Sähkömarkkinakatsaus kesäkuu 2020

Kesäkuun spot-hinta Suomessa oli korkeampi aikaisempiin kuukausiin nähden. Suomessa toteutunut kuukausikeskiarvo 28,26 €/MWh lähes samalla tasolla viime vuoteen verrattuna. Kesäkuussa alkanut vuoristojen sulaminen nosti Pohjoismaisen vesitilanteen historiallisen hyvälle tasolle. Systeemispot-hinta oli historiallisen matalalla tasolla, mutta Suomen hintaa nostivat vialliset siirtoyhteydet Ruotsin ja Norjan välillä.

Nasdaqin sähköjohdannaismarkkinalla systeemijohdannaishintojen kehitys kuukauden aikana oli vaihtelevaa. Lähimpien kuukausi- ja kvartaalituotteiden kehitys oli laskevaa, mutta vuosituotteiden osalta nouseva. Alkanut vuoristojen sulaminen ja tästä johtuvat parantunut vesitilanne laskivat lähituotteiden hintoja. Vahvistunut hiilen hinta sekä voimakkaasti vahvistunut päästöoikeus nosti kauempien vuosituotteiden hintoja.

Spot-hinta

  • Spot-hinta Suomi
  • Systeemihinta (SYS)

(Spot-hinta on sähköpörssissä muodostuva sähkön hinta kullekin hinta-alueelle Pohjoismaissa. Vastaavasti systeemihinta on absoluuttinen sähkön pörssihinta, joka ei huomioi hinta-alueiden rajoituksia.)

Futuurit

  • ENOFUTBLYR-21
  • ENOFUTBLYR-22

(Futuuri tarkoittaa kunkin ajanjakson ENO-alkuisen systeemihintaisen johdannaisen hintaa tulevaisuuden ajanjaksolle. Esimerkiksi sähkön hinta vuodelle 2021 lasketaan seuraavasti: ENOFUTBLYR-21 + SYHELFUTBLYR-21.)

Johdannaiset

  • Hinta vuodelle 2021
  • Hinta vuodelle 2022

(Johdannaismarkkinoilla käydään kauppaa sähkön johdannaistuotteilla, joiden avulla sähkön hinta voidaan suojata tulevaisuuden ajanjaksoille. Taulukossa olevat hinnat ovat kokonaishintoja tuleville vuosille.)

Aluehintaerotuotteet

  • SYHELFUTBLYR-21
  • SYHELFUTBLYR-22

(SYHEL-alkuinen aluehintaerotuote kertoo Suomen aluehinnan tulevaisuuden ajanjaksolle sähköpörssissä. Aluehinta tarkoittaa käytännössä Suomen alueen Spot-hinnan ja Systeemihinnan välistä erotusta.)

Sähkön hinnat pörssissä

Diagrammeissa olevat sähkön hinnat ovat yksikössä euroa per megawattitunti (€/MWH) ja ne eivät sisällä arvonlisäveroa. Johdannaisten hinnat ovat kunkin kaupankäyntipäivän ASK-hintoja (myyntilaita) ja ne eivät myöskään sisällä sähköntoimitukseen liittyviä kustannuksia, kuten Fingrid Oyj:n kulutusmaksua, kaupankäyntimaksuja tai alkuperäsertifikaattien hintoja.

Haluatko pysyä kärryillä siitä, mitä sähkömarkkinoilla ja meillä Nordic Green Energyllä tapahtuu? Tilaa uutiskirjeemme!

Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön Lue lisää