Sähkömarkkinakatsaus lokakuu 2020

Yhteispohjoismainen spot-hinta laski  7  % verrattuna syyskuuhun johtuen lauhemmasta ja kosteammasta säästä. Sademäärät Pohjoismaissa olivat hieman korkeammat ajankohdan normaaliin verrattuna. Pohjoismainen vesitilanne on nyt jo merkittävän korkealla tasolla ja kasvavat vesivarannot tukevat alhaisempia spot-hintoja. Tavallista alhaisempi tuulituotanto kuukauden aikana ei vaikuttanut spot-hintoihin tasaisen nostavasti, mutta aiheutti ajoittain korkeampia hintoja. Suomessa ydinvoimatuotanto on palannut täyteen tehoon Loviisan toisen yksikön palattua tuotantoon vuosihuoltojen jälkeen.

Nasdaqin sähköjohdannaismarkkinoilla hinnat laskivat kuukauden aikana huomattavasti. Lokakuun suurin tekijä hintojen laskussa oli koko vuoden ylijäämäisenä jatkuneen vesitilanteen edelleen kasvaminen kuukauden aikana sekä koronaviruksen aiheuttama epävarmuus. Hintojen laskua tuki myös laskenut hiilen- ja päästöoikeuksien hinta. Manner-Euroopassa Ranska ja Saksa ovat alkaneet yhteiskuntien sulkemiset, mutta Pohjoismaissa kasvaneet tartuntamäärät eivät ole vaatineet yhtä voimakkaita toimia. Kuitenkin koronaviruksen eteneminen ja sen vaikutus talouteen tulee olemaan merkittävässä asemassa lähitulevaisuudessa myös sähkömarkkinoilla.

Spot-hinta

  • Spot-hinta Suomi
  • Systeemihinta (SYS)

(Spot-hinta on sähköpörssissä muodostuva sähkön hinta kullekin hinta-alueelle Pohjoismaissa. Vastaavasti systeemihinta on absoluuttinen sähkön pörssihinta, joka ei huomioi hinta-alueiden rajoituksia.)

Futuurit

  • ENOFUTBLYR-21
  • ENOFUTBLYR-22

(Futuuri tarkoittaa kunkin ajanjakson ENO-alkuisen systeemihintaisen johdannaisen hintaa tulevaisuuden ajanjaksolle. Esimerkiksi sähkön hinta vuodelle 2021 lasketaan seuraavasti: ENOFUTBLYR-21 + SYHELFUTBLYR-21.)

Johdannaiset

  • Hinta vuodelle 2021
  • Hinta vuodelle 2022

(Johdannaismarkkinoilla käydään kauppaa sähkön johdannaistuotteilla, joiden avulla sähkön hinta voidaan suojata tulevaisuuden ajanjaksoille. Taulukossa olevat hinnat ovat kokonaishintoja tuleville vuosille.)

Aluehintaerotuotteet

  • SYHELFUTBLYR-21
  • SYHELFUTBLYR-22

(SYHEL-alkuinen aluehintaerotuote kertoo Suomen aluehinnan tulevaisuuden ajanjaksolle sähköpörssissä. Aluehinta tarkoittaa käytännössä Suomen alueen Spot-hinnan ja Systeemihinnan välistä erotusta.)

Sähkön hinnat pörssissä

Diagrammeissa olevat sähkön hinnat ovat yksikössä euroa per megawattitunti (€/MWH) ja ne eivät sisällä arvonlisäveroa. Johdannaisten hinnat ovat kunkin kaupankäyntipäivän ASK-hintoja (myyntilaita) ja ne eivät myöskään sisällä sähköntoimitukseen liittyviä kustannuksia, kuten Fingrid Oyj:n kulutusmaksua, kaupankäyntimaksuja tai alkuperäsertifikaattien hintoja.

Haluatko pysyä kärryillä siitä, mitä sähkömarkkinoilla ja meillä Nordic Green Energyllä tapahtuu? Tilaa uutiskirjeemme!

Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön Lue lisää