Sähkömarkkinakatsaus huhtikuu 2019

Huhtikuussa Suomen spot-hinta nousi lievästi maaliskuusta, vaikka sähkönkulutus laskikin lauhtuneen sään myötä. Syynä nousuun olivat vähentynyt tuulituotanto ja kuivan sään vuoksi heikentynyt pohjoismainen hydrobalanssi, joka paransi vesivoimatuottajien kontrollia tuotantohintoihin. Huhtikuun kuukausikeskiarvo, 41,44 €/MWh, oli lähes 30 % korkeampi kuin keskimäärin viitenä edeltävänä vuotena. Syynä tähän olivat heikon vesitilanteen lisäksi aiempiin vuosiin nähden korkeat päästöoikeuden ja polttoaineiden hinnat sekä pohjoismaiseen markkinaan kytköksissä olevan Saksan korkea hintataso.

Nasdaqin pohjoismaisella sähköjohdannaismarkkinalla hinnat nousivat huhtikuun aikana. Lähimpien kausien hintoja nosti heikentynyt hydrobalanssi, joka oli kuunvaihteessa noin 12 TWh alijäämäinen vuodenajan normaalitasoon verrattuna. Kauempien jaksojen hintoja nosti erityisesti päästöoikeuden hinta. Se nousi voimakkaasti ja saavutti korkeimman tasonsa 11 vuoteen Euroopan unionin myönnyttyä Iso-Britannian EU-eron lykkäykseen lokakuun loppuun. Lykkäys laski sopimuksettoman eron todennäköisyyttä merkittävästi, mikä vähensi epävarmuutta sekä lisäsi optimismia markkinalla. Sähköntuotannossa käytetyimmistä polttoaineista hiilen hinnassa ei nähty kuukausitasolla tarkasteltuna muutoksia johtuen markkinaa vaivaavasta heikohkosta kysynnästä. Hiilen hintakehityksen kanssa yleensä hyvin korreloiva raakaöljyn hinta kuitenkin vahvistui OPEC-maiden kiristyneen tuotantotilanteen, Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasoputoiveiden sekä Venezuelan ja Libyan kriisien vuoksi. Kaasun hinta sen sijaan oli runsaasta tarjonnasta johtuen laskussa, ja se painuikin jo lähelle kolmen vuoden pohjalukemia.

Spot-hinta

  • Spot-hinta Suomi
  • Systeemihinta (SYS)

(Spot-hinta on sähköpörssissä muodostuva sähkön hinta kullekkin hinta-alueelle Pohjoismaissa. Vastaavasti systeemihinta on absoluuttinen sähkön pörssihinta, joka ei huomioi hinta-alueiden rajoituksia.)

Futuurit

  • ENOFUTBLYR-20
  • ENOFUTBLYR-21

(Futuuri tarkoittaa kunkin ajanjakson ENO-alkuisen systeemihintaisen johdannaisen hintaa tulevaisuuden ajanjaksolle. Esimerkiksi sähkön hinta vuodelle 2020 lasketaan seuraavasti: ENOFUTBLYR-20 + SYHELFUTBLYR-20.)

Johdannaiset

  • Hinta vuodelle 2020
  • Hinta vuodelle 2021

(Johdannaismarkkinoilla käydään kauppaa sähkön johdannaistuotteilla, joiden avulla sähkön hinta voidaan suojata tulevaisuuden ajanjaksoille. Taulukossa olevat hinnat ovat kokonaishintoja tuleville vuosille.)

Aluehintaerotuotteet

  • SYHELFUTBLYR-20
  • SYHELFUTBLYR-21

(SYHEL-alkuinen aluehintaerotuote kertoo Suomen aluehinnan tulevaisuuden ajanjaksolle sähköpörssissä. Aluehinta tarkoittaa käytännössä Suomen alueen Spot-hinnan ja Systeemihinnan välistä erotusta.)

Sähkön hinnat pörssissä

Diagrammeissa olevat sähkön hinnat ovat yksikössä euroa per megawattitunti (€/MWH) ja ne eivät sisällä arvonlisäveroa. Johdannaisten hinnat ovat kunkin kaupankäyntipäivän ASK-hintoja (myyntilaita) ja ne eivät myöskään sisällä sähköntoimitukseen liittyviä kustannuksia, kuten Fingrid Oyj:n kulutusmaksua, kaupankäyntimaksuja tai alkuperäsertifikaattien hintoja.

Haluatko pysyä kärryillä siitä, mitä sähkömarkkinoilla ja meillä Nordic Green Energyllä tapahtuu? Tilaa uutiskirjeemme!

Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön Lue lisää