Sähkömarkkinakatsaus heinäkuu 2020

Korkeat vesimakasiinien täyttöasteet Norjassa aiheuttivat matalia systeemihintoja, kun vesivoimatuottajat joutuivat tuottamaan sähköä hyvin lähellä omakustannehintaa tai sen alle. Vesitilanteesta, voimakkaasta tuulituotannosta ja päästöoikeuksien laskevista hinnoista johtuen heinäkuun systeemihinta oli alhainen. Heinäkuun systeemispot-hinta oli alhaisin sitten vuoden 1992. Pohjoismaisia siirtoyhteyksiä vaivasivat vioittumiset heinäkuussa. Koska Norjasta ei voida tuoda halpaa vesivoimaa Suomeen asti, oli Suomen aluehinta systeemihintaa korkeampi. Suomen aluehinta toteutui kuukausikeskiarvolla 20,21 €/MWh, mikä on lähes 50 % viimeisen 5 vuoden heinäkuiden keskiarvoa matalampi.

Nasdaqin sähköjohdannaismarkkinalla systeemihintojen kehitys oli pääsääntöisesti laskeva heinäkuussa. Vahvana jatkunut vesitilanne Pohjoismaissa laski lähimpien kuukausi-, kvartaali- ja vuosituotteiden hintoja. Kauempien vuosituotteiden osalta laskenut päästöoikeuden ja kaasun hinta laskivat sähköjohdannaisten hintoja. Päästöoikeuden hinnan laskun taustalla oli muun muassa markkinatoimijoiden voittojen lunastus kuukauden alun korkeiden hintojen jälkeen. Teollisuuden Voima ilmoitti Olkiluodon 3. yksikön tuotannon alkamisen viivästymisestä kolmella kuukaudella, mutta voimakkaan hydrobalanssin vaikutus kumosi ilmoituksen vaikutuksen systeemijohdannaishintoihin.

Spot-hinta

  • Spot-hinta Suomi
  • Systeemihinta (SYS)

(Spot-hinta on sähköpörssissä muodostuva sähkön hinta kullekin hinta-alueelle Pohjoismaissa. Vastaavasti systeemihinta on absoluuttinen sähkön pörssihinta, joka ei huomioi hinta-alueiden rajoituksia.)

Futuurit

  • ENOFUTBLYR-21
  • ENOFUTBLYR-22

(Futuuri tarkoittaa kunkin ajanjakson ENO-alkuisen systeemihintaisen johdannaisen hintaa tulevaisuuden ajanjaksolle. Esimerkiksi sähkön hinta vuodelle 2021 lasketaan seuraavasti: ENOFUTBLYR-21 + SYHELFUTBLYR-21.)

Johdannaiset

  • Hinta vuodelle 2021
  • Hinta vuodelle 2022

(Johdannaismarkkinoilla käydään kauppaa sähkön johdannaistuotteilla, joiden avulla sähkön hinta voidaan suojata tulevaisuuden ajanjaksoille. Taulukossa olevat hinnat ovat kokonaishintoja tuleville vuosille.)

Aluehintaerotuotteet

  • SYHELFUTBLYR-21
  • SYHELFUTBLYR-22

(SYHEL-alkuinen aluehintaerotuote kertoo Suomen aluehinnan tulevaisuuden ajanjaksolle sähköpörssissä. Aluehinta tarkoittaa käytännössä Suomen alueen Spot-hinnan ja Systeemihinnan välistä erotusta.)

Sähkön hinnat pörssissä

Diagrammeissa olevat sähkön hinnat ovat yksikössä euroa per megawattitunti (€/MWH) ja ne eivät sisällä arvonlisäveroa. Johdannaisten hinnat ovat kunkin kaupankäyntipäivän ASK-hintoja (myyntilaita) ja ne eivät myöskään sisällä sähköntoimitukseen liittyviä kustannuksia, kuten Fingrid Oyj:n kulutusmaksua, kaupankäyntimaksuja tai alkuperäsertifikaattien hintoja.

Haluatko pysyä kärryillä siitä, mitä sähkömarkkinoilla ja meillä Nordic Green Energyllä tapahtuu? Tilaa uutiskirjeemme!

Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön Lue lisää