Sähkömarkkinakatsaus joulukuu 2020

Joulukuun systeemispot-hinta toteutui keskiarvolta 20,09 €/MWh, mikä on alhaisin systeemihinta kuukaudelle viimeiseen 15 vuoteen. Suurin vaikuttava tekijä alhaiseen systeemihintaan oli normaalia korkeammat sademäärät ja alhaisemmat keskiarvoiset kulutukset, kun juhlapyhät kuten joulu ja uusivuosi vähensivät kokonaiskulutusta. Kuitenkin loppukuukautta kohti sääkuva muuttui kylmemmäksi, mikä nosti hintoja kaikissa pohjoismaissa. Suomen aluehintaa nosti alkukuukaudesta runsaasti Olkiluodon 2. reaktorin vikaantuminen säteilyvuodosta johtuen, jolloin Suomessa spot-hinnat nousivat lähes 200 €/MWh tasolle. Reaktori palasi tuotantoon noin viikon jälkeen.

Nasdaqin sähköjohdannaismarkkinoilla hintakehitys oli vaihtelevaa. Kuukauden alkupuolen ajan hinnat liikkuivat pääsääntöisesti samalla tasolla, mutta uudet kylmemmät ja kuivemmat sääennusteet vuoden ensimmäiselle kvartaalille nostivat hintoja voimakkaasti joulupyhien jälkeen. Helmikuuhun jatkuvat kylmemmät sääennusteet tulevat vähentämään tämän hetken ylijäämäistä vesitilannetta voimakkaasti. Koronavirusrokotteisiin liittyvä optimismi on nostattanut päästöoikeuksien ja käytetyimpien polttoaineiden hintoja, mutta tartuntamäärien kasvaminen aiheuttaa edelleen epävarmuutta.

Spot-hinta

  • Spot-hinta Suomi
  • Systeemihinta (SYS)

(Spot-hinta on sähköpörssissä muodostuva sähkön hinta kullekin hinta-alueelle Pohjoismaissa. Vastaavasti systeemihinta on absoluuttinen sähkön pörssihinta, joka ei huomioi hinta-alueiden rajoituksia.)

Futuurit

  • ENOFUTBLYR-21
  • ENOFUTBLYR-22

(Futuuri tarkoittaa kunkin ajanjakson ENO-alkuisen systeemihintaisen johdannaisen hintaa tulevaisuuden ajanjaksolle. Esimerkiksi sähkön hinta vuodelle 2021 lasketaan seuraavasti: ENOFUTBLYR-21 + SYHELFUTBLYR-21.)

Johdannaiset

  • Hinta vuodelle 2021
  • Hinta vuodelle 2022

(Johdannaismarkkinoilla käydään kauppaa sähkön johdannaistuotteilla, joiden avulla sähkön hinta voidaan suojata tulevaisuuden ajanjaksoille. Taulukossa olevat hinnat ovat kokonaishintoja tuleville vuosille.)

Aluehintaerotuotteet

  • SYHELFUTBLYR-21
  • SYHELFUTBLYR-22

(SYHEL-alkuinen aluehintaerotuote kertoo Suomen aluehinnan tulevaisuuden ajanjaksolle sähköpörssissä. Aluehinta tarkoittaa käytännössä Suomen alueen Spot-hinnan ja Systeemihinnan välistä erotusta.)

Sähkön hinnat pörssissä

Diagrammeissa olevat sähkön hinnat ovat yksikössä euroa per megawattitunti (€/MWH) ja ne eivät sisällä arvonlisäveroa. Johdannaisten hinnat ovat kunkin kaupankäyntipäivän ASK-hintoja (myyntilaita) ja ne eivät myöskään sisällä sähköntoimitukseen liittyviä kustannuksia, kuten Fingrid Oyj:n kulutusmaksua, kaupankäyntimaksuja tai alkuperäsertifikaattien hintoja.

Haluatko pysyä kärryillä siitä, mitä sähkömarkkinoilla ja meillä Nordic Green Energyllä tapahtuu? Tilaa uutiskirjeemme!

Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön Lue lisää