Sähkömarkkinakatsaus heinäkuu 2019

Heinäkuun spot-hintojen kuukausikeskiarvo Suomessa oli lähes 50 % korkeampi kuin kesäkuussa. Suurin syy nousuun olivat vuodenajan normaalitasoa alhaisemmat sademäärät, joiden seurauksena pohjoismaiset vesivarannot kuihtuivat nopeasti heinäkuun aikana. Tukea nousulle antoivat lisäksi vähäiseksi jäänyt tuulituotanto, kohonneet päästöoikeuden ja hiilen hinnat sekä rajoitukset siirtoyhteyksissä Suomeen.

Myös Nasdaqin pohjoismaisella sähköjohdannaismarkkinalla hinnat kääntyivät heinäkuun aikana nousuun. Kuiva sää ja sen myötä heikentynyt vesitilanne sekä korkeina toteutuneet sähkön spot-hinnat nostivat lähimpien kausien hintoja merkittävästi. Myöhempien kausien hinnannousu johtui pääosin päästöoikeuden ja hiilen vahvasta hintakehityksestä, jonka taustalla oli muun muassa Euroopassa nähdyn historiallisen helleaallon aiheuttama kysynnän kasvu.

Spot-hinta

  • Spot-hinta Suomi
  • Systeemihinta (SYS)

(Spot-hinta on sähköpörssissä muodostuva sähkön hinta kullekin hinta-alueelle Pohjoismaissa. Vastaavasti systeemihinta on absoluuttinen sähkön pörssihinta, joka ei huomioi hinta-alueiden rajoituksia.)

Futuurit

  • ENOFUTBLYR-20
  • ENOFUTBLYR-21

(Futuuri tarkoittaa kunkin ajanjakson ENO-alkuisen systeemihintaisen johdannaisen hintaa tulevaisuuden ajanjaksolle. Esimerkiksi sähkön hinta vuodelle 2020 lasketaan seuraavasti: ENOFUTBLYR-20 + SYHELFUTBLYR-20.)

Johdannaiset

  • Hinta vuodelle 2020
  • Hinta vuodelle 2021

(Johdannaismarkkinoilla käydään kauppaa sähkön johdannaistuotteilla, joiden avulla sähkön hinta voidaan suojata tulevaisuuden ajanjaksoille. Taulukossa olevat hinnat ovat kokonaishintoja tuleville vuosille.)

Aluehintaerotuotteet

  • SYHELFUTBLYR-20
  • SYHELFUTBLYR-21

(SYHEL-alkuinen aluehintaerotuote kertoo Suomen aluehinnan tulevaisuuden ajanjaksolle sähköpörssissä. Aluehinta tarkoittaa käytännössä Suomen alueen Spot-hinnan ja Systeemihinnan välistä erotusta.)

Sähkön hinnat pörssissä

Diagrammeissa olevat sähkön hinnat ovat yksikössä euroa per megawattitunti (€/MWH) ja ne eivät sisällä arvonlisäveroa. Johdannaisten hinnat ovat kunkin kaupankäyntipäivän ASK-hintoja (myyntilaita) ja ne eivät myöskään sisällä sähköntoimitukseen liittyviä kustannuksia, kuten Fingrid Oyj:n kulutusmaksua, kaupankäyntimaksuja tai alkuperäsertifikaattien hintoja.

Haluatko pysyä kärryillä siitä, mitä sähkömarkkinoilla ja meillä Nordic Green Energyllä tapahtuu? Tilaa uutiskirjeemme!

Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön Lue lisää