Sähkömarkkinakatsaus tammikuu 2020

Sähkön spot-hinta laski voimakkaasti tammikuun aikana, sillä perinteinen talvi ei ole toistaiseksi saapunut Pohjolaan. Suomen tammikuun spot-keskihinta 27,16 EUR/MWh olikin alhaisin kuukausikeskiarvo sitten maaliskuun 2016, ja yli 50 % alhaisempi kuin viime vuoden tammikuussa. Syynä laskuun oli erittäin sateinen ja leuto sää, jonka myötä pohjoismainen vesitilanne parani merkittävästi. Lisäksi sähkönkulutus oli vuodenaikaan nähden vähäistä. Laskua vauhdittivat myös tuulivoiman ennätyskuukausi sekä lähes täydellä kapasiteetilla koko tammikuun ajan tuotannossa ollut ydinvoima. Korkea tuulituotanto piti kasvaneen Venäjän tuonnin ohella Suomen aluehintaeron systeemihintaan nähden tammikuussa melko maltillisena.

Nasdaqin sähköjohdannaismarkkinalla systeemihintajohdannaisten hinnat laskivat voimakkaasti tammikuun aikana. Lasku johtui suurimmaksi osaksi pohjoismaiden vahvistuneesta vesitilanteesta, jonka vuoksi huolet vesivarojen riittävyydestä ja siten korkeista tuotantohinnoista ovat laskeneet. Sähköjohdannaisten laskevaa trendiä tukivat myös heikosta kysynnästä johtuva päästöoikeuden ja hiilen heikko hintakehitys. Suomen aluehintaerotuotteiden hinnat sen sijaan nousivat systeemihintajohdannaisten voimakkaan laskun vuoksi.

Spot-hinta

  • Spot-hinta Suomi
  • Systeemihinta (SYS)

(Spot-hinta on sähköpörssissä muodostuva sähkön hinta kullekin hinta-alueelle Pohjoismaissa. Vastaavasti systeemihinta on absoluuttinen sähkön pörssihinta, joka ei huomioi hinta-alueiden rajoituksia.)

Futuurit

  • ENOFUTBLYR-21
  • ENOFUTBLYR-22

(Futuuri tarkoittaa kunkin ajanjakson ENO-alkuisen systeemihintaisen johdannaisen hintaa tulevaisuuden ajanjaksolle. Esimerkiksi sähkön hinta vuodelle 2021 lasketaan seuraavasti: ENOFUTBLYR-21 + SYHELFUTBLYR-21.)

Johdannaiset

  • Hinta vuodelle 2021
  • Hinta vuodelle 2022

(Johdannaismarkkinoilla käydään kauppaa sähkön johdannaistuotteilla, joiden avulla sähkön hinta voidaan suojata tulevaisuuden ajanjaksoille. Taulukossa olevat hinnat ovat kokonaishintoja tuleville vuosille.)

Aluehintaerotuotteet

  • SYHELFUTBLYR-21
  • SYHELFUTBLYR-22

(SYHEL-alkuinen aluehintaerotuote kertoo Suomen aluehinnan tulevaisuuden ajanjaksolle sähköpörssissä. Aluehinta tarkoittaa käytännössä Suomen alueen Spot-hinnan ja Systeemihinnan välistä erotusta.)

Sähkön hinnat pörssissä

Diagrammeissa olevat sähkön hinnat ovat yksikössä euroa per megawattitunti (€/MWH) ja ne eivät sisällä arvonlisäveroa. Johdannaisten hinnat ovat kunkin kaupankäyntipäivän ASK-hintoja (myyntilaita) ja ne eivät myöskään sisällä sähköntoimitukseen liittyviä kustannuksia, kuten Fingrid Oyj:n kulutusmaksua, kaupankäyntimaksuja tai alkuperäsertifikaattien hintoja.

Haluatko pysyä kärryillä siitä, mitä sähkömarkkinoilla ja meillä Nordic Green Energyllä tapahtuu? Tilaa uutiskirjeemme!

Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön Lue lisää