Sähkömarkkinakatsaus helmikuu 2020

Spot-hinnat jatkoivat helmikuussa laskuaan ja helmikuun Suomessa toteutunut keskispot-hinta, 24,43 €/MWh, oli lähes 50 % viime vuoden helmikuuta alhaisempi. Pääsyy laskuun oli erittäin lauha, sateinen ja tuulinen sää, jonka myötä sähköntuotanto oli runsasta ja sähkönkulutus talvikuukaudelle alhaista. Runsaat sateet ovat merkittävästi vahvistaneet pohjoismaista hydrobalanssia, joka on jo noussut noin 25 TWh vuodenajan normaalitason yläpuolelle. Parantunut vesitilanne on painanut erityisesti pohjoismaista systeemihintaa alaspäin, minkä myötä aluehintaero toteutui Suomen hinta-alueen edullisesta hinnasta huolimatta korkeana. Helmikuussa tehtiin myös historiaa, kun 10.2. sähkön spot-hinta Suomessa kääntyi voimakkaiden tuulien sekä paperiteollisuuden lakon vuoksi ensimmäistä kertaa negatiiviseksi neljän tunnin ajaksi.

Nasdaqin sähköjohdannaismarkkinalla helmikuun aikana lähimpien kausien systeemihintajohdannaisten laskeva trendi jatkui, kun hinnat laskivat vahvistuneen hydrobalanssin sekä heikon spot-markkinan vuoksi. Myöhäisempien kausien osalta sähkön johdannaishinnat liikkuivat kuukausitasolla tarkasteltuna sivuttain, koska päästöoikeuden ja hiilen hintakehityksessä ei tapahtunut merkittäviä muutoksia.

Spot-hinta

  • Spot-hinta Suomi
  • Systeemihinta (SYS)

(Spot-hinta on sähköpörssissä muodostuva sähkön hinta kullekin hinta-alueelle Pohjoismaissa. Vastaavasti systeemihinta on absoluuttinen sähkön pörssihinta, joka ei huomioi hinta-alueiden rajoituksia.)

Futuurit

  • ENOFUTBLYR-21
  • ENOFUTBLYR-22

(Futuuri tarkoittaa kunkin ajanjakson ENO-alkuisen systeemihintaisen johdannaisen hintaa tulevaisuuden ajanjaksolle. Esimerkiksi sähkön hinta vuodelle 2021 lasketaan seuraavasti: ENOFUTBLYR-21 + SYHELFUTBLYR-21.)

Johdannaiset

  • Hinta vuodelle 2021
  • Hinta vuodelle 2022

(Johdannaismarkkinoilla käydään kauppaa sähkön johdannaistuotteilla, joiden avulla sähkön hinta voidaan suojata tulevaisuuden ajanjaksoille. Taulukossa olevat hinnat ovat kokonaishintoja tuleville vuosille.)

Aluehintaerotuotteet

  • SYHELFUTBLYR-21
  • SYHELFUTBLYR-22

(SYHEL-alkuinen aluehintaerotuote kertoo Suomen aluehinnan tulevaisuuden ajanjaksolle sähköpörssissä. Aluehinta tarkoittaa käytännössä Suomen alueen Spot-hinnan ja Systeemihinnan välistä erotusta.)

Sähkön hinnat pörssissä

Diagrammeissa olevat sähkön hinnat ovat yksikössä euroa per megawattitunti (€/MWH) ja ne eivät sisällä arvonlisäveroa. Johdannaisten hinnat ovat kunkin kaupankäyntipäivän ASK-hintoja (myyntilaita) ja ne eivät myöskään sisällä sähköntoimitukseen liittyviä kustannuksia, kuten Fingrid Oyj:n kulutusmaksua, kaupankäyntimaksuja tai alkuperäsertifikaattien hintoja.

Haluatko pysyä kärryillä siitä, mitä sähkömarkkinoilla ja meillä Nordic Green Energyllä tapahtuu? Tilaa uutiskirjeemme!

Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön Lue lisää