnan koko sopimuskaudelle.

Määräaikainen
24 kuukautta

5,29

5,59

5,59

snt/kWh (Alennus 30 €) Kuukausimaksu 3,60 € TEE SOPIMUS TÄSTÄ TEE SOPIMUS TÄSTÄ TEE SOPIMUS TÄSTÄ

Kampanjatarjous kiinteästä hinnasta

30 euron etu suoraan sähkölaskuun

Miltä kuulostaisi sähkösopimus, jossa saat sähkölaskuusi heti 30 euron alennuksen? Kampanjatarjouksemme on 24 kuukauden kiinteähintainen sopimus, johon saat kaupan päälle 30 euron kampanja-alennuksen. Alennus näkyy suoraan tulevissa sähkölaskuissasi.

Tarjous on voimassa toistaiseksi, eikä sitä voi yhdistää muihin tarjouksiin. Mikäli 24 kuukauden kiinteä kampanjahinta ja 30 euron etu on mieleesi, voit tarttua tarjoukseen klikkaamalla tästä.

Sähkön kilpailutus Suomessa

Sähkömarkkinat avautuivat kilpailulle vuonna 1995 ja Suomessa kotitaloudet ovat voineet kilpailuttaa sähkönmyyjän vuodesta 1998 alkaen. Voit siis valita haluamasi sähkönmyyjän, asuitpa missä päin Suomea tahansa.

Sähköyhtiöissä ja niiden tarjoamissa sähkösopimuksissa on paljon eroja, minkä vuoksi sähkön kilpailutus kannattaa. Sähkönmyyjä, kuten Nordic Green Energy, laskuttaa sinua käyttämästäsi sähköstä sähkösopimuksesi mukaisesti. Laskutus perustuu käyttämäsi sähkön määrään, jonka saamme tietää sähkönsiirtoyhtiösi kautta.

Sähkön siirtoa ei voi kilpailuttaa

Sähkön kilpailutus ei koske siirtoyhtiötä eli paikallista verkkoyhtiötä, joka vastaa sähkön siirrosta alueellasi. Verkkoyhtiö omistaa paikallisen jakeluverkon ja laskuttaa sähkönsiirrosta alueensa asiakkaita siirtohinnastonsa mukaisesti.

Siirtohinta laskutetaan sinulta erillisellä laskulla, mikäli sähkönmyyntiyhtiösi on eri kuin paikallinen toimitusvelvollinen sähkönmyyntiyhtiö. Verkkoyhtiön on toimitettava sähköä yhtäläisillä hinnoilla ja ehdoilla, kilpailutitpa sähkönmyynnin mille yhtiölle vain. Katso Energiaviraston lista sähköverkkoyhtiöistä täällä.

Usein kysyttyä!

Mitä tarkoittaa tuntimittaus?
Tuntimittaus tarkoittaa sitä, että kuluttamasi sähkön määrää mitataan tunneittain etäluentana. Käytännössä vuorokauden jokaiselta tunnilta rekisteröidään sähkönkulutus. Tuntimittauksen ansiosta voit tarkastella sähkönkäyttösi entistä tarkemmin ja esimerkiksi optimoida sähkönkäytön vuorokauden edullisimmille tunneille, mikäli sähkösopimukseksi on valittu Pörssisähkö.
Mitä tarkoittaa yleissähkö?
Yleissähköä kutsutaan usein myös yksiaikamittaukseksi. Tällöin käyttöpaikassasi on mittari, joka sisältää vain yhden lukeman. Yleissähkökohteet ovat Suomessa yleisiä ja etenkin kerrostaloasunnoissa on usein yleissähkömittari. Yleissähkökohteissa laskutus tapahtuu yhden lukeman perusteella, joka tarkoittaa sitä, että myös laskutushinta on sama kaikkina aikoina.
Mitä tarkoittaa yö- ja päiväsähkö?
Päivä- ja yösähkö tarkoittaa sitä, että käyttöpaikkasi sähkönkulutusta seurataan erikseen päivällä ja yöllä. Tällaista mittaustapaa kutsutaan usein myös kaksiaikamittaukseksi. Suomessa päiväsähkön ja yösähkön kellonajoille voi olla verkkoyhtiökohtaisia eroja, mutta yleisimmin päiväaika on sähkönkulutusta kello 07–22 välisenä aikana ja yöaika sähkönkulutusta kello 22–07 välisenä aikana. Tyyppikäyrämitatuissa kohteissa noudatetaan paikallisen jakeluverkkoyhtiön aikajaotuksia.
Minkä siirtotariffin ja mittaustavan valitsen?
Se, valitsetko kotiisi yleis-, aika- vai kausisähkön, riippuu useimmiten kiinteistön lämmitystavasta. Mikäli kulutat vuodessa alle 10 000 kWh sähköä tai lämmität kaukolämmöllä tai öljyllä, kannattaa kiinteistöön valita yleissähkö. Yleissähkö on yleisin siirtotariffi, joka on mahdollinen kaikissa kiinteistössä. Yleissähkössä sähkön hinta on sama kaikkina vuorokaudenaikoina ja vuodenaikoina. Mittaustapa on yleensä 1-aikamittaus.

Jos taas asunnossa on maalämpö tai sähkölämmitys ja kulutus on suurta, aika- tai kausisähkö on järkevin valinta. Aikasähkö tarkoittaa käytännössä erillistä päivä- ja yösähköä, jossa sähkön hinta on yöllä alhaisempi kuin päivällä. Kausisähkössä puolestaan huomioidaan vuodenajat niin, että talvipäivinä sähkö on hintavampaa kuin muina vuodenaikoina. Aika- ja kausisähkön mittaustapa on 2-aikamittaus.

Mikäli kaipaat apua sähkön kilpailutuksessa ja oikean mittaustavan valinnassa, auttaa asiakaspalvelumme sinua mielellään.

Mistä tiedän paljonko kulutan sähköä?
Voit tarkistaa sähkön kilpailutusta tehdessä kulutuksesi vanhasta sähkölaskusta, jossa näkyy arvio vuosikulutuksestasi. Se, paljonko kulutat sähköä, riippuu mm. asumismuodosta, asukkaiden määrästä ja asunnon lämmitystavasta. Myös se, paljonko asunnossa on sähkölaitteita, vaikuttaa sähkönkulutukseen. Etenkin sähkökiuas näkyy vuosikulutuksessa. Ohjenuorana voidaan pitää tätä: kerrostaloasunto 800–300 kWh/vuosi, pientalohuoneisto ilman sähkölämmitystä 4000–10000 kWh/vuosi ja pientalohuoneisto sähkölämmityksellä 10000–35000 kWh/vuosi.
Mitä kiinteä sähkön hinta tarkoittaa?
Kaipaatko sähkösopimukselta huolettomuutta vai aktiivista seuraamista? Tämä vaikuttaa siihen, millaiseen sähkösopimukseen sinun kannattaa kilpailuttaessa tarttua. Määräaikaiset sopimukset pitävät sähkön hinnan kiinteänä ja ennustettavana. Sähkön hinta pysyy siis samana koko sopimuskauden ajan, eikä sähkömarkkinan vaihtelut näy sähkölaskussasi. Määräaikainen sopimus on huoleton vaihtoehto, eikä sinun tarvitse tällöin murehtia, mihin aikaan sähköä kulutat. Muista kuitenkin, ettet voi vaihtaa sähkösopimusta toiseen ennen määräaikaa. Poikkeuksen tähän tekee kuitenkin muutto uuteen osoitteeseen.
Mitä muuttuva sähkön hinta tarkoittaa?
Toisin kuin määräaikaisissa sopimuksissa, toistaiseksi voimassa olevissa sähkösopimuksissa sähkön hinta muuttuu. Esimerkiksi Pörssisähkö-sähkösopimuksessa sähkön Spot-hinta muuttuu tunneittain. Voit siis halutessasi pyrkiä keskittämään sähkönkulutustasi edullisimmille tunneille ja alentaa siten sähkölaskuasi. Pörssisähkö sopiikin mainiosti hintatietoiselle ja aktiiviselle kuluttajalle. Sähkön hintojen seuraaminen on nykyisin tehty helpoksi. Jos haluat tietää, paljonko sähkö maksaa milloinkin, voit käyttää tähän esimerkiksi Fingridin mobiilisovellusta.
Kuinka teen sähkösopimuksen muuttaessa?
Muutto on oiva tilanne kilpailuttaa sähkösopimus. Sähkösopimuksen tekeminen uuteen asuntoon hoituu helposti netissä tai asiakaspalvelun kautta. Muista vain ilmoittaa sopimusta tehdessäsi, että kyseessä on muutto, koska tarvitsemme tätä tietoa sopimuskäsittelyyn. Muistathan myös irtisanoa vanhan asuntosi sähkösopimuksen.
Miksi saan erilliset laskut siirrosta ja myynnistä?
Mikäli sähkönmyyjäyhtiö ei ole paikallinen sähköverkkoyhtiösi, saat kaksi laskua. Sähkönmyyntiyhtiö laskuttaa sinua käyttämästäsi sähköstä, kun taas sähkönsiirtoyhtiö laskuttaa sähkön siirtämisestä sen verkkoja pitkin. Vaikka siis vaihtaisit sähkösopimuksen toiselle sähköyhtiölle kun teet sähkön kilpailutuksen, sinua laskutetaan jatkossa samoista asioista kuin ennenkin: sähköenergiasta ja sen siirrosta.
Mitä uusiutuvalla energialla tuotettu sähkö on?
Saatat sähkön kilpailutuksessa pohtia eri sähkön alkuperien välillä. Kaikki Nordic Green Energyn kodeille myymä sähköenergia on 100 % vihreää sähköä, joka on tuotettu vesi-, tuuli- ja aurinkoenergialla. Suomessa sähköyhtiöiden on varmennettava kaiken myymänsä sähkön alkuperä. Sähköenergia on todennettu eurooppalaisen Guarantee of Origin -järjestelmän mukaisesti. Suomessa toimitetun sähköenergian alkuperä rekisteröidään ja todennetaan Fingrid Oyj:n alkuperätakuujärjestelmässä. Sähkön alkuperä on dokumentoitu sähköntuottajien ja Nordic Green Energyn välisissä sopimuksissa alkuperäsertifikaateilla.