Sähkömarkkinakatsaus syyskuu 2020

Yhteispohjoismainen spot-hinta nousi verrattuna elokuuhun, ollen kuitenkin 45 % alhaisemmalla tasolla kuin viimeisen 20 vuoden syyskuun keskiarvo.  Syyskuun suurimmat vaikuttajat sähkömarkkinoilla olivat kostea sää, ydinvoiman hidas tuotantoon palaaminen ja voimakas tuulituotanto. Syyskuun puolivälin jälkeen alkanut merkittävästi kosteampi ja lämpimämpi sää vaikutti laskevasti spot-hintoihin. Vesimakasiinien täyttöaste oli todella korkealla tasolla Norjassa, ollen loppukuusta merkittävästi yli pitkän ajan normaalista. Pohjoismainen ydinvoimatuotanto oli vajaata koko kuukauden. Ruotsissa tuotantoa oli vain 72 % verrattuna vuoteen 2019, mutta Suomessa oltiin lähes viime vuoden tasolla. Ydinvoiman puutteista johtuen myös Suomen aluehinta toteutui korkealla tasolla.

Sähköjohdannaismarkkinoiden hinnat laskivat syyskuun aikana. Suurin tekijä hintojen laskussa oli koko syyskuun jatkunut huomattavan kostea sää. Laskupainetta sähkömarkkinaan antoi myös paperiteollisuuden Ruotsissa ja Suomessa toimivien yksiköiden ilmoitukset sulkemisista, sillä nämä laskevat kulutuksia merkittävästi. Päästöoikeuden hinta laski noin 2 €/tn elokuuhun verrattuna. Euroopan Komissio ehdotti päästöjen leikkaamisen kiristämistä vuoden 1990 tasosta 55 %, kun nykyinen tavoite on 40 %, mutta ehdotuksen tulee vielä mennä läpi neuvotteluprosesseista ja aikataulu on epävarma.

Spot-hinta

  • Spot-hinta Suomi
  • Systeemihinta (SYS)

(Spot-hinta on sähköpörssissä muodostuva sähkön hinta kullekin hinta-alueelle Pohjoismaissa. Vastaavasti systeemihinta on absoluuttinen sähkön pörssihinta, joka ei huomioi hinta-alueiden rajoituksia.)

Futuurit

  • ENOFUTBLYR-21
  • ENOFUTBLYR-22

(Futuuri tarkoittaa kunkin ajanjakson ENO-alkuisen systeemihintaisen johdannaisen hintaa tulevaisuuden ajanjaksolle. Esimerkiksi sähkön hinta vuodelle 2021 lasketaan seuraavasti: ENOFUTBLYR-21 + SYHELFUTBLYR-21.)

Johdannaiset

  • Hinta vuodelle 2021
  • Hinta vuodelle 2022

(Johdannaismarkkinoilla käydään kauppaa sähkön johdannaistuotteilla, joiden avulla sähkön hinta voidaan suojata tulevaisuuden ajanjaksoille. Taulukossa olevat hinnat ovat kokonaishintoja tuleville vuosille.)

Aluehintaerotuotteet

  • SYHELFUTBLYR-21
  • SYHELFUTBLYR-22

(SYHEL-alkuinen aluehintaerotuote kertoo Suomen aluehinnan tulevaisuuden ajanjaksolle sähköpörssissä. Aluehinta tarkoittaa käytännössä Suomen alueen Spot-hinnan ja Systeemihinnan välistä erotusta.)

Sähkön hinnat pörssissä

Diagrammeissa olevat sähkön hinnat ovat yksikössä euroa per megawattitunti (€/MWH) ja ne eivät sisällä arvonlisäveroa. Johdannaisten hinnat ovat kunkin kaupankäyntipäivän ASK-hintoja (myyntilaita) ja ne eivät myöskään sisällä sähköntoimitukseen liittyviä kustannuksia, kuten Fingrid Oyj:n kulutusmaksua, kaupankäyntimaksuja tai alkuperäsertifikaattien hintoja.

Haluatko pysyä kärryillä siitä, mitä sähkömarkkinoilla ja meillä Nordic Green Energyllä tapahtuu? Tilaa uutiskirjeemme!

Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön Lue lisää