Helmikuu 2018

Suomen hinta-alueen helmikuussa toteutunut spot-kuukausikeskiarvo 43,36 €/MWh oli korkein sitten lokakuun 2013. Suomen aluehintaero kuitenkin laski hieman tammikuusta, sillä myös systeemihinnan kuukausikeskiarvo oli korkein lähes viiteen vuoteen. Pääsyinä korkeaan hintaan olivat kylmästä säästä johtuvat runsas sähkönkulutus ja alhainen tuulituotanto. Varsinkin kuukauden loppupuolella pakkaset olivat erittäin kireitä, jolloin kuluvan talven korkeimpien kulutuspiikkien aikaan tuotantotilanne oli ilman tuotantohäiriöitäkin Suomessa melko tiukka. Heikoissa tuulioloissa tuntihinnat nousivatkin ajoittain yli 200 euron.

Nasdaqin sähköjohdannaismarkkinalla hinnat nousivat lähimpien kuukausi- ja kvartaalituotteiden osalta merkittävästi. Kylmä ja kuiva sää heikensi pohjoismaisen hydrobalanssin pitkän ajan keskiarvotasolle, kun se vielä helmikuun alkaessa oli lähes 15 TWh ylijäämäinen. Kauempien kausien tuotteissa hintamuutokset jäivät melko pieniksi, koska viime keväästä lähes yhtäjaksoisesti vahvistunut hiilen hinta osoitti ensi kertaa heikentymisen merkkejä helmikuun aikana kysynnän ja tarjonnan oltua paremmassa tasapainossa varsinkin Aasian markkinalla. Päästöoikeuden hinta sen sijaan jatkoi kasvavasta kysynnästä johtuen myös helmikuussa nousuaan ja hinta kävi loppukuusta jo 10 €/tonni yläpuolella.

Spot-hinta

  • Spot-hinta Suomi
  • Systeemihinta (SYS)

(Spot-hinta on sähköpörssissä muodostuva sähkön hinta kullekkin hinta-alueelle Pohjoismaissa. Vastaavasti systeemihinta on absoluuttinen sähkön pörssihinta, joka ei huomioi hinta-alueiden rajoituksia.)

Futuurit

  • ENOFUTBLYR-19
  • ENOFUTBLYR-20

(Futuuri tarkoittaa kunkin ajanjakson ENO-alkuisen systeemihintaisen johdannaisen hintaa tulevaisuuden ajanjaksolle. Esimerkiksi sähkön hinta vuodelle 2019 lasketaan seuraavasti: ENOFUTBLYR-19 + SYHELFUTBLYR-19.)

Johdannaiset

  • Hinta vuodelle 2019
  • Hinta vuodelle 2020

(Johdannaismarkkinoilla käydään kauppaa sähkön johdannaistuotteilla, joiden avulla sähkön hinta voidaan suojata tulevaisuuden ajanjaksoille. Taulukossa olevat hinnat ovat kokonaishintoja tuleville vuosille.)

Aluehintaerotuotteet

  • SYHELFUTBLYR-19
  • SYHELFUTBLYR-20

(SYHEL-alkuinen aluehintaerotuote kertoo Suomen aluehinnan tulevaisuuden ajanjaksolle sähköpörssissä. Aluehinta tarkoittaa käytännössä Suomen alueen Spot-hinnan ja Systeemihinnan välistä erotusta.)

Sähkön hinnat pörssissä

Diagrammeissa olevat sähkön hinnat ovat yksikössä euroa per megawattitunti (€/MWH) ja ne eivät sisällä arvonlisäveroa. Johdannaisten hinnat ovat kunkin kaupankäyntipäivän ASK-hintoja (myyntilaita) ja ne eivät myöskään sisällä sähköntoimitukseen liittyviä kustannuksia, kuten Fingrid Oyj:n kulutusmaksua, kaupankäyntimaksuja tai alkuperäsertifikaattien hintoja.

Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön Lue lisää