SMARTTI on fiksu sähkösopimus

SMARTTI-sopimuksella saat markkinahintaa seuraavan sähkösopimuksen edut ja kiinteähintaisen sopimuksen turvan. Sopimuksessa puolet (50 %) tuntikohtaisesta kulutuksestasi laskutetaan kiinteällä hinnalla ja puolet (50 %) markkinahintaan perustuvalla Spot-hinnalla.

Kiinnostaako uusiutuva energia? Lue lisää sähkön alkuperistämme klikkaamalla tästä.

 • SMARTTI-sopimuksessa tuntikohtaisesta sähkönkulutuksesta laskutetaan 50 % kiinteällä hinnalla ja 50 % markkinahintaa seuraavalla Spot-hinnalla. Spot-hinnasta ja kuinka sitä voi seurata on kerrottu tarkemmin alempana tällä sivulla.
 • Sopimus on määräaikainen. Valittavissa on joko 12 kuukauden tai 24 kuukauden sopimuskaudet.
 • Sopimuksen sähkö on tuotettu 100 % uusiutuvalla energialla. Sähkön alkuperäksi voit valita joko vesi-, tuuli- tai aurinkovoiman.

Esimerkiksi, jos kulutat tunnissa 2 kWh:ta sähköä, jakaantuu kyseisen tunnin laskutus seuraavasti:

 • 1 kWh laskutetaan kiinteällä hinnalla
 • 1 kWh laskutetaan kyseisen tunnin Spot-hinnalla
 • Sopimuksessa 50 % kulutuksestasi laskutetaan markkinahintaan perustuvalla spot-hinnalla. Spot-hinta on aina ajantasainen, jolloin hinnan laskiessa näet heti hyödyn laskullasi.
 • Sopimuksesta 50 % on kiinteähintainen, jolloin tiedät aina tarkalleen paljonko siltä osuudelta maksat. Kiinteä hinta tuo varmuutta markkinatilanteiden muutosten varalta.
 • Edullista 100% uusiutuvalla energialla tuotettua vihreää sähköä. Voit itse valita joko vesi-, tuuli- tai aurinkovoiman.
 • Spot-hinnan osuus sopimuksessa antaa mahdollisuuden pienentää sähkölaskuasi painottamalla kulutustasi pörssin halvoille tunneille. Spot-hinnat ovat yleensä halvimmillaan öisin ja viikonloppuisin.

Miten voin seurata spot-hinnan kehitystä?

SMARTTI-sopimuksessa 50 % laskutetaan Suomen alueen Spot-hinnan mukaan. Spot-hinta määräytyy sähköpörssissä seuraavan vuorokauden jokaiselle tunnille vuorokautta edeltävänä päivänä noin kello 13.45 Suomen aikaa.

Voit seurata spot-hintaa kätevästi Nordic Green Energyn mobiilisovelluksessa. Sovellus antaa sinulle yleisnäkymän sähkönkulutuksestasi ja siitä syntyvistä kustannuksista. Tarkastelet sieltä helposti sähkölaskujasi. Sähköauton omistajat voivat hyödyntää älylatausta, joka ohjaa latauksen tapahtumaan silloin, kun sähkön hinta on alimmillaan.

Usein kysyttyä SMARTTI-sopimuksesta

Onko SMARTTI-sopimus määräaikainen?

SMARTTI-sopimuksesta on valittavissa joko 12 kuukauden tai 24 kuukauden määräaikaiset sopimukset.

Miten SMARTTI-sopimuksen laskutus toimii?

SMARTTI-sopimuksessa jokaisen vuorokauden tunnin sähkönkulutuksestasi puolet laskutetaan kiinteällä hinnalla ja puolet spot-hinnan mukaan. Spot-hintaan lisätään välityspalkkio. Esimerkki laskelma:

1. tunnin kulutus on yhteensä 5 kWh:a. Kiinteä hinta on 10 snt/kWh ja kyseisen tunnin spot-hinta + välityspalkkio 6 snt/kWh.

 • 2,5 kWh laskutetaan kiinteällä hinnalla (2,5 kWh x 10 snt/kWh = 25 snt)
 • 2,5 kWh spot-hinnalla (2,5 kWh x 6 snt/kWh = 15 snt)

Yhteensä: 25 snt + 15 snt = 40 snt

2. tunnin kulutus on yhteensä 12 kWh:a. Kiinteä hinta on 10 snt/kWh ja kyseisen tunnin spot-hinta + välityspalkkio 3 snt/kWh.

 • 6 kWh laskutetaan kiinteällä hinnalla (6 kWh x 10 snt/kWh = 60 snt)
 • 6 kWh laskutetaan spot-hinnalla (6 kWh x 3 snt/kWh = 18 snt)

Yhteensä: 60 snt + 15 snt = 78 snt
Molempien tuntien laskutus yhteensä: 40 snt + 78 snt = 118 snt

Miksi spot-hinnasta näytetään laskulla vain keskihinta?

Mikäli sinulla on Suomen alueen spot-hintaan kokonaan tai osoittain perustuva sopimus (esim. Pörssisähkö- tai SMARTTI-sopimus), laskulla näkyy oma kokonaiskulutuksesi ja kulutuksesi keskihinta. Keskihinta on sinun oma painotettu keskihintasi, joka perustuu kulutusmäärääsi, milloin olet kuluttanut sähköä ja mikä on ollut sähkön hinta minäkin tuntina.

Esimerkki miten keskihinta lasketaan:

Tunti
Kulutus 
Sähkön hinta
spot+välityspalkkio 
Laskutus
1. 4 kWh 40 snt/kWh 1,60 €
2. 6 kWh 10 snt/kWh 0,60 €
3. 8 kWh 5 snt/kWh 0,40 €
Yhteensä 20 kWh 2,60 €

Tällöin laskulle lasketaan keskihinta seuraavasti:

2,60€ / 20 kWh = 0,13 €/kWh

Laskulla keskihinta esitetään seuraavasti:

20 kWh x 0,13 € = 2,60 €

Oman kulutuksesi näet aina halutessasi tunnin tarkkuudella Oma Virta -portaalistamme Kulutus-osion alta.