Sähkömarkkinakatsaus tammikuu 2019

Tammikuussa Suomen toteutunut spot-kuukausikeskiarvo oli 55,78 €/MWh, joka oli korkein tammikuun hinta vuoden 2011 jälkeen. Spot-markkinan korkeiden hintojen taustalla ovat edelleen pohjoismaiden alijäämäinen hydrobalanssi sekä päästöoikeuden ja hiilen korkeat hinnat. Korkeaa hintatasoa ylläpitää osaltaan myös Saksan sähkömarkkinan korkea hinta, johon pohjoismainen hinta on sähkönviennin ja -tuonnin kautta tiiveimmin kytköksissä.

Nasdaqin pohjoismaisella sähköjohdannaismarkkinalla hinnat kääntyivät tammikuussa laskuun. Pohjoismainen hydrobalanssi on edelleen n. 20 TWh alijäämäinen, mutta lähimpien kausien hinnat laskivat, kun kuun loppupuolella sääennusteet osoittivat lämpötilojen nousevan vuodenajan normaalitason yläpuolelle. Kauempien kausien osalta hintoja painoi erityisesti heikentynyt päästöoikeuden hinta. Päästöoikeusmarkkinalla epävarmuutta luo Iso-Britannian EU-ero, joka ilman sopimusta tarkoittaisi oikeuksien ylijäämää, kun Iso-Britannia jättäisi EU:n lisäksi myös EU:n päästökaupan, eivätkä brittiläiset toimijat siten enää oikeuksia tarvitsisi. Polttoaineista hiilen hinta liikkui tammikuussa sivuttain, mutta öljyn hinta vahvistui merkittävästi. Saksassa päästiin tammikuun aikana sopuun hiilen energiankäytön lopettamisesta viimeistään vuonna 2038. Pidemmällä aikavälillä tämä vähentää hiilen ja päästöoikeuksien kysyntää, kun kannustimet uusiutuvan energian investointeihin kasvavat. Hallituksen asettaman hiilikomission mukaan ensimmäinen askel otetaan siten, että vuoteen 2022 mennessä maan hiilivoimakapasiteetista suljetaan noin kolmannes.

Spot-hinta

  • Spot-hinta Suomi
  • Systeemihinta (SYS)

(Spot-hinta on sähköpörssissä muodostuva sähkön hinta kullekkin hinta-alueelle Pohjoismaissa. Vastaavasti systeemihinta on absoluuttinen sähkön pörssihinta, joka ei huomioi hinta-alueiden rajoituksia.)

Futuurit

  • ENOFUTBLYR-20
  • ENOFUTBLYR-21

(Futuuri tarkoittaa kunkin ajanjakson ENO-alkuisen systeemihintaisen johdannaisen hintaa tulevaisuuden ajanjaksolle. Esimerkiksi sähkön hinta vuodelle 2020 lasketaan seuraavasti: ENOFUTBLYR-20 + SYHELFUTBLYR-20.)

Johdannaiset

  • Hinta vuodelle 2020
  • Hinta vuodelle 2021

(Johdannaismarkkinoilla käydään kauppaa sähkön johdannaistuotteilla, joiden avulla sähkön hinta voidaan suojata tulevaisuuden ajanjaksoille. Taulukossa olevat hinnat ovat kokonaishintoja tuleville vuosille.)

Aluehintaerotuotteet

  • SYHELFUTBLYR-20
  • SYHELFUTBLYR-21

(SYHEL-alkuinen aluehintaerotuote kertoo Suomen aluehinnan tulevaisuuden ajanjaksolle sähköpörssissä. Aluehinta tarkoittaa käytännössä Suomen alueen Spot-hinnan ja Systeemihinnan välistä erotusta.)

Sähkön hinnat pörssissä

Diagrammeissa olevat sähkön hinnat ovat yksikössä euroa per megawattitunti (€/MWH) ja ne eivät sisällä arvonlisäveroa. Johdannaisten hinnat ovat kunkin kaupankäyntipäivän ASK-hintoja (myyntilaita) ja ne eivät myöskään sisällä sähköntoimitukseen liittyviä kustannuksia, kuten Fingrid Oyj:n kulutusmaksua, kaupankäyntimaksuja tai alkuperäsertifikaattien hintoja.

Haluatko pysyä kärryillä siitä, mitä sähkömarkkinoilla ja meillä Nordic Green Energyllä tapahtuu? Tilaa uutiskirjeemme!

Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön Lue lisää