Kenelle pörssisähkö sopii?

20.03.2024 | Blogi

Sähkön hinnan vaihteluista keskustellaan edelleen kiivaasti. Samalla yhä useampi käyttäjä on päätynyt pörssisähköön perinteisemmän kiinteähintaisen sähkösopimuksen sijaan. Pörssisähkö on sähkösopimusmuoto, jossa sähkön hinta vaihtelee tunneittain. Hinta määräytyy reaaliaikaisesti kysynnän ja tarjonnan mukaan pohjoismaisessa sähköpörssissä. Pörssisähkösopimus voi parhaimmillaan tuoda suuria säästöjä, jos sähkönkulutusta voi ajoittaa halvemmille tunneille.

Pörssisähkön yhteydessä mainitaan usein spot-hinta tai tuntihinta. Tämä tarkoittaa Nord Pool-sähköpörssin tuntihintaa. Käyttäjä maksaa sähköstä spot-hinnan lisäksi myös välityspalkkion, eli myyjän marginaalin sekä arvonlisäveron. Lisäksi sähkönsiirtoyhtiö veloittaa aina asiakkailtaan erikseen sähkönsiirrosta sekä sähköveron.

Pörssisähkö saattaa sopia sinulle, jos tunnistat itsesi seuraavista väittämistä.

1. Pystyt ajoittamaan sähkönkulutustasi

Pörssisähkö sopii tunnetusti erityisesti niille, jotka pystyvät ajoittamaan sähkönkulutustaan. Pörssisähkön hinta vaihtelee tunneittain, joten aktiivinen käyttäjä voi hyödyntää pörssisähkön vaihtelevia hintoja optimoimalla sähkön kulutusta edullisimpiin ajankohtiin. Tämä sopii erityisen hyvin sähköllä lämpiäviin omakotitalouksiin, joissa ollaan valmiita optimoimaan sähkönkäyttöä sähkön kysyntäpiikkien mukaan. Kysyntähuiput ja hintapiikit osuvat useimmiten arkisin klo 8–10 ja 16–20 välille.

2. Haluat/pystyt seuraamaan sähkönhinnan kehitystä

Sähkön hinnan vaihtelut merkitsevät sitä, että kuluttajan on seurattava hintakehitystä. Hintatietoisuus auttaa käyttämään sähköä tehokkaammin, esimerkiksi ajoittamalla huonetilojen ja käyttöveden lämmitystä mahdollisuuksien mukaan pörssisähkön edullisiin ajankohtiin. Nordic Green Energyn asiakkaat voivat seurata pörssisähkön hintaa yrityksen mobiilisovelluksen avulla. Nordic Green Energyn mobiilisovellus sisältää myös spot-hintaennusteen seuraavalle viidelle päivälle, mikä auttaa kustannustehokkaan sähkönkäytön suunnittelussa.

3. Arvostat hinnoittelun läpinäkyvyyttä

Pörssisähkössä päivän jokaisella tunnilla on oma hintansa (spot-hinta), jonka päälle lisätään myyjän välityspalkkio ja arvonlisävero. Tällainen hinnoittelu mahdollistaa sen, että sähkön hinta on täysin läpinäkyvä ja aina oikea, koska se perustuu sähkön kysyntään ja tarjontaan. Pörssisähkösopimus antaa sinulle siis mahdollisuuden vaikuttaa hyvin suoraan sähkölaskusi suuruuteen.

4. Tiedät, että maltti on valttia

Hintapiikit kuuluvat pörssisähkön maailmaan. Pörssisähkön käyttö vaatii hieman vaivannäköä, mutta suunnitelmallisuus kannattaa. Tiedetään kuitenkin, että pitkällä aikavälillä pörssisähkösopimukset tulevat kuluttajille edullisemmaksi kuin kiinteähintaiset sopimukset.

5. Haluat vähentää hiilijalanjälkeäsi

Pörssisähkö kannustaa kuluttajia käyttämään sähköä silloin, kun sitä on saatavilla eniten. Tämä tarkoittaa, että kuluttajat käyttävät sähköä silloin, kun mm. tuuli- ja aurinkovoimalat tuottavat eniten sähköä, mikä on sähköjärjestelmän tasapainon kannalta hyvä asia. Lisäksi pörssisähkösopimus ohjaa seuraamaan omaa sähkönkulutusta ja siten voi saada kuluttajan pohtimaan yhä enemmän energiankäyttöään. Plussaa tietysti on, jos vielä valitsee uusiutuvalla ja ilmastoystävällisellä energialla tuotetun sähkön.

Lopuksi muista, että pörssisähkö ei sovi kaikille. Se on hyvä vaihtoehto niille, joilla vaihteleva sähkölasku ei ole ongelma. Tulevaisuuden hinnoista ei ole varmuutta, joten harkitse omaa tilannettasi ja tarpeitasi ennen sopimuksen tekoa. Vaihtoehtona voi olla Nordic Green Energyn Hybridi-sopimus, joka suojaa äkillisiltä hintapiikeiltä ja lisäksi sopimukseen sisältyvä kulutusvaikutusominaisuus antaa sinulle mahdollisuuden vaikuttaa sähkösi hintaan. Hybridi-sopimuksemme käy niille, joiden vuosikulutus on maksimissaan 3000 kWh.

Kirjoittanut: Olli Huhta

Kirjoittanut: Olli Huhta

Operatiivinen johtaja

Olli Huhta on vastannut Nordic Green Energyn sähkökaupasta marraskuusta 2017 alkaen. Nykyään hän toimii NGE:n operatiivisena johtajana. Huhdalla on 17 vuoden kokemus sähkömarkkinoilla työskentelystä.