Sähkömarkkinakatsaus maaliskuu 2019

Spot-markkinalla hinnat laskivat merkittävästi maaliskuussa, kun lauhtunut sää vähensi sähkön kysyntää. Vauhtia laskulle antoi myös runsas tuulituotanto. Hintataso spot-markkinalla on kuitenkin edelleen selvästi viimeisen viiden vuoden keskiarvoa korkeampi, mikä johtuu Pohjoismaiden alijäämäisestä vesitilanteesta ja korkeammista polttoaineiden ja päästöoikeuden hinnoista. Suomessa tuotantotilanne oli maaliskuussa erinomainen ja Suomen aluehinta toteutui jopa systeemihinnan alapuolella.

Nasdaqin pohjoismaisella sähköjohdannaismarkkinalla hinnat laskivat merkittävästi maaliskuun aikana. Lähimpien kausien johdannaishinnat laskivat vahvistuneen pohjoismaisen hydrobalanssin myötä. Kauempien jaksojen hintoja puolestaan painoi heikko polttoainemarkkina, jossa varsinkin hiilen ja kaasun hintakehitys on ollut erittäin heikkoa alhaisen kysynnän ja korkeiden varastotasojen vuoksi. Sähköjohdannaisten hintoihin merkittävästi vaikuttava päästöoikeuden hinta jatkoi volatiilina loputtomalta tarinalta tuntuvan Brexitin käänteiden mukana. Epäselvän tilanteen vuoksi brittiläisten päästöoikeuksien kohtalo on edelleen epävarma.

Spot-hinta

  • Spot-hinta Suomi
  • Systeemihinta (SYS)

(Spot-hinta on sähköpörssissä muodostuva sähkön hinta kullekkin hinta-alueelle Pohjoismaissa. Vastaavasti systeemihinta on absoluuttinen sähkön pörssihinta, joka ei huomioi hinta-alueiden rajoituksia.)

Futuurit

  • ENOFUTBLYR-20
  • ENOFUTBLYR-21

(Futuuri tarkoittaa kunkin ajanjakson ENO-alkuisen systeemihintaisen johdannaisen hintaa tulevaisuuden ajanjaksolle. Esimerkiksi sähkön hinta vuodelle 2020 lasketaan seuraavasti: ENOFUTBLYR-20 + SYHELFUTBLYR-20.)

Johdannaiset

  • Hinta vuodelle 2020
  • Hinta vuodelle 2021

(Johdannaismarkkinoilla käydään kauppaa sähkön johdannaistuotteilla, joiden avulla sähkön hinta voidaan suojata tulevaisuuden ajanjaksoille. Taulukossa olevat hinnat ovat kokonaishintoja tuleville vuosille.)

Aluehintaerotuotteet

  • SYHELFUTBLYR-20
  • SYHELFUTBLYR-21

(SYHEL-alkuinen aluehintaerotuote kertoo Suomen aluehinnan tulevaisuuden ajanjaksolle sähköpörssissä. Aluehinta tarkoittaa käytännössä Suomen alueen Spot-hinnan ja Systeemihinnan välistä erotusta.)

Sähkön hinnat pörssissä

Diagrammeissa olevat sähkön hinnat ovat yksikössä euroa per megawattitunti (€/MWH) ja ne eivät sisällä arvonlisäveroa. Johdannaisten hinnat ovat kunkin kaupankäyntipäivän ASK-hintoja (myyntilaita) ja ne eivät myöskään sisällä sähköntoimitukseen liittyviä kustannuksia, kuten Fingrid Oyj:n kulutusmaksua, kaupankäyntimaksuja tai alkuperäsertifikaattien hintoja.

Haluatko pysyä kärryillä siitä, mitä sähkömarkkinoilla ja meillä Nordic Green Energyllä tapahtuu? Tilaa uutiskirjeemme!

Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön Lue lisää