Millainen sähkösopimus sopii kotiini?

11.03.2021

Sähkönkulutuksen määrä vaihtelee paljon asukkaiden määrän, kodin koon ja lämmitystavan mukaan. Siksi ei ole yhdentekevää, millaisen sähkösopimuksen valitset kotiisi. Sähkösopimuksia vertaillessa kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, miten sähkö on tuotettu. Nordic Green Energyltä saat kotiisi sähköä, joka on tuotettu valintasi mukaan joko vesi-, tuuli- tai aurinkovoimalla. Tässä vinkit, joilla pääset eteenpäin sähkösopimusten viidakossa.

Voit ostaa Suomessa sähköä miltä tahansa sähkön myyjältä. Sen sijaan sähköverkkoyhtiötä ei voi kilpailuttaa, sillä sähkön siirrosta vastaa aina se yhtiö, jonka toiminta-alueella asut. Jos kilpailutat sähkönmyyntisopimuksen jollekin muulle kuin alueesi verkkoyhtiölle, laskutetaan sinua erikseen sähköenergiasta ja sähkön siirrosta. Kun siis kilpailutat sähkösopimusta, vertailet vain energian hintoja, et sähkön siirron.

Sähkösopimuksia on helppo vertailla kun tiedät, paljonko kulutat sähköä. Helpoiten löydät tiedon viimeisimmältä sähkölaskultasi. Lisäksi monet sähköyhtiöt tarjoavat asiakkailleen online-palvelun, josta pääset tarkastelemaan, miten kodin sähkönkulutus jakautuu pitkin vuotta. Energian hinta koostuu usein kilowattitunnin hinnasta (snt/kWh) ja kuukausimaksusta eli perusmaksusta (€/kk). Sähkösopimuksen todelliset kustannukset aukeavat parhaiten, kun lasket hinnan auki omien toteutuneiden kulutustietojen mukaan.

Määräaikaisessa sähkösopimuksessa sähkön hinta pysyy kiinteänä koko sopimuskauden ajan, ja moni valitseekin määräaikaisen sopimuksen juuri sen huolettomuuden vuoksi. Kun asiakas solmii määräaikaisen sähkösopimuksen, sähkön myyjä sitoutuu ostamaan asiakkaalle sähköä sovittuun hintaan koko sopimuksen ajaksi. Tästä syystä sopimusta ei voi irtisanoa kesken sopimuskauden. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus sen sijaan jättää asiakkaalle vapauden vaihtaa sopimuksen toiseen koska tahansa. Näissä sopimuksissa myös hinta voi elää.

Jos kodin sähkönkulutus on vähäistä, suosittelemme valitsemaan kiinteähintaisen sähkösopimuksen. Näin ollen sähkölaskun summa on aina ennalta tiedossa. Jos sähköä kuluu paljon esimerkiksi sähkölämmityksen vuoksi, kannattaa etsiä mahdollisimman alhaista energian hintaa (snt/kWh). Yhä useampi koti valitsee nykyään myös Pörssisähkö-sopimuksen, jossa sähkön hinta elää tunneittain pohjoismaisen spot-markkinan mukaan. Meiltä saat Pörssisähkön Suomen edullisimmalla välityspalkkiolla!