Sähköhyvitys

Eduskunta on hyväksynyt 27.2.2023 lakiesityksen takautuvasti maksettavasta, väliaikaisesta sähköhyvityksestä. Sähköhyvitys maksetaan hyvityksenä sähkölaskulla.

Usein kysyttyä takautuvasta sähköhyvityksestä

Pitääkö hyvitystä hakea erikseen?

Jos olet nykyinen asiakkaamme, sinun ei tarvitse hakea hyvitystä erikseen, vaan hyvitys kohdistetaan automaattisesti tuleville laskuillesi.

Jos sopimuksesi meillä on päättynyt, mutta sopimuksesi oli voimassa hyvitystä kerryttävällä ajalla lähetämme sinulle hyvityslaskun yhteydessä lisätietoa, miten hyvitys maksetaan sinulle.

Kuka on oikeutettu sähköhyvitykseen?

Hyvitys koskee kaikkia kuluttaja-asiakkaita, joiden marras-helmikuun sähköenergian kuukausittainen keskihinta on ollut vähintään 10 snt/kWh tai heillä on pörssisähkösopimus. Sähkölaskun tulee ylittää kuukausittainen 90 euron omavastuuosuus.

Sähköhyvitys ei koske sähkönsiirtoa. Sähköhyvitystä maksetaan sähköenergialaskujen perusteella myönnettävän kotitalousvähennyksen tai sähkötuen lisäksi. Mainitut tuet eivät vaikuta sähköhyvityksen määrään tai sen maksamiseen.

Kuinka paljon sähköhyvitystä on mahdollista saada?

Sähköhyvitys maksetaan kahdessa erässä. Kuukausittainen omavastuuosuus on 90 €. Hyvitystä maksetaan 50 prosenttia omavastuun ylittäneestä osasta, kuitenkin minimissään 5 euroa ja maksimissaan 700 euroa kuukaudessa.

Ensimmäinen erä lasketaan vuoden 2022 marras-joulukuun sähköenergian kulutuksesta. Toinen erä lasketaan tammikuun 2023 toteutuneen kulutuksen mukaan. Tammikuun kulutus kerrotaan kahdella, jolloin saadaan tammi-helmikuun hyvityksen määrä.

Ensimmäisen erän suuruuden voi laskea laskukaavalla:
(marraskuun sähköenergialaskun summa – omavastuu 90€) x 0,5 +
(joulukuun sähköenergialaskun summa – omavastuu 90€) x 0,5.

Toisen erän suuruuden voi laskea laskukaavalla:
2 x (tammikuun sähköenergialaskun summa – omavastuu 90€) x 0,5.

Esimerkkilaskelma:

Marraskuun sähköenergialaskun summa oli 300 €. Hyvityksesi on 0,5 * (300 € – 90 € omavastuu) = 105 €.
Joulukuun sähköenergialaskun summa oli 400 €. Hyvityksesi on 0,5 * (400 € – 90 €) = 155 €
Ensimmäisen erän hyvitys on 260 €.

Tammikuun sähköenergialaskun summa oli 350 €. Hyvityksesi on 2 * 0,5 * (350 € – 90 €) = 260 €
Toisen erän hyvitys on 260 €.

Mikäli hyvitettävä määrä ylittää laskun loppusumman, siirretään jäljelle jäävä osuus seuraavalle laskulle hyvitettäväksi.

 

 

Minulla on Nordic Green Energyn sähkösopimus, miten saan sähköhyvityksen?

Jos sinulla on voimassa oleva sähkösopimus kanssamme, hyvitys huomioidaan automaattisesti tulevilla laskuillasi ja sen saaminen ei edellytä sinulta mitään toimenpiteitä.

Hyvitys maksetaan kahdessa erässä seuraavasti:

Ensimmäisessä erässä sähköhyvitys maksetaan marras- ja joulukuun 2022 toteutuneen kulutuksen ja hinnan perusteella. Toisessa erässä hyvitys maksetaan tammikuun toteutuneen kulutuksen ja hinnan perusteella, joka kerrotaan kahdella.

Mikäli hyvitettävä määrä ylittää laskun loppusumman, siirretään jäljelle jäävä osuus seuraavalle laskulle hyvitettäväksi.

Sopimukseni Nordic Green Energyn kanssa on päättynyt, miten saan sähköhyvityksen?

Jos olet vaihtanut sähköyhtiötä tarkastelukuukausien (marras-tammikuu) aikana, vastaavat sekä vanha että uusi sähköyhtiösi sähköhyvityksen maksamisesta oman sähkönmyyntisopimuksensa voimassaoloajalta.

Jos sähkösopimuksesi Nordic Green Energyllä on päättynyt ja sinulle ei muodostu enää sähkölaskuja meille, maksetaan sähkövähennys rahana ilmoittamallesi pankkitilille. Mikäli sinulla on sopimuksen päätyttyä kuitenkin vielä avoinna olevia maksamattomia sähkölaskuja, käytetään hyvitys ensisijaisesti niiden pois maksamiseen ja ylijäävä osuus maksetaan pankkitilillesi.

Lähetämme hyvityslaskuja porrastetusti huhtikuun puolivälistä alkaen. Tilinumero tulee toimittaa meille viimeistään 31.12.2023.

Milloin sähköhyvitys maksetaan?

Nykyiset asiakkaat

Voimassa oleville asiakkuuksillemme ensimmäinen hyvityserä tulee maksuun huhtikuussa erääntyvässä sähkölaskussa ja toinen erä toukokuussa. Mikäli hyvitettävä määrä ylittää laskun loppusumman, siirretään jäljelle jäävä osuus seuraavalle laskulle hyvitettäväksi.

Päättyneet sopimukset

Jos sähkösopimuksesi Nordic Green Energyllä on päättynyt ja sinulla ei ole enää avoimia sähkölaskuja meille, maksetaan sähköhyvitys rahana ilmoittamallesi pankkitilille. Mikäli sinulla on sopimuksen päätyttyä kuitenkin vielä avoinna oleva maksamaton sähkölasku, käytetään hyvitys ensisijaisesti sen pois maksamiseen ja ylijäävä osuus maksetaan pankkitilillesi. Päättyneiden sopimusten sähköhyvitysten maksupäivä on kerran viikossa

Olen vaihtanut sopimusta tai myyjää kesken kuukauden. Vaikuttaako tämä hyvityksen maksimimäärään ja omavastuuosuuteen?

Hyvityksen maksimimäärä on 700 €/kk ja omavastuuosuus 90 €/kk. Hyvityksen maksimimäärä ja omavastuu huomioidaan sopimuksen voimassaoloajalta suhteessa kuukauden päivien määrään.

Esimerkki:
Energian hintasi on ollut kiinteähintainen 6,50 snt/kWh 14.11.2022 asti, jonka jälkeen sopimus on vaihtunut pörssisähkösopimukseen. Olet oikeutettu marraskuun osalta hyvitykseen 16 päivän ajalta 15.-30.11.2022

Maksimimäärä hyvityksellesi:
(700/30)*16= 373,33 €
Omavastuuosuutesi:
(90/30)*16= 38 €

Tilinumeron ilmoittaminen päättyneelle sopimukselle sähköhyvitystä varten

 

Tilinumero tulee toimittaa vuoden 2023 aikana. Päättyneiden sopimusten sähköhyvitysten maksupäivä on kerran viikossa.

Tämä lomake koskee vain päättyneitä sopimuksia. Aktiivisille sopimuksille hyvitys kohdistetaan automaattisesti tuleville laskuille.

Keräämme henkilötietoja vain sähköhyvityksen maksua varten. Voit tutustua tietosuojaselosteeseemme täällä.