Sähkömarkkinakatsaus marraskuu 2020

Pohjoismainen systeemispot-hinta toteutui ajankohtaan nähden ennätyksellisen matalana. Tämä johtui lauhasta säästä, keskimäärin 3,4℃ ajankohtaa korkeammasta lämpötilasta kaikissa Pohjoismaissa sekä suuresta tuulivoimatuotannosta. Voimakkaat tuulimäärät aiheuttivat jopa sähkökatkoksia Suomessa ja Ruotsissa. Vesivoimatuotannon määrä nousi kuukauden aikana, sekä Pohjoismainen vesitilanne parantui. Ydinvoiman kanssa oli kuukauden aikana tuotanto-ongelmia, kun Ruotsissa Oskarshamn 3-yksikkö lykkäsi uudelleenkäynnistymistään kahdeksalla päivällä ja Forsmark 1-yksikkö leikkasi tuotantoaan noin puoleen odottamattomiin huoltoihin vedoten.

Sähköjohdannaismarkkinoilla marraskuun hintakehitys oli vaihtelevaa. Kuukauden ensimmäisen puolikkaan aikana hinnat laskivat voimakkaasti, mutta loppukuukauden aikana hinnat nousivat. Hintojen laskeminen johtui sääennusteiden ennustamista lauhoista talvisäistä ympäri Eurooppaa. Kuitenkin nämä ennusteet muuttuivat voimakkaasti, kun sääkuvat kääntyivät ennustamaan kuivaa ja kylmää säätä. Koronarokotteeseen liittyvät uutiset antoivat päästöoikeuksien- ja hiilen hinnalle noususignaaleja, kun yhteiskuntien odotetaan palautuvan kohti normaalia vuoden 2021 aikana.

Spot-hinta

  • Spot-hinta Suomi
  • Systeemihinta (SYS)

(Spot-hinta on sähköpörssissä muodostuva sähkön hinta kullekin hinta-alueelle Pohjoismaissa. Vastaavasti systeemihinta on absoluuttinen sähkön pörssihinta, joka ei huomioi hinta-alueiden rajoituksia.)

Futuurit

  • ENOFUTBLYR-21
  • ENOFUTBLYR-22

(Futuuri tarkoittaa kunkin ajanjakson ENO-alkuisen systeemihintaisen johdannaisen hintaa tulevaisuuden ajanjaksolle. Esimerkiksi sähkön hinta vuodelle 2021 lasketaan seuraavasti: ENOFUTBLYR-21 + SYHELFUTBLYR-21.)

Johdannaiset

  • Hinta vuodelle 2021
  • Hinta vuodelle 2022

(Johdannaismarkkinoilla käydään kauppaa sähkön johdannaistuotteilla, joiden avulla sähkön hinta voidaan suojata tulevaisuuden ajanjaksoille. Taulukossa olevat hinnat ovat kokonaishintoja tuleville vuosille.)

Aluehintaerotuotteet

  • SYHELFUTBLYR-21
  • SYHELFUTBLYR-22

(SYHEL-alkuinen aluehintaerotuote kertoo Suomen aluehinnan tulevaisuuden ajanjaksolle sähköpörssissä. Aluehinta tarkoittaa käytännössä Suomen alueen Spot-hinnan ja Systeemihinnan välistä erotusta.)

Sähkön hinnat pörssissä

Diagrammeissa olevat sähkön hinnat ovat yksikössä euroa per megawattitunti (€/MWH) ja ne eivät sisällä arvonlisäveroa. Johdannaisten hinnat ovat kunkin kaupankäyntipäivän ASK-hintoja (myyntilaita) ja ne eivät myöskään sisällä sähköntoimitukseen liittyviä kustannuksia, kuten Fingrid Oyj:n kulutusmaksua, kaupankäyntimaksuja tai alkuperäsertifikaattien hintoja.

Haluatko pysyä kärryillä siitä, mitä sähkömarkkinoilla ja meillä Nordic Green Energyllä tapahtuu? Tilaa uutiskirjeemme!

Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön Lue lisää