Maaliskuu 2017

Maaliskuussa Suomen alueen Spot-hinta 30,68 €/MWh alitti markkinan odotukset. Systeemihinta toteutui odotetulla tasolla, mutta Suomen aluehintaero oli korkean ydin- ja tuulivoimatuotannon vuoksi poikkeuksellisen alhainen. Samalla Pohjoismaiden alijäämäinen vesivarantotilanne on mahdollistanut vesivoimatuottajille hyvän kontrollin tuotantohintojensa suhteen.

Nasdaqin johdannaismarkkinalla pohjoismaisten sähköfutuurien trendi oli laskeva. Lauhan talven myötä pohjoismainen vesivarantotilanne on talven aikana jonkin verran parantunut ja maaliskuun lopun sekä huhtikuun alun vuodenajan keskiarvotasoon nähden korkeat sademäärät parantavat tilannetta entisestään. Johdannaishintojen laskua vauhdittivat heikentyneen kysynnän vuoksi laskeneet päästöoikeuden ja hiilen hinnat.

Spot-hinta

  • Spot-hinta Suomi
  • Systeemihinta (SYS)

(Spot-hinta on sähköpörssissä muodostuva sähkön hinta kullekkin hinta-alueelle Pohjoismaissa. Vastaavasti systeemihinta on absoluuttinen sähkön pörssihinta, joka ei huomioi hinta-alueiden rajoituksia.)

Futuurit

  • ENOFUTBLYR-18
  • ENOFUTBLYR-19

(Futuuri tarkoittaa kunkin ajanjakson ENO-alkuisen systeemihintaisen johdannaisen hintaa tulevaisuuden ajanjaksolle. Esimerkiksi sähkön hinta vuodelle 2018 lasketaan seuraavasti: ENOFUTBLYR-18 + SYHELFUTBLYR-18.)

Johdannaiset

  • Hinta vuodelle 2018
  • Hinta vuodelle 2019

(Johdannaismarkkinoilla käydään kauppaa sähkön johdannaistuotteilla, joiden avulla sähkön hinta voidaan suojata tulevaisuuden ajanjaksoille. Taulukossa olevat hinnat ovat kokonaishintoja tuleville vuosille.)

Aluehintaerotuotteet

  • SYHELFUTBLYR-18
  • SYHELFUTBLYR-19

(SYHEL-alkuinen aluehintaerotuote kertoo Suomen aluehinnan tulevaisuuden ajanjaksolle sähköpörssissä. Aluehinta tarkoittaa käytännössä Suomen alueen Spot-hinnan ja Systeemihinnan välistä erotusta.)

Sähkön hinnat pörssissä

Diagrammeissa olevat sähkön hinnat ovat yksikössä euroa per megawattitunti (€/MWH) ja ne eivät sisällä arvonlisäveroa. Johdannaisten hinnat ovat kunkin kaupankäyntipäivän ASK-hintoja (myyntilaita) ja ne eivät myöskään sisällä sähköntoimitukseen liittyviä kustannuksia, kuten Fingrid Oyj:n kulutusmaksua, kaupankäyntimaksuja tai alkuperäsertifikaattien hintoja.

Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön Lue lisää