Kesäkuu 2017

Systeemihinnan kuukausikeskiarvo (SYS) toteutui laskeneen sähkönkulutuksen ja lumen sulamisen myötä vahvistuneen vesivarantotilanteen johdosta lähes 4 €/MWh toukokuuta alhaisempana. Suomessa spot-hinnan kuukausikeskiarvo toteutui täsmälleen samalla tasolla kuin toukokuussa, mikä johtui Olkiluoto 2:n vuosihuollosta, sekä Etelä-Ruotsin ja Liettuan välisen NordBalt -merikaapelin huoltotoimenpiteistä.

Nasdaqin johdannaismarkkinalla lähimpien tuotteiden hinnat olivat lievässä nousussa. Hiilen hinta vahvistui kasvaneen kysynnän myötä, sillä tarve varsinkin Euroopassa on helteiden vuoksi kasvanut. Öljyn ja päästöoikeuden hintakehitys sen sijaan oli heikkoa. Pohjoismainen hydrobalanssi ei muuttunut merkittävästi kesäkuun aikana. Kauemmissa johdannaistuotteissa nousu oli hieman suurempaa, koska Tanskan ja Saksan viranomaiset ilmoittivat lisäävänsä maiden välistä sähkönsiirron minimikapasiteettia. Tämän odotetaan lisäävän sähkön vientiä Pohjoismaista Saksaan, ja siten nostavan tuottajahintoja Pohjoismaissa.

Spot-hinta

  • Spot-hinta Suomi
  • Systeemihinta (SYS)

(Spot-hinta on sähköpörssissä muodostuva sähkön hinta kullekkin hinta-alueelle Pohjoismaissa. Vastaavasti systeemihinta on absoluuttinen sähkön pörssihinta, joka ei huomioi hinta-alueiden rajoituksia.)

Futuurit

  • ENOFUTBLYR-18
  • ENOFUTBLYR-19

(Futuuri tarkoittaa kunkin ajanjakson ENO-alkuisen systeemihintaisen johdannaisen hintaa tulevaisuuden ajanjaksolle. Esimerkiksi sähkön hinta vuodelle 2018 lasketaan seuraavasti: ENOFUTBLYR-18 + SYHELFUTBLYR-18.)

Johdannaiset

  • Hinta vuodelle 2018
  • Hinta vuodelle 2019

(Johdannaismarkkinoilla käydään kauppaa sähkön johdannaistuotteilla, joiden avulla sähkön hinta voidaan suojata tulevaisuuden ajanjaksoille. Taulukossa olevat hinnat ovat kokonaishintoja tuleville vuosille.)

Aluehintaerotuotteet

  • SYHELFUTBLYR-18
  • SYHELFUTBLYR-19

(SYHEL-alkuinen aluehintaerotuote kertoo Suomen aluehinnan tulevaisuuden ajanjaksolle sähköpörssissä. Aluehinta tarkoittaa käytännössä Suomen alueen Spot-hinnan ja Systeemihinnan välistä erotusta.)

Sähkön hinnat pörssissä

Diagrammeissa olevat sähkön hinnat ovat yksikössä euroa per megawattitunti (€/MWH) ja ne eivät sisällä arvonlisäveroa. Johdannaisten hinnat ovat kunkin kaupankäyntipäivän ASK-hintoja (myyntilaita) ja ne eivät myöskään sisällä sähköntoimitukseen liittyviä kustannuksia, kuten Fingrid Oyj:n kulutusmaksua, kaupankäyntimaksuja tai alkuperäsertifikaattien hintoja.

Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön Lue lisää